Η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική της θέση, μειώνει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου

Τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ στη Λευκωσία. Φωτογραφία edek.org

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Όπως καταγράφεται και στη βιβλιογραφία, η αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας τον Ιανουάριο του 1968 ήταν ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της προδοσίας σε βάρος της πατρίδας μας. Την αποδυνάμωσε αμυντικά και διευκόλυνε την Τουρκία να πραγματοποιήσει με επιτυχία την εισβολή και την κατάληψη εδαφών για να διχοτομήσει την πατρίδα μας. Έτσι, αμέσως μετά την εισβολή του 1974 ο Βάσος Λυσσαρίδης ζήτησε την παρουσία της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο λόγω της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας που αυτό θα είχε. Λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1975, σε συνέχεια της πιο πάνω θέσης με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ τόνιζε τα εξής:

  • «Είναι και δικαίωμα και καθήκον κάθε λαού η άμυνα. Η ΕΔΕΚ διακηρύττει: Κάθε σπίτι και κάστρο, κάθε πατριώτης και στρατιώτης. Πρέπει να δημιουργήσουμε αυτό το κλίμα. Πρέπει να παραμερίσουμε ηττοπαθείς και μοιρολάτρες. Χωρίς δικό μας αγώνα δεν θα κερδίσουμε τη λευτεριά μας».

Όπως εξηγεί ο Βάσος Λυσσαρίδης στο βιβλίο «Εκ Βαθέων», το εν λόγω σύνθημα «εξέφραζε μια αμυντική πολιτική απόλυτα αναγκαία για την Κύπρο. Άλλωστε τα κάστρα αμύνονται, δεν εκστρατεύουν. Δυστυχώς όμως ορισμένες πολιτικές δυνάμεις εμφάνισαν αυτή τη θέση ως  πολεμοκαπηλία ή ότι ζητώ να κηρύξουμε τον πόλεμο ενάντια στην Τουρκία για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας. Αν υπήρχαν οι δυνατότητες δεν θα δίσταζα να το ζητήσω και αυτό. Αλλά νομίζω ότι ήμουν αρκετά ρεαλιστής για να ξέρω ότι αυτές οι δυνατότητες δεν υπήρχαν. Υπήρχαν όμως οι αντίθετες δυνατότητες που υπάρχουν και σήμερα. Σωστός, οργανωμένος και αποτελεσματικός αμυντικός σχεδιασμός ο οποίος θα εξόπλιζε και ηθικά τον λαό και θα τον έστρεφε προς την ορθή κατεύθυνση, απομακρύνονταν τον κίνδυνο να απολέσουμε και αυτά που έχουμε σήμερα».

  • Πιστή σε όσα διακήρυξε λίγους μόνο μήνες μετά την εισβολή ο Β. Λυσσαρίδης, η σημερινή ηγεσία της ΕΔΕΚ κατέθεσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, πρόταση για στενότερη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου. Η πρόταση περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και την ενισχυμένη, αριθμητικά και οπλικά, παρουσία του ελληνικού στρατού στο νησί.

Όπως το 1975 έτσι και το 2019 η ΕΔΕΚ χλευάστηκε εκ νέου για την πιο πάνω πρόταση. Όσο όμως κι αν κάποιοι επιμένουν να επικρίνουν την ΕΔΕΚ, η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης είναι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, αίτημα του 73% των Κυπρίων. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να προβληματίσει τους επικριτές της.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΔΕΚ, σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, παραμένει σταθερή στην κατάθεση προτάσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και της Ελλάδας και την εξισορρόπηση (η ανατροπή θα ήταν ουτοπία) του ισοζυγίου δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ο Μαρίνος Σιζόπουλος επιμένει πως η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική της θέση, μειώνει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου και ενισχύει την προοπτική αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Όσοι πιστοί λοιπόν!

*Εκπρόσωπος Τύπου, μέλος Κ.Ε. ΕΔΕΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *