Οι αντιφάσεις Αναστασιάδη: Τίποτε και κανένα από όσα εξήγγειλε και υποσχέθηκε δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Δώρου Θεοδώρου

Τον Φεβρουάριο του 2016, πριν από περίπου δύο χρόνια, είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο με τον πιο πάνω τίτλο. Στο άρθρο αυτό πραγματευόμουν την πολιτική του Προέδρου σε δύο τομείς: Στην εξωτερική πολιτική και στις συνομιλίες (το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο βιβλίο μου «Χρόνια Αγωνίας» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Αιγαίον το 2017, σελ. 32). Στο άρθρο αυτό επισήμανα τις αντιφάσεις της πολιτικής Αναστασιάδη ανάμεσα στην περιφερειακή κυρίως εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην πορεία που ακολουθεί ο πρόεδρος στις διακοινοτικές συνομιλίες. Για την εξωτερική πολιτική, τόνισα ιδιαίτερα τη σημασία:

 • Των τριμερών συμφωνιών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου. Υπογράμμισα ότι αυτές οι συνεργασίες μπορούν να εξελιχθούν σε πρωταγωνιστικό παίκτη στην Αν. Μεσόγειο και ότι αν και εφόσον αυτή η πολιτική συνεχιστεί με συνέπεια και προσήλωση στους στόχους, ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί αντίβαρο στους στόχους της Τουρκίας για την Κύπρο. 
 • Εμπλοκή της Ε.Ε. στις συνομιλίες. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής Αναστασιάδη σε σχέση και με το Κυπριακό θεώρησα κι εξακολουθώ να θεωρώ την «επίτευξη» ανάμιξης της Ε.Ε. στη διαδικασία των συνομιλιών. Εκτιμώ ότι τούτο δυνάμει ευνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία. «Δεν υπάρχει περίπτωση» ανέφερα τότε «οι διάφορες αξιώσεις και απαιτήσεις της Τουρκίας να κριθούν συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αν εμείς δεν συγκατατεθούμε».
 • Εμπλοκή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το τρίτο επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής του κ. Αναστασιάδη που επίσης του αναγνώρισα και το οποίο και σε μένα δημιούργησε ελπίδες ήταν η ανάμιξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως των μονίμων μελών του στο Κυπριακό. Μίλησε για διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Σ.Α. Και τι έγινε τελικά με όλα αυτά;
 • Αντί διεθνούς διάσκεψης πήγαμε σε πενταμερή όπως πάγια επιδίωκε η Τουρκία. Χωρίς κανένα μέλος του Σ.Α.: Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Παρατηρητής η Ε.Ε. Απούσα η Κυπριακή Δημοκρατία όσο κι αν λέγει ο Πρόεδρός μας ότι η παρουσία του ήταν και παρουσία του κράτους μας. Κατ’ αναλογία και του ψευδοκράτους μήπως; ’ ό,τι αφορά την εμπλοκή της Ε.Ε. στις συνομιλίες διερωτόμαστε ποιο από τα εννέα σημεία των υποχωρήσεων Αναστασιάδη στο Grans Montana είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Τέλος όσο για τις τριμερείς και το φυσικό αέριο τίποτε το πρακτικό, το χειροπιαστό δεν υλοποιήθηκε. Οι γεωτρήσεις διακόπηκαν από το 2011 για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, κατ’ απαίτηση της Τουρκίας. Το αέριο του Αφροδίτη παραμένει αναξιοποίητο παρά τη συμφωνία πώλησής του στην Αίγυπτο. Ούτε ο East Med ούτε ο EuroAsia Interconnector υλοποιήθηκε. Μόνο συμφωνίες, διακηρύξεις και έπεα πτερόεντα. Δηλαδή τελικά τίποτε και κανένα από όσα ο κ. Αναστασιάδης εξήγγειλε, υποσχέθηκε δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Και συρθήκαμε εκόντες άκοντες στην πενταμερή, στο όρος των προσκυνητών και στο Κραν Μοντάνα, σε διαδοχικά ναυάγια με ταυτόχρονη βαριά επιδείνωση της θέσης μας.

Από τα πιο πάνω φαίνεται καθαρά ότι τα ανοίγματα που επιχείρησε ο Πρόεδρος στην περιφερειακή και γενικά την εξωτερική πολιτική, ανοίγματα κατά τη γνώμη μου εξαιρετικής σημασίας για την πορεία του εθνικού μας προβλήματος, για την ενδυνάμωση της θέσης μας και διεθνώς και ιδιαίτερα στις συνομιλίες, όχι μόνο δεν προχώρησαν πέρα από τις διακηρύξεις στην υλοποίηση, αλλά σε τελευταία ανάλυση μπήκαν κάτω από την άμεση για τον πρόεδρο σκοπιμότητα: την επίτευξη λύσης του Κυπριακού: Λύση με βάση τη Δ.Δ.Ο. Τη λύση περίπου του σχεδίου Ανάν. Αλλά και των προτάσεών του στο Κραν Μοντάνα.

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι κινήσεις του κ. Αναστασιάδη ενίσχυσαν έστω τη θέση μας, αν πρακτικά είχαν οποιαδήποτε επίδραση στην Τουρκία και τις συνομιλίες και αν οδήγησαν σε βελτίωση της διαπραγματευτικής μας θέσης. Και επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις η θεωρητικολογία και η υποθετικολογία δε βοηθούν ούτε πείθουν κανένα, θα μιλήσουμε με πραγματικά γεγονότα: Στο Κραν Μοντάνα ο Πρόεδρος λίγο πριν από το ναυάγιο των συνομιλιών πρότεινε τα εξής συγκεκριμένα στοιχεία λύσης του Κυπριακού: Εκ περιτροπής προεδρία. Παραμονή όλων των εποίκων (αυτό από πριν). Ελεύθερη διακίνηση όλων των Τούρκων υπηκόων και ελεύθερη εγκατάσταση για εργαζόμενους και φοιτητές. Διαμοιρασμός της εξουσίας 50-50 (κι αυτό από πριν). Μια τουρκική θετική ψήφος για να υπάρχει απόφαση (σε όποια πλειοψηφική θέση). Βέτο. Προτεραιότητα του χρήστη ε/κ περιουσίας στην περιοχή υπό τ/κ διοίκηση. Αποδοχή συνομοσπονδίας (δυο συνιστώντα κράτη με πλήρη κυριαρχία και διατήρηση του κατάλοιπου εξουσίας). Παραμονή τουρκικών στρατευμάτων για 10-15 χρόνια μετά τη λύση, με ρήτρα τερματισμού. Η Τουρκία επιμένει για ρήτρα επανεξέτασης και για διατήρηση των συνθηκών εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Όποιος ισχυρίζεται ότι η περιφερειακή πολιτική του Προέδρου, πολιτική κατά τα άλλα σπουδαία στη σύλληψη, ωφέλησε την Κύπρο στις συνομιλίες, πρέπει μάλλον να κατοικεί σε άλλο πλανήτη.

Το επιχείρημα ότι ο κ. Αναστασιάδης με την τακτική του υποχρέωσε την Τουρκία για πρώτη φορά να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας (στρατεύματα – εγγυήσεις) είναι όχι μόνο αφελές αλλά και διαστρεβλωτικό. Αυτός δεν ήταν πάντα ο στόχος των συνομιλιών επί τη βάση του ψηφίσματος 3212 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ; Και των ψηφισμάτων του Σ.Α. που ακολούθησαν πριν από το 1990; Ή μήπως όλα τα προηγούμενα χρόνια η συζήτηση γινόταν για να παραμείνουν τα στρατεύματα και οι εγγυήσεις. Άλλο είναι το πρόβλημα με τον κ. Αναστασιάδη και τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Το πρόβλημα είναι ότι η πρώτη τους νομιμοφροσύνη είναι η Δ.Δ.Ο. η οποία εκτός από αυτά που δέχτηκε ο Αναστασιάδης, περιλαμβάνει και τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις. Και ο κ. Αναστασιάδης, ως συνεπής υποστηρικτής της Δ.Δ.Ο. όπως και το ΑΚΕΛ, είναι έτοιμοι να τη δεχτούν όπως την προδιέγραψε η ίδια η Τουρκία από το 1974. Εξάλλου ας μην ξεχνούμε όχι μόνο το Κραν Μοντάνα αλλά και τη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου το 2014 και Χριστόφια – Ταλάτ το 2008 για συνιστώντα κράτη. Ούτε βέβαια το Σχέδιο Ανάν, ούτε ακόμα και τη συμφωνία Βασιλείου – Ντενκτάς επί των ιδεών Γκάλι που υπήρξαν ο πρόδρομος του σχεδίου Ανάν. Παρόλα αυτά, η ευφάνταστη πολιτική του κ. Αναστασιάδη στην περιφέρεια θα μπορούσε αν είχε συνέχεια και συνέπεια, να άλλαζε δραματικά το ισοζύγιο δυνάμεων. Το θέμα είναι όμως αν όντως ο κ. Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ αυτό επιδίωκαν.

* Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

One thought on “Οι αντιφάσεις Αναστασιάδη: Τίποτε και κανένα από όσα εξήγγειλε και υποσχέθηκε δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί

 1. ΑΣ ΜΗΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ
  ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚΟΣ – ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
  ΕΙΜΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  ΜΕ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΌ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  Είμαι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην βάση ομόφωνου ψηφίσματος 1964 Συμβουλίου Ασφαλείας και Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε.
  Είμαι ο Πρόεδρος όλων των νομίμων κυπρίων πολιτών
  Συνομιλώ με Προέδρους, Πρωθυπουργούς κρατών και Κυβερνήσεων
  Κυπριακός Λαός είναι οι Έλληνες, το 82% του συνόλου.
  Ένας νόμιμος πολίτης μια ψήφος σε κοινό ψηφοδέλτιο
  Η πλειοψηφία κυβερνά, η μειοψηφία προστατεύεται από το κράτος δικαίου
  Η Κυπριακή Δημοκρατία 1960 διαλύθηκε από την Τουρκία και Αγγλία το 1963.
  Όλες οι Συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία – Αγγλία έχουν καταργηθεί και η Τουρκία διαλαλεί ως ΜΗ υπάρχουσα την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960.
  Η Τουρκία είναι εξ αποφάσεως του ΕΔΑΔ καταδικασμένη σε 14 παραβιάσεις της Σύμβασης με εγκλήματα κατά συρροή και συνεχιζόμενα, σε εποικισμό και αλλαγή τοπωνυμίων, εθνικό και θρησκευτικό ξεκαθάρισμα, σύληση νεκροταφείων και 659 εκκλησιών, όλα είναι διεθνή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
  Υπέρτατος νόμος τα άρθρα αρ 6 μέχρι 35 του Συντάγματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθερίων προσαρμοσμένα εκάστου στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο
  • ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  ΑΡΘΡΟΝ 34
  Ουδέν εκ των εν τω παρόντι, μέρει διαλαμβανομένων δύναται να ερμηνευθή ως παρέχον οιονδήποτε δικαίωμα εις οιονδήποτε κοινότητα, ομάδα ή άτομον να επιδοθή εις οιανδήποτε δράσιν ή εκτέλεσιν οιασδήποτε πράξεως σκοπούσης την υπονόμευσιν ή την κατάργησιν της υπό του Συντάγματος καθιδρυομένης συνταγματικής τάξεως ή την κατάργησιν οιουδήποτε εκ των εν τω παρόντι μέρει καθοριζομένων δικαιωμάτων ή ελευθεριών ή τον περιορισμόν αυτών εις μεγαλύτερον του οριζομένου εν τω παρόντι μέρει βαθμόν.
  • ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  ΑΡΘΡΟΝ 35
  Αι νομοθετικαί, εκτελεστικαί και δικαστικαί αρχαί της Δημοκρατίας υποχρεούνται να διασφαλίζωσι την αποτελεσματικήν εφαρμογήν των διατάξεων του παρόντος μέρους, εκάστη εντός των ορίων της αρμοδιότητος αυτής.

  Με σύγκληση Συμβουλίου Πρόεδρων – Πρωθυπουργών ΕΕ υποβολή αίτησης ΚΔ 2004 για συγκροτούμενη Διεθνή Διάσκεψη στις Βρυξέλες και χρηματοδότηση Συντακτικής ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ του νέου Συντάγματος στην Βάση απόφασης Συμβουλίου Ασφαλείας και Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ 1964 και Σύμβασης Ένταξης ως πλήρες μέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ενωμένη Ευρώπη 2004 και πλήρες μέλος της ΟΝΕ κλπ
  Μετά την πλήρη και καταστροφική πορεία με θανατηφόρο τέλος το Κρανς Μοντανά, ως Πρόεδρος που σέβεται τον εαυτό του και τον όρκο πίστης και υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  1- Έχω συγκαλέσει εκτάκτως υπουργικό Συμβούλιο και αποφασίζεται η «κήρυξη έκτακτης ανάγκης στα τουρκοκρατούμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας»
  Όποιος κλέφτης, σφετεριστής, κουρσάρος έποικος, δρα εναντίον των Νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένοχος και θα αποστέλλεται σε 14 χρόνια φυλακή για έκαστη κατηγορία χωρίς σύμπτυξη και χωρίς αναστολή, και την ευθύνη αθωότητας έχει ο κατηγορούμενος. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ όποιος φτύσει, η ούρηση σε περιουσία κύπριου με την σύλληψη του θα αποστέλλεται σε 14 χρόνια φυλακή εκτός και αν αποδείξει την αθωότητα του.
  2- Καλούνται ο Ισλαμιστές ομιλούντες και τούρκικα οι κατέχοντες ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισκεφθούν την αρμόδια Υπηρεσία, να αποκηρύξουν εγγράφως την τουρκική κατοχή της πατρίδας μας και να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να ομόσουν πίστη στην ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας,
  3- Οι Ισλαμιστές κύπριοι έχουν το δικαίωμα να αναπροσδιορίζονται ως κύπριοι εξισλαμισθένες σε Τούρκους. Όμως, παράλληλα, έχουν την υποχρέωση να δρουν και να συμπεριφέρονται ως πολίτες της κυπριακής δημοκρατίας σεβόμενοι την πλειοψηφία, το Σύνταγμα και τους νόμους της.

  4- όσοι δεν το πράξουν οι κυπριακές Ευρωπαϊκές ταυτότητες των θα ακυρωθούν. Θα τοποθετηθούν στην «Μαύρη Λίστα» και θα αποκλειστούν επισκέψεις των στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  5- Η επιστροφή όλων των εκτοπισμένων στις πατρογονικές των εστίες και τις περιουσίες των είναι υπέρτατος νόμος.
  6- Η απόφαση του Επαρχιακού και Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας και η Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας και η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ΔΕΕ στην υπόθεση Αποστολίδη, η περιουσία του στην Λάπηθο είναι του Αποστολίδη και οι κλέφτες και σφετεριστές είναι παράνομα επεμβασίες και θα πληρώσουν πρόστιμο και αποζημιώσεις, είναι ο ΜΟΝΟΣ κανόνας
  7- Η Τουρκία να πληρώσει 50 Δις Ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις
  8- Η Τουρκία να πληρώσει 250 Δις Ευρώ για κούρσεμα των ελληνικών εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίες, και των περιουσιών των Ελλήνων
  9- Κλήση από κοινού με ΕΕ καθορισμού οδικού χάρτη 45 ήμερων πλήρης και ολοκληρωτική αποχώρησης όλων των Τουρκικών στρατευμάτων Τουρδυκ και Αττίλα ομού με τις 320 χιλιάδες τούρκους εποίκους με τα παιδιά των και τερματισμού της τουρκικής ναυτικής επίθεσης με αμερικανικά πολεμικά πλοία, υποβρύχια και αεροπλάνα. Μετά τις 45 ήμερες η οποιαδήποτε παραμονή των
  παραβιάζει και τον Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Νόμο Για κάθε ημέρα καθυστέρησης θα χρεώνεται η Τουρκία με 1 εκ Ευρώ με απαίτηση εξόφλησης των από τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης που επιτρέπουν την χρησιμοποίηση αμερικανικού και ευρωπαϊκού παραγωγής οπλισμού τον οποίον παραχώρησαν στην Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  10- Όποιος πολίτης, πολιτικός ή πολιτικό κόμμα η οργάνωση συνεργάζεται με την κατοχική Τουρκία είναι ένοχη πράξης εσχάτης προδοσίας και την Ευθύνη απόδειξης αθωότητας έχει ο κατηγορημένος ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.
  https://www.facebook.com/groups/1219444598201849/
  Ανδρέας Ευθυμίου 11/07/2017
  Κωστή Παλαμά 40, Άγιος Μάμας Μόρφου
  Μέλος της Ιδρυτικής Συνέλευσης ΔΗΣΥ – 1976
  Γενικός Οργανωτικός ΔΗΣΥ Στροβόλου 1976 – 1980
  Ειδικός Χειριστής Κρίσεων περίοδος ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  Αρχηγός Επιχειρήσεων Αντικατασκοπείας 1960-64
  Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών Κυπριακής Δημοκρατίας
  http://www.facebook.com/note.php?note_id=172126369539854

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.