Η αντίθετη άποψη ενός Συμβούλου – πρώην Πρέσβεως

Η φωτογραφία που ανήρτησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Λευκωσία με μιναράεδες και τουρκικές σημαίες. Και πίσω ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος. Φωτογραφία via του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας

Του ΑΝΔΡΕΑ Σ. ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Το κυπριακό πρόβλημα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 1974, πέρασε και περνά μια πορεία πολιτικών ενεργειών και αντιλήψεων που κάθε άλλο οδηγούν στην δικαίωση που θα έπρεπε να ήταν η αμετακίνητη επιδίωξη και η οποία, κατά το διεθνές δίκαιο έπρεπε να ήταν απόλυτα ξεκάθαρη. Τούτο διότι η στρατιωτική εισβολή, κατοχή, εκτοπισμός και εποικισμός ως στιγμιαία και συνεχιζόμενη κατάσταση πραγμάτων, αποτελεί σαφέστατη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, των σχετικών ψηφισμάτων, της 4ης Διακρατικής προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας και βέβαια του κοινοτικού δικαίου από το 2004 με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προφανώς κύρια αιτία της μη επιτυχίας αυτού του αντικατοχικού αγώνα, με το «δεν ξεχνώ» και «τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια», ήταν οι δυνατότητες στρατιωτικές αλλά και όσες άλλες πήγαζαν από τα συμφέροντα τρίτων που η Τουρκία χρησιμοποίησε για να προωθήσει τις δικές τις επεκτατικές προθέσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και γιατί όχι και σε βάρος του Αιγαίου.

Σ’ όλη αυτή την καταστροφή, συντέλεσαν όμως αποφασιστικά και η διαχρονική με τις συνεχείς μεταπτώσεις, δική μας ανοχή και υποχωρητικότητα με την «πεποίθηση» ότι η Τουρκία θα λειτουργήσει κατά τη δική μας αντίληψη για το τί αποτελεί δήθεν δική της διεκδίκηση και επιθυμία! Καταλήξαμε στο ότι το «κλειδί της λύσης» το κατέχει η Τουρκία. Μια έμμεση, σαφής παραδοχή, ότι θα κάμει εκείνη ότι θέλει για τη λύση.

Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας μας διαχρονικά αφού, δεν πέτυχαν μια κοινή και δίκαιη στρατηγική νόμιμης διεκδίκησης είναι προφανής. Επιδεινώνεται όμως συνεχώς όταν σε μια περίοδο όπου υπάρχει ανοικτή αμφισβήτηση για διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας, να παρουσιάζεται το απαράδεκτο κατά τη δημοκρατική αρχή, φαινόμενο να καταγγέλλεται και να αναζητούνται ευθύνες ή τιμωρία, από την ελεύθερη άποψη ενός ανθρώπου (υπηρεσιακού συμβούλου) που είχε και εμπειρίες και συνεχή παρακολούθηση των δυσκολιών περί το Κυπριακό.

Δεν έχει σημασία ποίος ήταν ο εκφραστής με δηλώσεις του στο Φιλελεύθερο, των απόψεων αυτών που δεν συμπίπτουν ως προς την όλη σημασία που αποδίδει η πολιτική εξουσία στην «πολιτική ισότητα» και των άλλων διαφωνιών του.

Όποιος και εάν ήταν ο διαφωνούντων (ήμουν και παραμένω ένας εξ’ αυτών), έπρεπε να τύχει σεβασμού και κύρια προβληματισμού η άποψη του. Μπορεί να έχει καταγγελθεί ήδη ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου σε περιβάλλον που απάρτιζαν μόνο η πολιτική ηγεσία του τόπου, όμως ο κυρίαρχος λαός προσμετρά και συγκρίνει την απόλυτη αποτυχία και τους όσους κινδύνους, για τους οποίους προειδοποιεί ο επί τιμή Πρέσβης.

Τέτοιας μορφής καταγγελία, θυμίζει όσα έγραψε απαράδεκτα το 1996 κυπριακή εφημερίδα (οκτώ χρόνια πριν το δημοψήφισμα) για μια άλλη τότε άποψη περί το κυπριακό. Το καταγράφω χάριν σύγκρισης:

«Τώρα, όμως, έχουμε αποκτήσει στην Κύπρο και ένα κόμμα του οποίου η ύπαρξη στηρίζεται πάνω σε μια βλακώδη άποψη. Πρόκειται για το νεοσύστατο κόμμα των Νέων Οριζόντων το οποίο ιδρύθηκε για να υπηρετήσει την ιδέα της εγκατάλειψης των συμφωνιών κορυφής και της λύσης της ομοσπονδίας, υιοθετώντας την άποψη ότι πρέπει να διεκδικήσουμε λύση ενιαίου κράτους».

Παρακολούθησα για λίγο προχθές στην τηλεόραση μια συζήτηση ανάμεσα στον αναπληρωτή πρόεδρο το ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο του κόμματος των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού και παρ’ όλον ότι θα έπρεπε να είχα συνηθίσει, εντούτοις εκπλάγηκα από το μέγεθος της αφέλειας και της ανιδεότητας με την οποία ορισμένοι άνθρωποι διεκδικούν πολιτικό αξίωμα».

Τότε η εφημερίδα δεν ζήτησε απλώς τιμωρία, προχώρησε η ίδια σε κρίση:

«Και υπήρξε, λοιπόν, διαζύγιο με τη λογική και η Κύπρος απέκτησε επιτέλους το κόμμα βλακείας».

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, δεν μάθαμε από την Τουρκία, τί προετοιμάζει και επιθυμεί για την Κύπρο μας!

*Δικηγόρος 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *