Η «Αππέσσω του Προεδρικού» εναντίον και του Μαυρογιάννη…

Ozdil Nami, Turkish Cypriot chief negotiator, Greek Cypriot leader, Nicos Anastasiades, UN Secretary-General Antonio Guterres, Turkish Cypriot leader, Mustafa Akinci, Andreas Mavroyiannis, Greek Cypriot, chief negotiator, UN Secretary-General's Special Adviser on Cyprus, Espen Barth Eide, react as they pose for a group picture during a new round of the conference on Cyprus under the auspices of the United Nations, in Crans-Montana, Switzerland, 30 June 2017. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Του Λάζαρου Μαύρου

Αυτοί  που θέλουν να ξαναβγάλουν πρόεδρο τον Αναστασιάδη «σκληροπυρηνικοί του Σχεδίου Ανάν» εντός της «αππέσσω του προεδρικού» εφημερίδας «Αλήθεια», έφθασαν μέχρι σημείου να επικρίνουν και τον διορισμένο απ’ τον ΠτΔ διαπραγματευτή της «ε/κ πλευράς» Ανδρέα Μαυρογιάννη, αποδίδοντάς του «πλήρη σύγχυση» και «προφάσεις εν αμαρτίαις»:

Σημερινό σχόλιο της εφημερίδας, ονομαστικά αναφερόμενο στον Μαυρογιάννη, δείχνει ξεκάθαρα τη «γραμμή» που εννοούν στο Κυπριακό για μετά την επιδιωκόμενη κι απ’ τους ίδιους επανεκλογή Αναστασιάδη, στην κατεύθυνση «απ’ εκεί που μείναμε 7 Ιουλίου 2017 στο Grans-Montana». 

– Ο όρος «απ’ εκεί που μείναμε», περιέχει ασφαλώς και τις προσφορές (υποτίθεται “null and void”) του Αναστασιάδη προς τους Τούρκους της 5ης Ιουλίου 2017:

– Περιλαμβανομένης και της Εκ Περιτροπής Προεδρίας.

– Οι οποίες, αλλιώς προσδιορίζονται ως «κεκτημένο» ή και ως «πλαίσιο Γκουτέρες».

– Για «λύση» της οποίας κεντρικός πυρήνας και σκελετός είναι η παράδοση της κρατικής υπόστασης της Κύπρου στην Ισότιμη Τουρκική Συγκυριαρχία.

Είναι γι’αυτόν τον λόγο άκρως ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό, στο σύνολό του, το επικριτικό για τον Μαυρογιάννη, σχόλιο της μίας εκ των δύο αναστασιαδικών εφημερίδων (η άλλη είναι βεβαίως ο «Πολίτης»).

Δημοσιεύτηκε σήμερα στην 4η σελίδα της «Αλήθειας» υπό τον τίτλο «Προφάσεις εν αμαρτίαις» και το παραθέτουμε αυτούσιο:

«Την άποψη ότι, όταν και εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το πλαίσιο των έξι σημείων του Αντόνιο Γκουτέρες θα τύχει περαιτέρω διαπραγμάτευσης, διαφορετικά θα είχαμε ενός είδους επιδιαιτησίας, ανέφερε σε συνέντευξή του ο διαπραγματευτής της ε/κυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης. Πλήρης σύγχυση. Δεχόμαστε το πλαίσιο Γκουτέρες ή όχι; Δηλαδή αν η άλλη πλευρά δεχτεί τις παραμέτρους των έξι σημείων θα το δεχτούμε ή θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε μήπως και εκληφθεί ως επιδιαιτησία; Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν όλοι, συμπεριλαμβανομένου του διαπραγματευτή μας, του παθιασμένου για λύση, ότι θα πρέπει να απαλλαγούμε από όλες αυτές τις εμμονές που κατάντησαν πολιτικά “ταμπού”. Ο Κύπριος που θέλει πραγματικά επανένωση της πατρίδας του, δεν ενδιαφέρεται για τη διαδικασία της λύσης αλλά για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν έχει σημασία αν η λύση είναι αποτέλεσμα επιδιαιτησίας, ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, επιβολή θέσεων ή ακόμα και πιέσεων φτάνει να είναι μια βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει την επιβίωση του ελληνισμού. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» («Αλήθεια» 27.12.2017).

*Αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Ράδιο Πρώτο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *