Η επανεκλογή του Τραμπ δεν θα αποτελεί καλό μήνυμα για την Ελλάδα και την Κύπρο: Η αντιπάθεια Μπάιντεν-Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο. Φωτογραφία Hellas Journal

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να είναι ένας τεράστιος βλάκας τελικά… Για ποιο λόγο γίνεται …«κακός» απειλώντας και εκβιάζοντας και βγάζοντας τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανά του στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο.

Αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου και οι πολιτικοί στη Λευκωσία -ειδικά αυτοί- αλλά και μερικοί στην Ελλάδα, είναι οι μεγαλύτεροι του σύμμαχοι. Ο Αμερικανός Πλανητάρχης, η Καγκελάριος Μέρκελ, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ευθύνονται για την αδιαλλαξία και την επιθετικότητά του και για το γεγονός ότι “σπέρνει” πολέμους από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μέχρι και τον Καύκασο.

Δεν τον έχουν ενοχλήσει ούτε μία φορά. Και πολύ αμφιβάλλω πλέον, αν ο κ. Τραμπ ζήτησε ποτέ από τον Ερντογάν, να αποσυρθεί από την περιοχή του Καστελόριζου και την κυπριακή ΑΟΖ, όταν του τηλεφώνησε στο τέλος Αυγούστου. Κάνω δεύτερες σκέψεις με βάση νέα πληροφόρηση. Όλοι αυτοί, λοιπόν, υποθάλπουν τον πρόεδρο της Τουρκίας.  Εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου…

Θα έλεγα όμως, ότι πολλούς Κύπριους πολιτικούς δεν τους ξεπερνά κανένας, στο θέμα της αντιμετώπισης του Ερντογάν. Πνιγμένοι μέσα στη διαφθορά, έχουν μετατρέψει την Κύπρο σε «παράδεισο» των ξένων απατεώνων, των δικτατόρων και των μαφιόζων. Είναι πρώτοι στη …διακομματική μάσα, και βεβαίως πρωταθλητές στη διαφθορά.

  • Έχουν τα σκήπτρα και δεν θα επιτρέψουν να τους τα πάρει κανείς! Μελετώ τις δηλώσεις τους. Ακόμα και σήμερα, που έχει δείξει ο Τούρκος πρόεδρος ποιος ακριβώς είναι, τον πιστεύουν. Μερικοί έχουν το θράσος να επιρρίπτουν τις ευθύνες στην επίσημη Λευκωσία για το γεγονός ότι δεν λύνεται το Κυπριακό.

Δεν βλέπουν τι συμβαίνει στο Καστελόριζο, στο υπόλοιπο Αιγαίο και στον Έβρο. Αλλά ξέχασα… Μάλλον θα πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει 2-3 νησιά στον Ερντογάν για να τον ηρεμήσει.

Το νησί και οι πολίτες του ζούνε μία απίστευτη τραγωδία. Η Κύπρος ήταν διάσημη στο εξωτερικό για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω των κυπριακών τραπεζών, κυρίως της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών «δημοκρατιών». Τώρα, με τα «χρυσά διαβατήρια», που τα πουλούσαν λίγα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, με τη βοήθεια πολιτικών, η Κύπρος έχει κατακτήσει το Τσάμπιον Λιγκ της απάτης.

Το αμαρτωλό κανάλι του Εμίρη του Κατάρ, το Αλ Τζαζίρα, προμηθεύτηκε τους φακέλους αυτών που αγόρασαν έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ τα «χρυσά διαβατήρια». Μπορεί τη βρώμικη δουλειά να έκαναν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, μπορεί κάποιοι «φίλοι» του Προεδρικού που έπεσαν σε δυσμένεια, μπορεί να είναι πίσω από την απάτη ο οποιοσδήποτε. Απ’ εκεί και πέρα, το αμαρτωλό αυτό κανάλι, έψαξε και βρήκε τους καλύτερους ερευνητές και έκανε μία εξαιρετική δημοσιογραφική δουλειά. Το αποτέλεσμα όλοι το γνωρίζουμε. Η διαφθορά είχε φτάσει στον πρόεδρο της Βουλής, είχε «εισβάλει» και στο «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ. Δεν είναι οι μόνοι. Οι αρχές δεν μπορεί να μην γνωρίζουν όλους όσους έβαλαν το δάκτυλο στο «μέλι» της διαφθοράς.

  • Και σίγουρα ξέρουν ένα προς ένα τους δικηγόρους και τους λογιστές, που εντόπιζαν τα «θύματα» και τα ξεγύμνωναν γνωρίζοντας ότι έχουν αναμειχθεί σε παρανομίες και αναζητούν νέες ταυτότητες. Διότι άκουσα πως όχι μόνο τους χάριζαν τα «χρυσά διαβατήρια» αλλά έναντι αμοιβής πάντα, τους άλλαζαν και τα ονόματα.

Κατά τα άλλα, δυσκολεύουν εγγόνια και δισέγγονα Κυπρίων της Διασποράς, που έφυγαν από την Κύπρο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και δεν ξαναγύρισαν. Στο μεταξύ γέννησαν παιδιά στη ξενιτειά, αυτά γέννησαν τα εγγόνια των Κυπρίων μεταναστών και πάει λέγοντας. Φτάσαμε στην τέταρτη γενιά. Στο θέμα αυτό τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στην Ελλάδα. Δεν δίνουν διαβατήρια στα παιδιά των Ελληνοαμερικανών, που τα δικαιούνται, αλλά σε κάθε καρυδιάς …καρύδια, που κάποια στιγμή θα στραφούν και εναντίον της χώρας, εάν ο Ερντογάν οδηγήσει τα πράγματα σε πόλεμο.

Η έξαρση της πανδημίας του κορωναϊού, έδιωξε από τη δημοσιότητα το μέγα αυτό σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων». Αναμενόμενο, διότι κινδυνεύουν οι ζωές πολλών ανθρώπων. Όμως, πρέπει να επιστρέψει στη δημοσιότητα διότι οι πολιτικοί, οι δικηγόροι, οι λογιστές και άλλοι παράγοντες που αναμείχθηκαν στην πώληση της κυπριακής υπηκοότητας πρέπει να τιμωρηθούν. Οι διεφθαρμένοι πρέπει να εξαφανιστούν από την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.

Επίσης, πρέπει να ανοίξουν οι υποθέσεις των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ). Πολιτικοί, νυν και πρώην, έχουν λάβει δάνεια στη διάρκεια της θητείας τους σε διάφορες θέσεις (κρατικοί λειτουργοί, πολιτικοί κ.α.) και δεν τα πλήρωσαν ποτέ. Αρκετά δάνεια είναι «κόκκινα», αλλά δεν τους ενοχλεί κανείς. Υπάρχουν, λένε, και περιπτώσεις πολιτικών προσώπων, που τους χαρίστηκαν τα δάνεια. Αυτοί όλοι σχεδιάζουν και ψηφίζουν νόμους. Και τιμωρούν τους πολίτες. Αλλά, όταν πρόκειται για τα δικά τους δάνεια δεν τρέχει τίποτα.

Το πολιτικό προσωπικό του νησιού είναι κατώτερο των προσδοκιών των πολιτών που το εξέλεξαν. Έχουν ευθύνη και οι πολίτες, που πάνε και ψηφίζουν όπως τα αρνιά κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα, που στα θέματα της διαφθοράς είναι ένοχα. Κρύβουν τους καταλόγους των διεφθαρμένων, διότι αφορά τους ίδιους.

Η στάση του Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μου άρεσε καθόλου. Για ποιο λόγο δίνει τη μάχη; Για να μην τιμωρηθούν οι διεφθαρμένοι; Ή για να τους καλύψει… Διότι αυτό καταλαβαίνουν οι πολίτες και οργίζονται. Στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων», πρέπει να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι και να δοθούν τα πάντα στη δημοσιότητα. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να ζητούμε κάθαρση.

  • Διότι ακόμα και οι δήθεν πρωταθλητές της κάθαρσης της πολιτικής ζωής εξαφανίστηκαν. Έγιναν μέλη του πολιτικού προσωπικού και ξαφνικά απέκτησαν «ευαισθησίες» για τους συναδέλφους τους. Έγιναν το ίδιο και το αυτό. Πούλησαν τη συνείδησή τους. Εμείς, πάντως, θα συνεχίσουμε να απαιτούμε κάθαρση και τιμωρία των ενόχων. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Γενικός Εισαγγελέας έχουν τεράστια ευθύνη και αν εμποδίσουν τις έρευνες πρέπει να λογοδοτήσουν…

Επιστρέφοντας στον Ερντογάν πρέπει να πούμε ότι η ατμόσφαιρα που περιέγραψα παραπάνω τον εξυπηρετεί αφάνταστα. Όταν μία χώρα είναι βυθισμένη στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, είναι εκβιάσιμη. Όπως και οι πολιτικοί της.

Εάν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν θα εκτραχυνθεί. Δεν θα τον χωρά ο κόσμος όλος. Το πιο σημαντικό είναι ότι θεωρεί τον Δημοκρατικό υποψήφιο ένα εξ αυτών που αποφάσισαν το πραξικόπημα εναντίον του. Πρόκειται για παραλογισμό. Αυτό που υπονοούσε ο κ. Μπάιντεν είναι ότι ο προβληματικός Ερντογάν πρέπει να εγκαταλείψει την τουρκική πολιτική σκηνή με δημοκρατικές διαδικασίες. Όχι με πραξικοπήματα και άλλους τρόπους. Με εκλογές. Θα είναι μία πολύ δύσκολη σχέση… Και θα εξελιχθεί σε πολύ προβληματική, εάν ο κ. Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος της Αμερικής.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όπως και να έχουν τα πράγματα, η επανεκλογή του σημερινού Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι μία κακή εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα συνεχίσει να τον βοηθά και να τον υποστηρίζει, και αυτός θα γίνεται όλο και πιο επιθετικός. Πάντως, και παρά το γεγονός ότι έχουμε μία απάντηση για τις αμαρτωλές σχέσεις του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν, πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η ανάρμοστη σχέση είναι ισχυρή. Ο κ. Τραμπ τον ακούει. Ακούει και εκτελεί… Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε στους Αμερικανούς: “Μην μπλέκεστε. Η διαμάχη μας με την Ελλάδα είναι αιώνων και πρέπει να την επιλύσουμε μόνοι μας”. Δεν λέει αλήθεια βέβαια. Αλλά με το ίδιο επιχείρημα είχε πείσει τον κ. Τραμπ για τον πόλεμο του με τους Κούρδους της Βορείου Συρίας… Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προδώσει τους Κούρδους, τους οποίους κατέσφαξε ο Ερντογάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *