Η χρυσή κότα κι ο γυμνός Χριστός

Της ΧΡΥΣΤΑΛΛΑΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Όλο αυτό που ζούμε θα μπορούσε να αποτελέσει κοινωνικό πείραμα. Εδώ και βδομάδες, αυτό που ήταν υποψία, επιβεβαιώνεται. Το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων ήταν ακόμα μια χρυσή κότα, της οποίας τα αυγά απολάμβανε μια μικρή ομάδα ανθρώπων.

Με κάποιο τρόπο ωστόσο πολύ μεγαλύτερη ομάδα, αν όχι το σύνολο, πείστηκαν πως η χρυσή κότα γεννούσε για όλους. Για τον οικοδόμο που βρήκε δουλειά κτίζοντας πύργους, για τον κηπουρό που συντηρούσε το γρασίδι της έπαυλης της οποίας ο αγοραστής δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Κύπρο, για τον κλητήρα που μετέφερε φακέλους στο δικηγορικό γραφείο που μεσολαβούσε για τις πωλήσεις, για την καθαρίστρια, τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο… Και με τον τρόπο αυτό η διαφθορά έγινε αποδεκτή. Άλλοι απολάμβαναν το ασπράδι και τον κρόκο κι άλλοι τα τσόφλια του αυγού (που μέχρι να φτάσουν κοντά τους ήταν κανονικά τσόφλια κι όχι χρυσά).

Κι έπειτα ήρθε ο Al Jazeera -φυσικά είχαν προηγηθεί κι άλλοι πολλοί- και χάλασε το πάρτι. Από πού κι ώς πού όμως ο Al Jazeera; Οι τρώγοντες τα τσόφλια συσπειρώθηκαν αποτελώντας μια γροθιά, έτοιμοι να υπερασπιστούν την επιβίωση της χρυσής κότας και τα συμφέροντα όσων απολάμβαναν τους χρυσούς κρόκους. «Μουσουλμανικός σταθμός, θέλει να μας κάνει ζημιά, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας». Και ποιος έδωσε τα στοιχεία στον Al Jazeera; Να και το κυνήγι μαγισσών, με τον σοσιαλιστή ηγέτη έτοιμο να συνδράμει στην εξιχνίαση του ζητήματος. Όχι για κάποιον ιδιοτελή σκοπό, αλλά γιατί αυτός που διέρρευσε τα έγγραφα πρόσφερε εξυπηρέτηση στον εχθρό.

Ο Γενικός Ελεγκτής του κοτετσιού στήνει αντάρτικο κι επιμένει να διερευνήσει τους τρόπους και το πού δίνονται τα διαβατήρια (το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο είναι ποιοι επωφελήθηκαν πουλώντας κυπριακή ιθαγένεια πακεταρισμένη σε κάποια έπαυλη, διαμέρισμα ή πυργόσπιτο). Η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί την ανάμειξη του και διορίζει δικούς της ανθρώπους να ερευνήσουν το θέμα. Κι όταν ο Ελεγκτής δίνει την έκθεσή του στη δημοσιότητα (με όσα στοιχεία κατάφερε να του παραχωρήσουν) η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών είναι «γιατί να τη δώσει στη δημοσιότητα;».

Κι όλο αυτό ξέρουν οι πάντες θα λήξει και θα ξεχαστεί. Θα αλλάξουν κάποιες διαδικασίες, αλλά ό,τι έγινε έγινε. Όσοι πλούτισαν χαλάλι. Φτάνει να υπάρχουν τσόφλια και για τους υπόλοιπους, οι οποίοι σοκάρονται από ένα γυμνό Χριστό κι ένα σκύλο που κατουράει στο άγαλμα του Γρίβα.

 

1

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *