Η «εγγύηση» της Κυπριακής Δημοκρατίας είμαστε εμείς οι ίδιοι: Εχθρός είναι η Τουρκία

FILE PHOTO. Το Εθνικό Συμβούλιο ενημέρωσε στις 19 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης/ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου.

Του Νίκου Αντωνιάδη
Ίσως πείτε πως σας «φώτισα» τώρα! Ίσως και να έχετε δίκιο. Έλα όμως που αυτό το «φως» ίσως και να περάσει μέσα από την «Τουρκική Ηλεκτρική Υπηρεσία» αν δεν έχουμε τα μάτια μας ανοικτά! Πραγματικός «εχθρός» μας δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ούτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Άντρος Κυπριανού, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Λιλλήκας, κ.ο.κ.

Ο καθένας κρίνει και πράττει ανάλογα (σωστό ή λάθος για μας, λάθος ή σωστό για άλλους). Αυτό είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Οφείλουμε όμως να μην εθελοτυφλούμε για χάριν της όποιας λύσης, και πως κοινός, πραγματικός μας εχθρός είναι η Τουρκία (κάτι που οφείλαμε ήδη να το ξέρουμε!).

Μια Τουρκία, που με τη «μάνα» της ύπουλης διπλωματικής οδού, Αγγλία, και με τα ακραία και προδοτικά φαινόμενα της ΕΟΚΑ Β’ και της χούντας της Ελλάδας μας διέλυσαν ως «κράτος», ως λαό! Μας διέλυσαν γιατί τους αφήσαμε. Μας διέλυσαν επειδή διχαστήκαμε. Ναι, εμείς τους «επιτρέψαμε», δεν φανήκαμε άξιοι (λόγω διχόνοιας) να το αποτρέψουμε! Αυτό θα ξανακάνουμε; Εύχομαι όχι! Άλλαξε τώρα η Τουρκία; Έδειξε κάποιο σημάδι συνεργασίας για να αλλάξουμε κι εμείς;

Γιατί αν έδειξε και δεν το είδα, συγχωρέστε με, μάλλον χρειάζομαι οφθαλμίατρο, μάλλον έχω σαλέψει κι εγώ (μια λέξη που χρησιμοποιεί συχνά και ο αγαπητός Μιχάλης Ιγνατίου). Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με όσα γίνονται ή θα γίνουν, ευτυχώς θα έχουμε την ευκαιρία για το δικό μας «Ναι» ή «Όχι».

Και κάποια στιγμή, πιθανόν να μας δοθεί η εξουσία να αποφασίσουμε, μέσα από ένα δημοψήφισμα! Κι εγώ διαφωνώ, ανησυχώ και «φωνάζω» να μείνει μακριά η Τουρκία (σχετικό άρθρο). Δεν μπορεί ο «βιαστής», ο «κλέφτης», ο εισβολέας να εγγυάται με τα όπλα ότι θα “προσέχει” αυτά που σου έκλεψε, αυτά που σου λεηλάτησε! Αν είναι ποτέ δυνατόν! Δεν είναι της ώρας να (ξανα)πούμε γιατί φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύει όλη η ακεραιότητα μας μέσα από μια ολική «εγγύηση» της γης και της θάλασσας μας (ΑΟΖ).

Και όσο κι αν λαχταρώ, μαζί με τόσες άλλες δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας να πάμε πίσω στο κατεχόμενο σπίτι μας στο Βαρώσι, στην Κερύνεια, στη Μόρφου, με ασφάλεια, η συνέχιση και η επισημοποίηση της παρουσίας των ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ δυνάμεων, έστω και ενός Τούρκου (ή και Έλληνα, μιας και οι Τ/Κ δικαιούνται να νιώσουν επίσης ασφάλεια) δεν μου επιτρέπουν να αποδεχτώ τέτοιες «λύσεις» με στρατούς.

Φυσικά ούτε και θα βιαστώ να προδιαθέσω για μια λύση που (εύχομαι) όλοι λαχταρούμε, αλλά μακριά από στρατούς και εγγυήσεις. Μακάρι αλλά…!

Μέχρι τότε, και μετά από τότε… (Προσ)Εύχομαι οι κινήσεις της πολιτικής μας ηγεσίας να μην οδηγήσουν στα ίδια καταστροφικά λάθη του παρελθόντος. Αυτό επιθυμεί η Τουρκία και η Αγγλία, αυτό απευχόμαστε (ελπίζω) όλοι!

Υστερόγραφο 1: Προς όλη την πολιτική ηγεσία: Εύχομαι να κατοχυρωθεί πρώτα η ζωή της Δημοκρατίας της πατρίδας μας και παράλληλα να πιέσουμε για ΛΥΣΗ, μακριά από στρατεύματα και εγγυήσεις. Οι Λύσεις δεν βρίσκονται σε στρατούς και όπλα αλλά στους νόμους της ίδιας της Κυπριακής (και κάθε) Δημοκρατίας! Και ακόμη, αυτή η Δημοκρατία είναι (πληγωμένη  αλλά) ζωντανή!

Υστερόγραφο 2: Η παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα μου δίνει ελπίδα!

*Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας (Πολιτική Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση) Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *