Η επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, η επόμενη ημέρα και τα δύσκολα που τώρα αρχίζουν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. ΚΥΠΕ/ ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του Σπύρου Πετούση

Ο λαός εν τη σοφία του αποφάσισε. Τα ψέματα έχουν τελειώσει. Γυρίζουμε σελίδα. Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος έχει πέντε χρόνια μπροστά του για να διαχειριστεί το εθνικό θέμα, την ανάκαμψη της οικονομίας και την εσωτερική διακυβέρνηση του τόπου. Απαλλαγμένος από το βαρίδιο της συγκυβέρνησης και από την επιθυμία επανεκλογής του, εύχομαι η συμπεριφορά του να είναι διαφορετική από την προηγούμενη πενταετία. 

Η λαϊκή εντολή που πήρε έχει επιτευχθεί μετά από ένα άσχημο πολιτικό παιγνίδι στον πρώτο γύρο εις βάρος του Νικόλα Παπαδόπουλου και στον δεύτερο γύρο μέσα από τον φόβο του κόσμου για επανάληψη της αποτυχημένης διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ. Με αυτά τα δεδομένα και παρά την όποια απογοήτευση μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει ένα γενικό αίσθημα ανακούφισης σε όλο το εκλογικό σώμα για διαφορετικούς λόγους.

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται στο τέλμα και λαμβάνοντας υπόψη τις αδιάλλακτα ακραίες θέσεις της Τουρκίας δεν προβλέπεται στον ορίζοντα οποιαδήποτε θετική εξέλιξη. Η λύση ΔΔΟ όπως σωστά έχει επισημάνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει να κάνει με το περιεχόμενό της, το οποίο για να γίνει αποδεκτό από τον Κυπριακό Ελληνισμό θα πρέπει να είναι δημοκρατικό, λειτουργικό, ασφαλές, να έχει διάρκεια και να εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέματα όπως, η εκ περιτροπής προεδρία, το βέτο των Τουρκοκυπρίων στη λειτουργία του ομόσπονδου κράτους, τα αδιέξοδα στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η αποχώρηση του κατοχικού στρατού και η ασφάλεια/εγγυήσεις θα πρέπει να αντιμετωπισθούν στη βάση της λογικής και του δικαίου.

Η ενδεχόμενη σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στον στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη, δίνοντας ελπίδα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας. Επιπλέον, το οικονομικό όφελος της Τουρκίας από την αναμενόμενη επέκταση της τελωνειακής της ένωσης μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στο Κυπριακό, αν γίνει σωστή και προσεγμένη διαχείριση από κοινού Κύπρου και  Ελλάδας με την ιδιότητά τους ως χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, εσωτερικά ο τόπος χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία και λιγότερη κομματοκρατία. Είναι σημαντικό να γίνει επιλογή αξιόλογων ατόμων σε υπεύθυνες θέσεις που θα διακατέχονται από ήθος και μετριοπάθεια, παρά από αλαζονεία και κομματική υποτέλεια. Ο λαός είναι εγκλωβισμένος στα κομματικά παίγνια και την πόλωση, γι’ αυτό χρειάζεται να αναδειχθούν χαρισματικοί ηγέτες για να τον καθοδηγήσουν στην πολιτική ωριμότητά του και να αλλάξουν την κουλτούρα του πολιτικού κατεστημένου που μας κυβερνά.

*Εγκεκριμένος διευθυντής EurIng, CEngFIET, CMgrFCMI

Πηγή: Φιλελεύθερος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *