Η αριθμητική του Δείπνου: Οι ασάφειες δια χειρός ‘Αιντα κάλυψαν τις λάθος επιλογές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει για το Κυπριακό τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Λευκωσία 4 Ιανουαρίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του Κώστα Βενιζέλου

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας φάσης των κυπριακών διαπραγματεύσεων, που θα μετακομίσουν στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα, είναι προφανές πως η εικόνα που υπάρχει είναι πως πάμε σε ένα ραντεβού στα τυφλά. Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα είναι πενταμερής, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει διπλή ιδιότητα. Ο Ακιντζί θα είναι μεταξύ ορατού ( ενδιαφερόμενου μέρους) και αόρατου ( ψευδοκράτους).

Η σημαία μας για εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει υποσταλεί. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ενημερώσει τους 15 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης, που θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη  και όποιος επιθυμεί θα μπορεί, όπως είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να παρευρεθεί. Κοντολογίς, ο περιβάλλοντας χώρος της Διάσκεψης θα μοιάζει με γήπεδο. Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει όντως καθεστώς παρατηρητή. Δεν θα έχει ουσιαστικό ρόλο στη Διάσκεψη. Θα καλείται όταν και όποτε το θελήσουν οι εμπλεκόμενοι.

Κάποια ζητήματα έχουν ξεκαθαρίσει από την 1η Δεκεμβρίου στο ανακοινωθέν για τη Συμφωνία του Δείπνου, όπως το θέμα της πενταμερούς. Εδώ και ένα μήνα παρακολουθούσαμε το θέατρο του παραλόγου με αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό εάν θα είναι τετραμερής, πενταμερής ή εξαμερής ή ακόμη και ενδεκαμελής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Κυριακή δήλωνε στον Πολίτη ότι θα είναι τετραμερής και έκανε λόγο με νόημα «για λεγόμενη πενταμερή». Χθες δήλωσε ότι θα είναι πενταμερής! Η τουρκική πλευρά, όπως και τα Ηνωμένα Έθνη, εξαρχής σημείωναν πως στο ανακοινωθέν της 1ης Δεκεμβρίου ξεκαθαριζόταν  η σύνθεση της Διάσκεψης παραπέμποντας σε  πενταμερή. Η αριθμητική, άλλωστε, με βάση το κείμενο της συμφωνίας δεν χρειάζεται να είναι υψηλού επιπέδου. Αρκούν και γνώσεις νηπιακού επιπέδου: Ξεκινούν οι δυο κοινότητες να συζητούν από την 9η -11η Ιανουαρίου και στις 12  του ίδιου μήνα προστίθενται και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Άρα, 2+3=5. Τα υπόλοιπα είναι για την… επιχειρηματολογία  των γυρολόγων των τηλεοπτικών πάνελ, οι οποίοι στο κάτω-κάτω, δεν έχουν και κανένα κόστος για τα όσα λένε. Οι κουβέντες εκεί είναι έπεα πτερόεντα.

Τελικά, όπως επιβεβαιώνει και η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η ασάφεια χρησιμοποιήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά για να καλυφθεί το λάθος που έγινε με τη Συμφωνία του Δείπνου. Όμως, σε κάποια ζητήματα, δεν μπορεί η εικόνα παραπλάνησης να ισχύει για πάντα. 

Η Συμφωνία του Δείπνου, όποιες διορθωτικές κινήσεις και να έχουν γίνει στη συνέχεια, ήταν μια λανθασμένη κίνηση, που δεν εξυπηρετεί ούτε τη διαδικασία ούτε και την ουσία του Κυπριακού. Το πρόβλημα πως δεν υπήρξε καμία παραδοχή. Το Κυπριακό δεν θα λυθεί ούτε με άψε-σβήσε συζητήσεις αφήνοντας κάτω από το χαλί τις διαφορές ούτε και με αμφίσημου χαρακτήρα συνάξεις. Εάν ενδιαφέρονται για λύση, θα πρέπει να θέσουν ένα γενικό πλαίσιο που να καλύπτει βασικές παραμέτρους, τις οποίες θα «γεμίσουν» με πρόνοιες που θα καθιστούν βιώσιμη τη συμφωνία. Θέλουμε κανονικό κράτος  σε κανονική χώρα. Ούτε μεταβατικές εγγυήσεις, ούτε μεταβατική περίοδο  ανοικτού τέλους για  παραμονή στρατευμάτων. Ούτε ακόμη και κράτος που θα παίζεται η λειτουργικότητα του στις κληρώσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *