Η αμερικανική Βουλή έσωσε την τιμή της Αμερικής: Εξευτέλισε τον Ερντογάν και τον Τραμπ

Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχουν στη γιορτή του Λευκού Οίκου για το Halloween. EPA, MICHAEL REYNOLDS

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όσοι παρακολουθήσαμε από κοντά τις δύο ψηφοφορίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην κατοχική δύναμη Τουρκία, τρίβαμε τα μάτια μας από την έκπληξη.

Από πολύ νωρίς άρχισε να διαφαίνεται ότι οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εγκατέλειπαν μαζικά τη γραμμή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για προστασία της Τουρκίας. Ήταν ένα εκπληκτικό συναίσθημα, καθώς νιώσαμε ότι επιτέλους αποδίδεται Δικαιοσύνη.

Και η μεγάλη υπερδύναμη Αμερική παίζει τον πραγματικό της ρόλο, της υποστήριξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας. Οι δύο ψηφοφορίες ήταν, χωρίς αμφιβολία, ένα ηχηρό χαστούκι στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αν έχει την παραμικρή αξιοπρέπεια, πρέπει να ανακοινώσει αμέσως ότι δεν θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, στις 13 Νοεμβρίου, όπου τον έχει προσκαλέσει ο πρόεδρος Τραμπ.

Η ανακοίνωση και μόνο της πιθανότητας επίσκεψης του, έχει κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους, που θέλουν να έρθουν στην Ουάσιγκτον για να τον αποδοκιμάσουν και να εκφράσουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής. Πιστεύω, όμως, ότι τα αποτελέσματα των δύο ψηφοφοριών, ήταν μία μεγάλη αποδοκιμασία της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου για τη Συρία και ειδικά της προδοσίας των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής. ‘Όταν το 99% των Αμερικανών βουλευτών ψηφίζουν με τον τρόπο που ψήφισαν, δεν υπάρχει άλλο μήνυμα. Είναι μόνο ένα και απευθύνεται στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρέπει να ακούσει και να πράξει ανάλογα:

  • Οι Κούρδοι πρέπει να προστατευθούν πάση θυσία και η Τουρκία του Ερντογάν να τιμωρηθεί παραδειγματικά.
  • Αυτό ζήτησαν οι Αμερικανοί νομοθέτες.
  • Αυτό αποφάσισαν οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που έφτυσαν κυριολεκτικά την πολιτική του προέδρου Τραμπ, ο οποίος επειδή έχει προσωπικά οικονομικά συμφέροντα προστατεύει τον πιο παρανοϊκό ηγέτη του κόσμου όλου: Τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ψηφοφορίες άλλαξαν εντελώς το διπλωματικό και στρατιωτικό παιγνίδι. Οι Αμερικανοί βουλευτές αποφάσισαν ότι η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος χώρα. Είναι ένα εχθρικό κράτος, που κυριαρχείται από αντιαμερικανισμό και παίζει το παιγνίδι της Ρωσίας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Είναι ένας «Δούρειος Ίππος» που ασκεί καταστροφική πολιτική και θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Οι χθεσινές μεγάλες νίκες ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού γεγονότων. Οι Αρμένιοι με τη βοήθεια των ομογενών μας, του Εβραϊκού Λόμπι και των χριστιανικών οργανώσεων, έκαναν ένα κομμάτι της δουλειάς. Και την έκαναν καλά. Απ’ εκεί και πέρα, η Τουρκία βοήθησε για να υποστεί τις τεράστιες αυτές ήττες. Η εισβολή της στη Συρία και η επίθεσή της εναντίον των Κούρδων προκαλώντας ανθρωπιστική καταστροφή, ξύπνησε την αμερικανική κοινή γνώμη. Χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες τηλεφώνησαν στους βουλευτές τους και απαίτησαν Δικαιοσύνη για τους Κούρδους.

Και οι βουλευτές τους άκουσαν. Αναμέναμε με συντηρητικούς υπολογισμούς μία πλειοψηφία της τάξης του 70-75%. Όμως, τις ώρες πριν από τις ψηφοφορίες έγινε το θαύμα. Ακόμα και τα μέλη της λεγόμενης «Τουρκικής Ομάδας» στο Κογκρέσο, που έλαβαν τεράστια οικονομική βοήθεια από τουρκικές οργανώσεις -άρα από τον Ερντογάν- αποφάσισαν να πράξουν το σωστό.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη. Διότι -και το επαναλαμβάνω- νιώθαμε ότι η Αμερική επιστρέφει στις ρίζες της και γίνεται ξανά η χώρα που υποστηρίζει τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το αποτέλεσμα των δύο ψηφοφοριών έφερε τα πάνω κάτω και στη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο μόνιμος απολογητής του κ. Τραμπ, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, τοποθετήθηκε πρώτος και ζήτησε να ψηφίσει και η Γερουσία το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Εάν η πλειοψηφία είναι μεγάλη, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καμία άλλη επιλογή. Οι Αμερικανοί νομοθέτες απαιτούν να αποχωρήσει η Τουρκία από τη Συρία, να επιστρέψουν τα αμερικανικά στρατεύματα στις κουρδικές περιοχές και να προστατευθούν οι Κούρδοι.

Είναι απόλυτοι και ξεκάθαροι. Ο κ. Τραμπ είναι αναγκασμένος να τους ακολουθήσει και να σταματήσει να παίζει το τουρκικό παιγνίδι. Ήδη βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και ο κίνδυνος της καθαίρεσης είναι υπαρκτός, λόγω και των σχέσεων του με τον Ερντογάν. Αν θέλει να διασωθεί πρέπει να εγκαταλείψει πάραυτα τον πρόεδρο της Τουρκίας. Αν δεν το πράξει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλη την Αμερική. Οι Αμερικανοί πολίτες είναι εξοργισμένοι με την προδοσία των Κούρδων και το δείχνουν με έντονο τρόπο. Τα ψέματα του κ. Τραμπ τελείωσαν, συνάντησε τον τοίχο. Είναι σε αδιέξοδο. Οι κυρώσεις στην Τουρκία θα του δώσουν μία μικρή ανάσα να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της καθαίρεσης, η οποία πήρε ένα δρόμο χωρίς σταματημό.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Χθες η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λόρντ ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά, για τους «άπιστους Θωμάδες» και τα ερπετά του ελληνικού Διαδικτύου που κλείστηκαν σε μοναστήρι για να μην παραλάβουν τη μήνυση για τα ψέματα τους, ότι “δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο θέμα της επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35”. Οι Αμερικανοί είναι απόλυτοι. Όσο οι Τούρκοι έχουν στην κατοχή τους το ρωσικό σύστημα S-400 δεν μπορούν να πάρουν τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Σημειώνω ότι οι Τούρκοι έχουν εξασφαλίσει ότι θα χρησιμοποιούν τους S-400 όπως επιθυμούν. Άρα και εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Η «ομόθρησκη» Ρωσία, που υποστηρίζουν τα ερπετά και οι εκβιαστές του Διαδικτύου, που ζουν κλεισμένοι στα μοναστήρια, δεν έθεσε κανένα όριο στην Τουρκία. Κρίμα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Προχθές, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με γραπτή ανακοίνωση μέσω της ιστοσελίδας μας Hellas Journal και του καναλιού OPEN, έστειλε ένα στεγνό μήνυμα στην Άγκυρα, να μην προχωρήσει την αγορά των ρωσικών μαχητικών Su-35. Χθες, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα της Σαμπάχ. “Είναι ένα ψέμα”, είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.