Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο καλύπτει την τουρκική επιθετικότητα: Ποιος θα τη βάλει σε τάξη;

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Elizabeth Spehar, φιλοξενεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Mustafa Akinci, Λευκωσία 26 Φεβρουαρίου 2019. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, έχει ξεχάσει την αποστολή της στα αζήτητα. Έχει ξεχάσει το ρόλο και την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, καθώς στην Κύπρο ως γνωστό η λανθασμένη λογική των ίσων αποστάσεων, είναι ούτως ή άλλως συγκάλυψη στην κατοχική δύναμη.

Και σε αυτό έχει διαχρονική ευθύνη και η Λευκωσία, η οποία έχει αποδεχθεί ένα ζήτημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής να μετατραπεί σε δικοινοτική διαφορά. Ασφαλώς αυτό δεν προσφέρει οποιοδήποτε άλλοθι στα Ηνωμένα Έθνη να καλύπτει την τουρκική επιθετικότητα.

Προ ημερών, λοιπόν, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, κληθείσα να σχολιάσει την τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ παρέπεμψε στο Δικαστήριο για επίλυση του θέματος. Και μετά από αυτή την τοποθέτηση, που συνιστά ατόπημα και προσβολή στην αποστολή της, επανέλαβε το γνωστό ποίημα:

  • «Ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν και έχουν να κάνουν με τους υδρογονάνθρακες είναι η επίτευξη μιας ουσιαστικής λύσης στην Κύπρο».

Δηλαδή, εισβάλει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζει διεθνείς κανόνες και Συμβάσεις που υιοθέτησε ο Διεθνής Οργανισμός, αλλά η κ. Σπέχαρ, αποφεύγει να τοποθετηθεί και για να μην κακοφανήσει προφανώς την κατοχική Τουρκία παραπέμπει στο Δικαστήριο για να επιλυθεί η διαφορά.

  • Ποια διαφορά; Μήπως η Ελλάδα και η Κύπρος κάνουν γεωτρήσεις έξω από το λιμάνι της Αττάλειας και δεν το ξέρουμε; Μήπως η Ελλάδα και η Κύπρος απειλούν με πόλεμο την Τουρκία και δεν το έχουμε χαμπάρι; Και επειδή υπάρχουν εκατέρωθεν προκλήσεις το θέμα θα λυθεί στο Δικαστήριο;

Η κ. Σπέχαρ δεν κρατά αποστάσεις από τα όσα διαδραματίζονται στην ανατολική Μεσόγειο, τα οποία προκαλούνται από την τουρκική επιθετικότητα. Η κ. Σπέχαρ καλύπτει την κατοχική δύναμη. Και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται από την ίδια ή από άλλους αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού.  Γίνεται συνεχώς. Και γίνεται κατά παράβαση των όσων εκφράζει ο ΟΗΕ. Ο Διεθνής Οργανισμός έχει ευθύνη να αντιδρά στις ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο.

Για τα όσα είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε αντίδραση.

  • Δεν αντέδρασε η κυβέρνηση εκτός και εάν για αυτό το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε την παρουσία του στη δεξίωση που παρέθεσε η κ. Σπέχαρ την περασμένη Τρίτη για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών.

Εάν αυτός ήταν ο λόγος θα έπρεπε να αναφερθεί.  Ό,τι και να έχει γίνει, είναι σαφές πως θα έπρεπε να διαμηνυθεί στην εκπρόσωπο του ΟΗΕ πως θα πρέπει να περιοριστεί στην αποστολή της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *