Η αναμενόμενη αποτυχία της κ. Λουτ και “οι κουμπαριές”

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΤΟΥΣΗ

Όταν υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις μεταξύ δύο πλευρών η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η Τουρκοκυπριακή και Τουρκική πλευρά το έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι επιδιώκουν λύση δύο κρατών σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά αμφιταλαντεύεται για επιδιωκόμενη λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), χαλαρή ή αποκεντρωμένη σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Διερωτώμαι με βάση τις πιο πάνω διιστάμενες θέσεις, πώς μπορεί η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ για το κυπριακό  κ. Τζέιν Χολ  Λούτ να έχει αποφασίσει για άτυπη πενταμερή διάσκεψη εντός του Φεβρουαρίου με στόχο το καθορισμό κοινού εδάφους για βιώσιμη λύση. Είτε η κ. Λουτ αντιλαμβάνεται λανθασμένα τις θέσεις των δύο πλευρών, ή στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις ακούει διαφοροποιημένες τοποθετήσεις στο πλαίσιο της ευελιξίας των δύο πλευρών. Υποθέτω είναι το δεύτερο που ισχύει λαμβάνοντας υπόψη τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του κ. Τσαβούσογλου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση που επικρατεί η διαπραγμάτευση των δημόσιων δηλώσεων μέχρι την τελική άτυπη συνάντηση, όπου και θα αποκαλυφθούν τα επικοινωνιακά παιγνίδια των δύο πλευρών πριν την παταγώδη αποτυχία της.

Πιστεύω η κ. Λουτ επενδύει στις αντιφάσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς που επιδεικνύει “νέο ρεαλισμό” προτείνοντας χαλαρή ομοσπονδία, κάτι που ενδέχεται να αποδεχθεί και η Τουρκία νοουμένου ότι θα διασφαλίσει στην ουσία συνομοσπονδία δύο κυρίαρχων λαών με τον μανδύα της αποκεντρωμένης ΔΔΟ. Η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πολιτική αφέλεια για αναγνώριση του νέου μορφώματος έναντι παραχώρησης εδάφους θα είναι η χαριστική βολή για την νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου. Τα  λάθη του Προέδρου Αναστασιάδη στη διαπραγματευτική του προσέγγιση είναι τρία. Πρώτον δεν έχει πεισθεί ακόμη ότι ο συνομιλητής του δεν είναι έντιμος και καθαρός ως προς τις προθέσεις του ανοίγοντας την όρεξη για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Δεύτερο δεν αντιλαμβάνεται ότι οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε περαιτέρω παραχωρήσεις εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας που αποτελεί το 80% της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού και τρέφει την ψευδαίσθηση ότι θα την πείσει να τις αποδεχθεί. Τρίτο και μεγαλύτερο λάθος είναι ότι βοηθάει την Τουρκία να βγει από την δύσκολη θέση της απροκάλυπτης παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα.

Είναι για τους πιο πάνω λόγους που πιστεύω ότι η νέα άτυπη πενταμερή στην Ελβετία θα αποτύχει ξανά, με νέες καταληκτικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα που θα περιέχουν χειρότερα σημεία από το Κραν Μοντανά και θα πανηγυρίζει ο Πρόεδρος μας για επιτυχία και συνέχιση από εκεί που μείναμε στην νέα τοποθεσία της συνάντησης. Δυστυχώς οδηγούμαστε σε επικίνδυνα μονοπάτια . Χρειάζεται ηγετική ικανότητα και πολιτική διορατικότητα ούτως ώστε να καθορίζουμε εμείς τις εξελίξεις με συγκεκριμένη στρατηγική και όχι να ακολουθούμε την Τουρκία. Με σημαία την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και φάρο το δίκιο μας θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, για την επίτευξη δημοκρατικής ΔΔΟ με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τέλος θέλω να επισημάνω ότι η περιοδεία της κ. Τζέιν Χολ  θα μείνει στην ιστορία ένα αφήγημα γεμάτο εποικοδομητικές ασάφειες, χωρίς καμία δήλωση μέχρι τώρα εκ μέρους της για να μπορώ να κρίνω την προσπάθεια της, εκτός από το αποτέλεσμα. Οι δύο πλευρές στο νησί παραμένουν δεσμευμένες να “παίζουν τις κουμπάρες” κατά την έκφραση του Έλληνα Πρωθυπουργόό κ. Μητσοτάκη σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

* Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  ΔΗΚΟ, Eur Ing, CEng, CMgr

Προσωπικό blog: spyrospetousis.blogspot.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *