Οι χουβαρντάδες πληρώνουν το λογαριασμό: Οι πρόσφυγες, η απώλεια χρήσης, η Τουρκία και καρέκλα

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Κώστα Βενιζέλου

Μια νέα πολιτική για τους πρόσφυγες ετοίμασε η Κυβέρνηση, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της και την εξαγγέλλει χωρίς πολλές-πολλές λεπτομέρειες. Ο σκοπός είναι προφανώς να «παίξει» το θέμα, να ενθουσιάσει, να περιμένουν οι επηρεαζόμενοι χρήματα και να… στηρίξουν εκλογικά τον Πρόεδρο. 

Αναφέρθηκε, λοιπόν, ότι θα αποζημιώνονται οι πρόσφυγες για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους στα κατεχόμενα. Όπως εξηγήθηκε, «προς το παρόν γίνεται κοστολόγηση, ώστε να περιληφθεί ποσό προϋπολογισμού του ΥΠΕΣ, από τους οποίους θα δίδεται ετήσια αποζημίωση για απώλεια χρήσης για την περιουσία που έχουν οι πρόσφυγες στα κατεχόμενα…

Ακόμη και οι κληρονόμοι των προσφύγων θα μπορούν να επωφεληθούν» (ΥΠΕΣ δηλώσεις στο ραδιόφωνο του Active 29 Νοεμβρίου 2017). Η απώλεια χρήσης το 2009 είχε κοστολογηθεί, με βάση έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Η φιλοσοφία μιας τέτοιας κίνησης, πέραν της πρόδηλης προεκλογικής χροιάς που την χαρακτηρίζει, θέτει σε μια άλλη βάση το θέμα των αποζημιώσεων για την απώλεια χρήσης.

Στο διά ταύτα, αντί να πληρώσει η κατοχική δύναμη, που έχει στερήσει από τους Ελληνοκύπριους την πρόσβαση και τη χρήση των περιουσιών της, ο λογαριασμός θα μετακυληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δηλαδή, τα θύματα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως μέχρι να λυθεί το Κυπριακό, το κράτος με νέες πολιτικές του θα προσπαθήσει, έστω και 43 χρόνια μετά, στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, να ελαφρύνει τα βάρη από τους πρόσφυγες. Μπορεί.

Αλλά πόσο πειστικό είναι το επιχείρημα όταν η χρονική συγκυρία που δημοσιοποιήθηκε «μυρίζει» εκλογές;

Ειπώθηκε πως αυτό το ζήτημα εξετάζεται εδώ και δύο χρόνια, αλλά λίγο-πολύ το κρατούσαν μυστικό. Όντως, έχει αυτό το χαρακτηριστικό η Κυβέρνηση να κρατά μυστικά. Να μην διαρρέουν. Μόνο συστημένους φακέλους με απόρρητα έγγραφα μοιράζει κατ’ οίκον κάνοντας επιλεγμένες διαρροές.

Ανεξάρτητα εάν όλα αντιμετωπίζονται προεκλογικά, πρέπει να τεθούν και κάποια ερωτήματα: Ποια, πραγματικά, ήταν η θέση που κατατέθηκε στις συνομιλίες για το θέμα της απώλειας χρήσης περιουσιών στα κατεχόμενα; Στο κεφάλαιο των θεραπειών που προτείνονται για το περιουσιακό (αποκατάσταση, ανταλλαγή, αποζημιώσεις), γίνεται αναφορά στην απώλεια χρήσης, εννοώντας προφανώς εκείνους που θα αποζημιωθούν. Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το θέμα αυτό είναι πως ο πρόσφυγας θα έχει δικαίωμα αποζημίωσης αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για επιστροφή και η αποζημίωση θα καταβάλλεται από ειδικό ταμείο.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει πως οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται από το συνιστών κράτος στο οποίο ανήκει ο αιτητής. Και στις δύο περιπτώσεις η Τουρκία είναι εκτός της εικόνας. Υπενθυμίζεται πως στο έγγραφο του Τούρκου ΥΦΕΞ, Ζιγιάλ, που διαβιβάστηκε στις 26 Μαρτίου 2004 στο Μπούρκερνστοκ και υιοθετήθηκε από ΟΗΕ και περιλήφθηκε στο σχέδιο Ανάν αναφέρονται τα εξής: «Οι ατομικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την απώλεια χρήσης (της περιουσίας) δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται. Στο εξής αποκλειστικά και μόνο η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα υπέχει ευθύνη για αυτές τις υποθέσεις». Η λογική τότε αλλά και σήμερα είναι πως η Τουρκία δεν έχει σχέση με το ζήτημα, το θέμα είναι δικοινοτικό… Ως εκ τούτου, ο λογαριασμός στους χουβαρντάδες που, ειρήσθω εν παρόδω, είναι και τα θύματα της συνεχιζόμενης κατοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *