Η επαναφορά της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, είναι ενδεικτικό της αδυναμίας να διαβουλευτούμε σαν κράτος που σέβεται τον εαυτό του και ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Elizabeth Spehar, φιλοξενεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Mustafa Akinci, Λευκωσία 26 Φεβρουαρίου 2019. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του ΑΝΤΩΝΗ Κ. ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΗ

Η εμμονή του ΠτΔ, να ανοίγει πόρτες διάπλατες στην Τουρκία, είναι ακατανόητη. Η επιμονή του, να επαναφέρει το ζήτημα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, είναι ενδεικτικό της αδυναμίας μας, να διαβουλευτούμε σαν κράτος που σέβεται τον εαυτό του και ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του.

  • Οποιαδήποτε αναφορά σε λύση, πλην της ΔΔΟ, βολεύει μόνο την Τουρκία, που ήδη μιλά για άλλες λύσεις. Λύσεις οι οποίες, απώτερο στόχο έχουν τον ολικό έλεγχο της Κύπρου, όχι τη διχοτόμηση. Σ’ αυτό συνεπικουρούν και οι αναλυτές του αμερικανικού κογκρέσου, που μιλούν για το ανέφικτο της ΔΔΟ.

Αναφορές σε αποκεντρωμένη ομοσπονδία, δίνουν την εντύπωση ότι ασπαζόμαστε αυτές τις απόψεις και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε νέες υποχωρήσεις στην εσωτερική διακυβέρνηση. Τυχόν άρνησή μας να δώσουμε και άλλα, σ’ έναν νέον κύκλο συνομιλιών, θα μας εξισώσει ξανά με τον θύτη. Δεν μετακινείται η Τουρκία, δεν μετακινούμαστε εμείς, άθροισμα μηδέν, δεν φταίει κανείς.

Επιβάλλεται να κάνουμε γνωστό προς όλες τις κατευθύνσεις ότι, εάν η Τουρκία απομακρυνθεί από τη λύση της ΔΔΟ, όχι απλώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλά ότι αρχίζουμε από μηδενική βάση. Η βάση είναι η Κυπριακή Δημοκρατία ως ενιαίο κράτος. Αποκεντρωμένο ή μη. Με ή χωρίς τους Τούρκους συμπατριώτες μας στη διακυβέρνηση.  Μόνοι τους απομονώθηκαν σε θύλακες. Μόνοι τους αποχώρισαν από την διακυβέρνηση. Μόνοι τους συντάχθηκαν με την κατοχική Τουρκία. Το πρόβλημα δεν είναι ενδοκοινοτικό. Το πρόβλημα είναι, παράνομης εισβολής και κατοχής. Το πρόβλημα είναι, η χειραγώγηση της τουρκικής μειονότητας από την Τουρκία, για να διαλύσει, εκ των έσω, την Κυπριακή Δημοκρατία. Σ’ αυτό, επικούρησαν και οι «χρήσιμοι ηλίθιοι», της δικής μας πλευράς.

  • Λανθασμένη, στο παρόν στάδιο, είναι και η άρον-άρον προσπάθεια να περάσουμε νόμο, που να διέπει το διαμερισμό των κερδών του φυσικού αερίου. Κατά τα αλλά, διατείνεται ο ΠτΔ, ότι το φυσικό αέριο δεν είναι στο τραπέζι των συνομιλιών. Αφού δεν είναι, ως προς τι το κατεπείγον του θέματος; Για να έχουμε απάντηση, λέει, στις τουρκικές ανησυχίες για αποκλεισμό των Τούρκων συμπολιτών μας από τα κέρδη. Άρα, είναι στο τραπέζι.

Ναι, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση το θέμα αλλά, ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι λανθασμένος. Στέλνει τα λάθος μηνύματα. Ενδεικτικό είναι και η μεταξύ μας αντιπαράθεση, στο πώς πρέπει να διατεθούν τα κέρδη. Μόνο ζημιά μας φέρνει η συζήτηση αυτή, γιατί σίγουρα η Τουρκία θα μας πει και οι ξένοι θα συμφωνήσουν: Αφού δεν τα βρίσκετε μεταξύ σας, πώς θα τα βρείτε μαζί μας στον διαμερισμό;

Να αφήσουνε κατά μέρος το γεγονός ότι η Τουρκία, δε δέχεται τίποτα λιγότερο από το 50/50 των κερδών από την δική μας ΑΟΖ (όπως εκείνοι την υπολογίζουν). Η λέξη «διαμερισμός» και η φρασεολογία το «δικό τους μερίδιο», ή «αυτό που τους αναλογεί», πρέπει να εκλείψουν από τις δηλώσεις μας. Τα κέρδη από τον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα διαμερίσουν σε κοινότητες, ούτε σε κρατίδια, ούτε σε πολιτείες. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όταν έρθει η ώρα, θα διαθέσει τον πλούτο αυτό, βάση διεθνών προτύπων και πρακτικών, προς όφελος των Κυπρίων στο σύνολο τους. Τέλος της συζήτησης. Αυτό θα πει: Το φυσικό αέριο δεν είναι στο τραπέζι για διαπραγμάτευση.

Υ.Γ.: Η δυστοκία στην ανεύρεση των πρακτικών της 4ης Ιουλίου, σαφώς αφήνει εκτεθειμένο τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον ειδικό αντιπρόσωπό του, αλλά συνάμα μας δημιουργεί την εύλογη απορία: Εξαφανίστηκαν επειδή καίνε ή επειδή εξιλεώνουν τον ΠτΔ;

*Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗ.ΚΟ.

www.sivitanidis.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *