Η επανίδρυση του κράτους μοναδική συνταγή για αισιόδοξο αύριο: Αδιαφορία για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος

Από τότε που ανέλαβε προϊστάμενος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δεν περνά μέρα που να μην αποκαλυφθεί κι ένα σκάνδαλο, μικρό ή μεγάλο.

Είναι τόσο πολλά και πολύχρωμα τα σκάνδαλα που αμαυρίζουν τον δημόσιο βίο με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην πολυσυγκινούνται πλέον με την αποκάλυψη νέων. Έχουν μπουχτίσει από ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ. Έχουν χορτάσει από κάθε είδους μπόχα που αναβλύζει καθημερινά από τη δημόσια δραστηριότητα. 

Κυριεύονται μονίμως από οργή λόγω της κραυγαλέας αδυναμίας ή απροθυμίας της Πολιτείας να πατάξει εν τη γενέσει τους τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που ζουν και βασιλεύουν πάνω σε συστηματική βάση στη «νήσο των αγίων».

Πραγματικά ντρέπομαι ως πολίτης αυτού του τόπου που η μεγάλη πλειονότητα των πρεσβυτέρων «απολαύουν» πενιχρής σύνταξης την ώρα που πακτωλός εκατομμυρίων του δημόσιου πλούτου λεηλατείται από τα γεράκια της κερδοσκοπίας και του εύκολου πλουτισμού. Νιώθω ενοχές που οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, που αγωνίσθηκαν για την ελευθερία και την προκοπή αυτής της μαρτυρικής πατρίδας, σύρονται σήμερα μοιραία στον αστερισμό της ελεημοσύνης.

Είναι πραγματικά εξωφρενικό, μεσούντος του προεκλογικού αγώνα, να βλέπεις τους πολιτικούς ηγέτες και τα προπαγανδιστικά επιτελεία τους να αλληλοεξακοντίζουν τα βέλη τους επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο για την κατάντια του τόπου. Είναι τραγικό αυτοί που κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν σύροντας τον τόπο στην άβυσσο να παρουσιάζονται ως υποψήφιοι σωτήρες και εξαγνιστές του δημόσιου βίου.

Η οργή μας ξεχείλισε ακούοντας τα πειστικά επιχειρήματα του Γενικού Ελεγκτή ότι προηγούμενοι ομόλογοί του, αντί να αποκαλύπτουν σκάνδαλα, συγκάλυπταν με τον δικό τους «επιδέξιο» τρόπο τη διαπλεκόμενη σχέση οικονομίας και πολιτικής. Όμως, το κερασάκι στην πικρή τούρτα έβαλε ο Γενικός Εισαγγελέας: «Δυστυχώς μέσω του χρήματος και του συμφέροντος, επιτυγχάνονται τα πάντα. Κατευθύνονται ιδέες, στοχοποιούνται πρόσωπα και θεσμοί, εξαγοράζονται συνειδήσεις, διαπράττονται εγκλήματα».

Ύστερα από όλα αυτά, περαιτέρω σχόλια περιττεύουν. Απλώς οφείλουμε ως ενεργοί πολίτες να απαιτήσουμε από τη νέα πολιτειακή ηγεσία να εκπονήσει μελέτη από ειδικούς εμπειρογνώμονες για επανίδρυση του κράτους με αναστήλωση των θεσμών σε όλα τα επίπεδα. Ως πρώτο συμβολικό μέτρο της αναδημιουργούμενης Πολιτείας να είναι η παροχή ελάχιστης σύνταξης που θα δίνει το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όλους τους πολίτες. Αυτό το βήμα μαζί με την εφαρμογή του Γε.Σ.Υ και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της οικονομικής τραγωδίας να αποτελέσουν το έναυσμα για αναγέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οποία θα νιώθουμε υπερηφάνεια ως πολίτες της και όχι ντροπή όπως συμβαίνει σήμερα.

*Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.