Οι διεθνείς παρεμβάσεις και οι… αποικίες: Η μόλα του 2004 και το σκοπιανό δημοψήφισμα

FILE PHOTO. Από τα συλλητήρια υπέρ του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν το 2004. ΚΥΠΕ/ Γιώργος Κωνσταντίνου

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ διεθνής κοινότητα δεν μαθαίνει. Έχει στο συρτάρι μια μόλα και την ανασύρει για κάθε περιπτώσεις και την παρουσιάζει ως τη «συνταγή επιτυχίας». Διενεργήθηκε την περασμένη Κυριακή στα Σκόπια δημοψήφισμα για έγκριση ή απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε  όλη την προηγούμενη περίοδο υπήρξαν παρεμβάσεις τρίτων με στόχο οι πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν «ναι». Ποιο το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών; Όπως έγραψε χθες σε άρθρο του ο Μιχάλης Ιγνατίου οι Σκοπιανοί έδωσαν την απάντηση:

  • «Βασικά φώναξαν το «όχι» στις άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις των ξένων, που ξεπέρασαν εαυτούς. Οι παρεμβάσεις αυτές ώθησαν τους πολίτες των Σκοπίων να σαμποτάρουν το δημοψήφισμα».

Αυτές οι παρεμβάσεις ενίοτε λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ενοχλούν οι παρεμβάσεις, ενοχλούν οι νουθεσίες, κυρίως όταν οι τρίτοι φαίνεται να έχουν δικά τους συμφέροντα, τα οποία ενδεχομένως να είναι διαφορετικά από εκείνα των πολιτών, της επηρεαζόμενης χώρας.

  • Είτε το αποτέλεσμα αρέσει είτε όχι, είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αλλάξει.
  • Είτε η επιλογή τους είναι σωστή ή όχι, οι πολίτες αποφάνθηκαν.

Σε σχέση, όμως, με τις έξωθεν παρεμβάσεις πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως οι ισχυροί του πλανήτη, οφείλουν να σέβονται τις διαδικασίες σε όλες τις άλλες χώρες και δεν θα πρέπει να δημιουργούν την αίσθηση πως είναι αποικίες τους.

Στην Κύπρο βιώσαμε αυτές τις παρεμβάσεις το 2004. Σε μια περίοδο 20 περίπου ημερών, από το τέλος της συνόδου στο Μπούργκερνστοκ μέχρι και το δημοψήφισμα, δεν σταμάτησαν οι παρεμβάσεις τρίτων. Πιεστικές και σε πολλές φορές προσβλητικές υπό την έννοια ότι θεωρούσαν τους Κυπρίους μια μάζα χωρίς άποψη, που θα παρασύρονταν από τις υποδείξεις των Αμερικανών, των Βρετανών, Ευρωπαίων και κάποιους αδιάβαστους λεγόμενους εκσυγχρονιστές στην Ελλάδα.

  • Για παράδειγμα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ ξυπνούσε μέσα στη νύκτα πολιτικούς αρχηγούς στην Κύπρο για να τους… εξηγήσουν πως θα πρέπει να στηρίξουν το «ναι» για να υιοθετηθεί το σχέδιο Ανάν. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν δηλώσεις πως μπορούν να τετραγωνίσουν τον τροχό για να χωρέσει το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν.
  • Άλλοι, πέραν από τις νουθεσίες περνούσαν στις απειλές: Θα πέσουν στο κεφάλι τα κεραμίδια στο κεφάλι των Κυπρίων εάν δεν αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν.

Το αποτέλεσμα γνωστό. Δεν επηρέασαν, βέβαια, μόνο οι παρεμβάσεις αλλά ενίσχυσαν το ρεύμα της απόρριψης, που καθόρισε τη στάση του λόγω του περιεχομένου του σχεδίου Ανάν. Ενός σχεδίου με σαφή διαχωριστικά στοιχεία, ρατσιστικό, που έπρεπε- σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των τρίτων- να υιοθετηθεί πριν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην Ε.Ε., την 1η Μαΐου 2004.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *