Οι Αμερικανοί είναι αφοσιωμένοι στην υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας όσο και να προβοκάρει ο Ερντογάν…

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ σε συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2017/ EPA/MICHAEL REYNOLDS

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, διέψευσε τις πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, που ισχυρίστηκαν ότι οι Αμερικανοί έστειλαν άρματα μάχης και εκατοντάδες φορτηγά φορτωμένα με όπλα στη Συρία για να υποστηρίξουν την κουρδική πολιτοφυλακή, γνωστή και ως YPG.

Στη δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας, που δημοσιοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας της και τα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προμηθεύσει άρματα μάχης σε καμιά από τις οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και πως η μεγάλη πλειονότητα των φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα Ιράκ-Συρίας δεν φέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό ή εφόδια. 

Λέει και άλλα πολλά η αμερικανική Πρεσβεία, που πρέπει να μελετηθούν, διότι κάποιος που δεν γνωρίζει το νέο τρόπο σκέψης των Αμερικανών για την κατάσταση στη Συρία και ειδικά τους Κούρδους μαχητές του PKK, θα μπορούσε να καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα.

  • Το πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι Τούρκοι καθυστέρησαν την επιχείρηση κατάληψης της Ράκα, που αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής πολιτικής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
  • Το δεύτερο εξίσου σημαντικό στοιχείο, είναι ότι οι Κούρδοι του YPG, υποσχέθηκαν να πολεμήσουν για να επιτευχθεί ο αμερικανικός στόχος. Είχαν μάλιστα μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, την ίδια στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε τα πάντα για να καθυστερήσει την επιχείρηση. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς τις ικανότητες του Τζέιμς Μποντ για να γνωρίζει τα παραπάνω. Αποτελούν δημόσιες δηλώσεις Τούρκων, Αμερικανών και Κούρδων αξιωματούχων.

Οι Αμερικανοί υποσχέθηκαν να χορηγήσουν στρατιωτικό υλικό στους Κούρδους μαχητές. Υλοποίησαν στο έπακρον την υπόσχεσή τους. Τότε, τον περασμένο Μάιο, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δοκιμάστηκαν -και δοκιμάζονται μέχρι σήμερα- μετά την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει τη χορήγηση του οπλισμού λίγες μέρες πριν φτάσει στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος της Τουρκίας για τη μοιραία επίσκεψη στο Λευκό Οίκο. Η σύγκρουση των δύο προέδρων στο Όβαλ Οφις θα μείνει στην ιστορία. Και φανταστείτε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα όλες τις λεπτομέρειες του σκηνικού. Ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να πείσει, μεταφέροντας φακέλους με στοιχεία, αποδείξεις και ντοκουμέντα, για τους “τρομοκράτες” Κούρδους. Η απάντηση του κ. Τραμπ ήταν “λυπάμαι, δεν γίνεται”.

Τι είχε προηγηθεί;

Από την εποχή της προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα, οι στρατιωτικοί του Πενταγώνου άρχισαν να εκπονούν τα σχέδια για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Τα σχέδια αυτά παραδόθηκαν από τους προηγούμενους στους επόμενους του κ. Τραμπ. Τα ανέλυσε ειδική ομάδα υπό τον υπουργό Άμυνας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν απαιτείτο καμία αλλαγή. Και στη συνέχεια έστειλαν τα σχέδια κατάληψης της Ράκα στον Αμερικανό πρόεδρο, με τη συμβουλή-σύσταση να εγκριθούν. Και αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Τραμπ. Μόνο που ανακοίνωσε την απόφαση του πριν φτάσει ο κ. Ερντογάν, που -για να ομολογήσω την αλήθεια- ήταν μία προσβλητική ενέργεια. Προσωπικά δεν περίμενα ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα ακύρωνε την επίσκεψη, αλλά βρήκε την κλασσική δικαιολογία όλων των παλληκαριών της φακής, ότι “θα πάω στην Ουάσιγκτον να εξηγήσω προσωπικά στον κ. Τραμπ το λάθος του”!

Πήγε, είδε και απήλθε χάνοντας κατά κράτος στο μείζον θέμα για την Τουρκία, τον εξοπλισμό, δηλαδή, των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι έπαιξαν το αμερικανικό παιγνίδι, προσφέροντας νίκες στον κ. Τραμπ…

Ο τουρκικός ισχυρισμός για τον οποίο η αμερικανική πρεσβεία έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, είναι φυσικά αστείος. Οι Αμερικανοί παρέδωσαν στους Κούρδους τον οπλισμό που χρειάζονταν για να φέρουν σε πέρας μία αμερικανική αποστολή. Δεν υπήρχε περίπτωση, οι Αμερικανοί να υπονόμευαν τη δική τους στρατιωτική επιχείρηση, για ένα σοβαρό θέμα όπως η ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Έστειλαν άρματα μάχης βεβαίως και στήριξαν την επιχείρηση με αεροπορική κάλυψη.

Αυτό που λέγεται στην Ουάσιγκτον είναι αυτό που γνωρίζει ο καθένας: ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να βάλουν τα χέρια τους και να βγάλουν τα μάτια τους. Οι Κούρδοι του YPG κέρδισαν την εκτίμηση στα πεδία των μαχών έχασαν μαχητές, άνδρες και γυναίκες, για να πολεμήσουν στη θέση των Αμερικανών. Η βοήθεια αυτή είναι ανεκτίμητη. Την ίδια στιγμή, η “φίλη” και “σύμμαχος” των Αμερικανών, η Τουρκία έθετε μόνο εμπόδια. Εάν οι Τούρκοι ήταν ελάχιστα βοηθητικοί στην αμερικανική προσπάθεια, σήμερα δεν θα υπήρχαν οι τζιχαντιστές. Τελεία και παύλα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *