Η Αμερική παραμένει βαθιά διχασμένη

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*

Δύο σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν το πλανητικό μας χωριό αυτή την εβδομάδα. Το πρώτο ήταν οι ενδιάμεσες  αμερικανικές εκλογές για το Κογκρέσο  και το δεύτερο η εκκένωση της Χερσώνας από τους Ρώσους. Και τα δύο θα μπορούσαν να είχαν συνέπειες για τη ζωή μας σε όποια γωνιά του πλανήτη και να ζούμε. Οι αμερικανικές εκλογές θα επηρεάσουν βέβαια πρωτίστως τους πολίτες των ΗΠΑ. Αλλά όταν πρόκειται για την υπερδύναμη επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα και τον υπόλοιπο κόσμο. Στην περίπτωση της Χερσώνας αφορά ένα πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση που προκάλεσε πλανητικές συνέπειες και απειλεί τη διεθνή ειρήνη. Δύο σημαντικά επομένως γεγονότα που θα έχουν συνέχεια και τα οποία θα επηρεάσουν σίγουρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη ζωή μας.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ, συνιστούν ήττα για τον Τραμπ και τον τραμπισμό. Η σαρωτική επάνοδος που προσδοκούσε δεν επετεύχθη. Οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτούν βέβαια τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά με μια περιορισμένη  πλειοψηφία. Για τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί διατηρούν για την ώρα ένα οριακό προβάδισμα έναντι των Ρεπουμπλικάνων.

Πρόκειται για ήττα του Τραμπ όχι μόνο για τί δεν “σάρωσε” όπως περίμενε αλλά και γιατί  πολλοί υποψήφιοι που στήριζε δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του τουρκικής καταγωγής υποψηφίου για τη Γερουσία Μεχμέτ Οζ που ηττήθηκε στην Πενσιλβάνια. Επιπλέον αναδείχτηκε στους Ρεμπουμπλικάνους ένας σοβαρός αντίπαλος του, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, που πέτυχε να εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία. Ο 44χρονος Ρον Ντε Σάντις πιθανόν θα διεκδικήσει για τους Ρεπουμπλικάνουε τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024, ειδικά τώρα που ο Τραμπ εξέρχεται αποδυναμωμένος από αυτές τις εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί αντιστάθηκαν βεβαίως αλλά η απώλεια   της Βουλής των Αντιπροσώπων  θα δυσκολέψει πολύ τον Μπάϊντεν τα επόμενα χρόνια. Πολλοί αναλυτές διερωτώνται κατά πόσον θα έχει την ίδια ευχέρεια να στηρίζει την Ουκρανία όπως το έκανε ως τώρα. Ήττα επομένως του Τραμπ χωρίς όμως  να συνιστά  και νίκη του Μπάιντεν και των Δημοκρατικών. Απέτρεψαν απλώς τα χειρότερα. Και σε κάθε περίπτωση η Αμερική παραμένει βαθιά διχασμένη.

Να σημειωθεί ότι επανεξελέγησαν οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι για τη Βουλή των Αντιπροσώπων,Νικόλ Μαλλιωτάκις των Ρεπουμπλικάνων, Κρις Πάπας των Δημοκρατικών, Ντίνα Τάιτους των Δημοκρατικών, Τζον Σαρμπάνης των Δημοκρατικών και Γκας Μπιλιράκης των Ρεπουμπλικάνων.

Εξελέγησαν επίσης και οι πολιτικοί που στηρίζουν τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ αναμένεται, στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας  να παραμείνει στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Για να επανέλθουμε στην περίπτωση της Χερσώνας, η εκκένωσση της συνιστά μια οδυνηρή ήττα για τους Ρώσους, τη μεγαλύτερη από την εισβολή στην Ουκρανία. Ποια θα είναι η συνέχεια; Έχει ήδη γραφτεί ότι οι Αμερικανοί, λόγω της παγόσμιας οικονομικής κρίσης, και με την πίεση των Ευρωπαίων, επιθυμούν το τέλος του πολέμου. Και ότι με την επάνοδο της Χερσώνας υπό ουκρανική κυριαρχία θα ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία για εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία προκειμένου να λήξει ο πόλεμος με κάποιο συμβιβασμό. Υπάρχει ήδη κάποια συμφωνία Αμερικανών- Ρώσων; Ο χρόνος θα δείξει. Πάντως όμως φαίνεται απίθανο ένα σενάριο με ολοκληρωτική ήττα των Ρώσων. Σίγουρα δεν είπαν την τελευταία τους λέξη.

Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι πρόκειται για ρωσικό τακτικό ελιγμό και ότι το εύρος της συνεχούς ζώνης που κατέχουν από το Ντονέσκ ως την Κριμαία δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Θα στενέψει η λωρίδα αλλά δεν θα διακοπεί. Αναφέρεται μάλιστα ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρώντας  στην ανατολική όχθη, θα διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό τους,  θα δημιουργήσουν  μια γραμμή  άμυνας σε βάθος και  θα εξακολουθήσουν  να ελέγχουν το 60% του εδάφους της επαρχίας της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένης και της ακτογραμμής στην Αζοφική Θάλασσα. Οποιαδήποτε δε προσπάθεια από τις ουκρανικές δυνάμεις να διασχίσουν τον Δνείπερο θα ήταν πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Η επόμενη μέρα θα δείξει με τη διαμόρφωση   των νέων ισορροπιών  στο πεδίο της μάχης.  Όμως δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η Μόσχα παραδίδει μια στρατηγικής σημασίας πόλη που βρίσκεται βόρεια της προσαρτημένης Κριμαίας, και ήταν η μοναδική επαρχιακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας η οποία είχε καταληφθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

 

ΥΓ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ανέδειξε για άλλη μια φορά την έλλειψη μέτρου.

Το μέτρον άριστον ή κατά το περισσότερο νεωτερικό, παν μέτρον άριστον.Από τη μια αυτοί που τον δοξολογούν και λησμονούν πολλά των λόγων και των πράξεων του ανάρμοστα για το σχήμα του και από την άλλη αυτοί που μηδενίζουν την όποια προσφορά του υπήρξε. Η πορεία και το έργο του θα αξιολογηθούν και θα αποτιμηθούν βεβαίως. Για την ώρα ας κρατήσουμε τη θλίψη του θανάτου, ενός ανθρώπου που έφυγε. Και το γεγονός ότι αντιπροσώπευε ένα ιστορικό θεσμό με όλα τα θετικά και τα αρνητικά του μέσα από τους αιώνες. Προσωπικά τον στήριξα για την άνοδο του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, όχι για την πνευματικότητα του αλλά για τις θέσεις του στο Κυπριακό. Μετά την εκλογή του όμως τον επέκρινα αρκετές φορές αφού ταυτίστηκε με τον Αναστασιάδη και βρέθηκε μπλεγμένος μέχρι και στα χρυσά διαβατήρια. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν στο γνωστό “ο αποθανών δεδικαίωται” . Η δικαίωση του καθενός έρχεται μέσα από τη ζωή και το έργο του. Για την ώρα όμως, ας κρατήσουμε τη θλίψη για ένα άνθρωπο που έφυγε.

 

 

*Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα,  ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.  Email, Stephanos.constantinides@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *