Οι επικείμενες πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, οι υποψήφιοι, η Ελλάδα και η Κύπρος

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Tου Σπύρου Πετούση       

Η αιφνίδια απόφαση του Ερντογάν για μετακίνηση της ημερομηνίας των προεδρικών εκλογών κατά δεκαέξι περίπου μήνες νωρίτερα, δηλ. στις 24 Ιουνίου 2018 από τις 3 Νοεμβρίου 2019, μπορεί να αναλυθεί ως εξής:

Από την μια αποτελεί θέμα στρατηγικής λόγω των πρόσφατων στρατιωτικών επιτυχιών της Τουρκίας στην Αφρίν της Συρίας και της αρνητικής εικόνας από την αναμενόμενη κατάρρευση της οικονομίας της, όπως φαίνεται από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ανερχόμενου πληθωρισμού στο 10%. 

Από την άλλη είναι κίνηση πανικού, απόγνωσης και φόβου από την ανερχόμενη δημοτικότητα της ηγέτιδας του νεοσύστατου κεντροδεξιού «Καλού» Κόμματος (ΙΥι) Μεράλ Ακσενέρ (αποκαλούμενη «λύκαινα» της Τουρκίας), η οποία αποχώρησε από το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) μετά τη διαφωνία της με τον ηγέτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την αλλαγή του συντάγματος.

Η Μεράλ Ακσενέρ, ακαδημαϊκός στο επάγγελμα, διεκδικεί την Προεδρία σε ηλικία 61 ετών, είναι ευσεβής μουσουλμάνα και ένθερμος υποστηρικτής των δημοκρατικών αρχών και της ελευθερίας της έκφρασης. Αντιτίθεται στους περιορισμούς των ΜΜΕ και είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαστικής Εξουσίας και των άλλων θεσμών. Το νέο-ιδρυθέν (25 Οκτωβρίου 2017) Κόμμα του «Καλού» είναι κεντροδεξιό, μετριοπαθές φιλελεύθερο εθνικο-συντηρητικό και κοσμικό κόμμα, προσηλωμένο στις αρχές και τα ιδανικά του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης και είναι προ-ευρωπαϊκό κόμμα υποστηρίζοντας στενότερες σχέσεις με την ΕΕ και το δυτικό μπλοκ. Η δημοτικότητα της Μεράλ Ακσενέρ ανέρχεται στο 40% και του κόμματός της γύρω στο 25%, κάτι που την κάνει αισιόδοξη να περάσει στον δεύτερο γύρο για να κερδίσει τον Ερντογάν, ελπίζοντας στους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), του οποίου ο ηγέτης έχει αποκλειστεί από τη διεκδίκηση εκλογής του.

Ενδιαφέρει να αναφερθεί ότι οι γονείς της Ακσενέρ είναι μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης που έφυγαν από την Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Ο εκλογικός αιφνιδιασμός που επέλεξε ο Ερντογάν δεν παρέχει χρόνο στην αντιπολίτευση να οργανωθεί και σκοπεύει να αφήσει το κόμμα του «Καλού»(Ιγι) εκτός εκλογικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς προκειμένου να συμμετέχει ένα κόμμα στις βουλευτικές εκλογές (θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις Προεδρικές) πρέπει να έχει ολοκληρώσει το συνέδριό του τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους. Παρόλα αυτά η Ακσενέρ μπορεί να συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές εάν συλλέξει 100.000 υπογραφές υποστήριξης.

Ένας άλλος υποψήφιος που φημολογείται] είναι ο πρώην Πρόεδρος Γκιουλ, συνιδρυτής του κυβερνώντος AKP, ο οποίος έχει εκφράσει την ανησυχία του για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης και υποστηρίζεται από τον ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας Τεμέλ Καραμολάογλου. Τέλος, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δεν θεωρείται ικανός να κερδίσει τον Ερντογάν.

Οι εκλογές της 24ης Ιουνίου αποτελούν το κλειδί για το μέλλον του Ερντογάν, ο οποίος ελπίζει εάν εκλεγεί να γίνει απόλυτος σουλτάνος συγκεντρώνοντας σχεδόν όλες τις εξουσίες. Σε αντίθετη περίπτωση η κατάληξή του θα είναι τραγική γιατί κινδυνεύει να φυλακιστεί για οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του. Υπάρχει όμως ανησυχία ως προς το αδιάβλητο των εκλογών από το κυβερνών κόμμα, με την καταμέτρηση ασφράγιστων ψηφοδελτίων και την απαγόρευση παρατηρητών της ΕΕ, επικαλούμενο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με την αλλαγή των διεθνών συμμαχιών που επέλεξε η Τουρκία με τη Ρωσία και το Ιράν, απειλείται η αξιοπιστία της ως συμμάχου των ΗΠΑ η οποία απειλεί με οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που προχωρήσει η αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 και εμπάργκο από το Κογκρέσο στην πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών F 35 και άλλων οπλικών συστημάτων.

Το όλο σκηνικό μετά το αποτέλεσμα των επικείμενων πρόωρων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για το Κυπριακό, περισσότερο αν επικρατήσει η Μεράλ Ακσενέρ και αποκατασταθεί η δημοκρατία και η κοσμικότητα του κράτους.

*Εγκεκριμένος διευθυντής EurIng, CEngFIET, CMgrFCMI spyrospetousis@gmail.com(Blog:spetousis.github.io)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *