Η εκκωφαντική κατάρρευση της τουρκοδιζωνικής και ο κωμικός εμφύλιος Άντρου και Αναστασιάδη

FILE PHOTO. Άντρες των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της οδού Λήδρας στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

Η ωμή πραγματικότητα: Από το 1956, οι Τούρκοι σχεδίασαν και μεθοδικά προωθούν τηναρπαγή και πλήρη κατάκτηση της Κύπρου. Γιατί; Διότι τη θεωρούν ως κρίσιμογεωπολιτικό και στρατηγικό εφαλτήριο για την υλοποίηση των νεο-οθωμανικώνονειρώξεών τους.

Η άλλη ωμή τραγικότητα: Οι ηγέτες της Κύπρου, από το 1960 μέχρι σήμερα, αρνούνται να δουν κατάματα τον πιο πάνω αταλάντευτο στόχοτουρκοποίησης και ισλαμοποίησης του κυπριακού Ελληνισμού. Γιατί; Διότι έτσιβολεύονται! Αν δουν την «τουρκική κουφή», θα υποχρεωθούν να την αντιμετωπίσουν,να την ανακόψουν και να την εξουδετερώσουν. Δεν θέλουν! Διαφορετικά, άλλη, διεκδικητική, αγωνιστική και απελευθερωτική, όχι υποχωρητική, έπρεπε να ήταν ηπολιτική τους.

Μετάτην τουρκική εισβολή, ένας ήταν ο στόχος των Ελλήνων της Κύπρου: Η απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, δι’ όλων των μέσων. Αντ’ αυτού, ακολουθήθηκε η πρακτική των ολέθριων συνεχών υποχωρήσεων. Το παραδέχθηκε και ο κατ’ εξοχήνυποχωρητικός, Ν. Αναστασιάδης, μόλις την περασμένη Τετάρτη. Προσφωνώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι «κάθε φορά που παραχωρούμε, προκειμένου ναεξευρεθεί λύση (οι Τούρκοι) επανέρχονται για κάποια υπέρμετρα -με βάση τηδημοκρατία- δικαιώματα, είτε οι Τουρκοκύπριοι καθ’ υποβολήν της Τουρκίας νααξιώνουν περισσότερα». Και διερωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τους ευρωβουλευτές: «Πώς είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η αξίωση για θετική ψήφο σε κάθε απόφασητων θεσμικών οργάνων;». Μα, ποιος τους την έδωσε; Ο ίδιος!

Αφούεπανέλαβε για πολλοστή φορά ότι επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση τουπλαισίου Γκουτέρες, κατέληξε: «Μια λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και, για ναείναι βιώσιμη, πρέπει να είναι λειτουργική και, για να είναι λειτουργική, δενμπορεί να γίνουν αποδεκτοί οι όροι όπως τους θέτει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Μια λύση που θα σέβεται απόλυτα τις προσδοκίες καιανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα δημιουργεί ένα λειτουργικόκαι βιώσιμο ομόσπονδο κράτος (…), κυρίαρχο και ανεξάρτητο, απαλλαγμένο απόεξαρτήσεις τρίτων μέσα από επεμβατικά ή εγγυητικά δικαιώματα ή στρατούςκατοχής. Ένα ευρωπαϊκό κράτος, του οποίου η δομή, θεσμοί και λειτουργίες θασυνάδουν απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Στηνομιλία του, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι το Κυπριακό είναι καθαρά πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής, προσφυγοποίησης 200 χιλιάδων Ελλήνων, παραβίασης των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ και άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Τι ωραίες θέσεις!! Προκαλούμε ξανά: Πώςαυτές οι θέσεις συνάδουν με την τουρκοδιζωνική, η οποία παραβιάζει όλα τα πιο πάνω; Η απάντηση ήρθε από την Κύπρο: Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατηγορείτον Πρόεδρο ότι φλερτάρει με λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία, εγκατέλειψε τηνπεφιλημένη τους τουρκοδιζωνική, άλλα λέει και συζητά με ξένους και Τούρκους καιάλλα λέει στους εθνοσυμβούλους. Γι’ αυτό και το ΑΚΕΛ δεν επιθυμεί να τονστηρίζει, επειδή δεν τον εμπιστεύεται πλέον.

Σεμιαν ακόμα εκδήλωση αγαστής συνεργασίας με το ΑΚΕΛ και ενίσχυσης του εκβιασμούτου προς τον Αναστασιάδη να μην εγκαταλείψει την καταρρεύσασα τουρκοδιζωνική, ο Αβ. Νεοφύτου και δήθεν στυλοβάτης του Προέδρου, την περασμένη Τετάρτη, δήλωσε:«Είναι η πρώτη φορά που θα το πω, για κάτι που συζητείται εντός Εθνικού Συμβουλίου: Στην τελευταία συνάντηση με τη Λουτ ήταν απαίτηση του ΠροέδρουΑναστασιάδη και της Κυβέρνησής μας να γίνει ρητή ονομαστική αναφορά, αν θαεπαναρχίσει ο διάλογος, ότι το πλαίσιο λύσης, όχι απλώς τα ψηφίσματα, είναι ηΔιζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία». Νέα πισώπλατη μαχαιριά στον Αναστασιάδη.

Λοιπόν, ποιος περιπαίζει, ποιον; Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Άντρος νομίζουν ότι σε αυτόντον τόπο κατοικούν λωτοφάγοι ή άνοα αμνοερίφια; Και οι τρεις αρνούνται ναπαραδεχτούν ότι η διζωνική, την οποία έκαναν παντιέρα για την τουρκοποίηση της Κύπρου, απέτυχε, κατέρρευσε και γι’ αυτό οι Τούρκοι επιμένουν ότι οι δύο πλευρές στο εξής πρέπει να αναζητήσουν άλλου είδους λύση, «εκτός του κουτιού». Φαίνεται πως ο Ν. Αναστασιάδης συζήτησε με τον φίλο του Άντρου, Τσαβούσογλου,περί δύο κρατών και συνομοσπονδίας. Φαίνεται πως αντιλήφθηκε, επιτέλους, ότι ητουρκοδιζωνική τους εξεμέτρησε το ζην.

Οκωμικός εμφύλιος και η γελοία αντιπαράθεση Άντρου-Αβέρωφ με τον Αναστασιάδη δεν μπορούν να συγκαλύψουν το κεφαλαιώδες ερώτημα, στο οποίο αποφεύγουν νααπαντήσουν: Η τουρκοδιζωνική τους είναι η σωτήρια συνταγή για την αποτροπή ήείναι η σίγουρη μέθοδος για την ολοκλήρωση της τουρκοποίησης της Κύπρου; Γνωρίζουντην απάντηση: Η διζωνική οδηγεί αφεύκτως και με τις δικές τους υποχωρήσεις στηντουρκοποίηση. Ούτε δύο κράτη, ούτε συνομοσπονδία, ούτε διχοτόμηση. Η Τουρκία απαιτεί να κατακτήσει ξανά την Κύπρο. Οι ηγέτες μας γιατί επιμένουν να τηνδιευκολύνουν σε αυτόν τον εθνικό εφιάλτη για τον Ελληνισμό της Κύπρου;

*Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.