Η επίθεση εναντίον της Συρίας εμπλέκει άμεσα τη χώρα μας στη σύρραξη

Activists hold placards during a protest in Manila, Philippines, 17 April 2018. Activists from the group Bayan are calling on the Philippine government to denounce the airstrikes on Syria. The USA, France, and Britain launched strikes in Syria on 14 April in response to a suspected chemical weapons attack on 07 April. EPA/MARK R. CRISTINO

Του Χριστόφορου Σκαρπάρη  

Η Κύπρος κατ’ επανάληψη ονομάστηκε αβύθιστο αεροπλανοφόρο λόγω της γειτνίασής της με τη Μέση Ανατολή και τη διώρυγα του Σουέζ και των συνακόλουθων δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει ως κέντρο στρατηγικού ελέγχου της Ν.Α. Μεσογείου και ορμητήριο αεροναυτικών επιχειρήσεων. Μέσα σε μια έκρηξη χυδαίου κυνισμού χαρακτηρίστηκε ακόμα και ως «πόρνη της Εγγύς Ανατολής» (άρθρο του εκδότη της Αθηναϊκής εφημ. Ελευθερία, 4 Απριλίου 1965) λόγω της επιμονής της να παραμείνει στις τάξεις των αδέσμευτων κρατών.

Όσο κι αν μας ενοχλεί ο δεύτερος χαρακτηρισμός, δεν μπορούμε να το αντικρούσουμε. Η αμφιλεγόμενης νομιμότητας λειτουργία των βρετανικών βάσεων, που αποτελεί κατάλοιπο της αποικιοκρατίας το οποίο μας επιβλήθηκε εκβιαστικά ως όρος για την ανεξαρτησία μας επιβεβαιώνει τον αισχρό αυτό τίτλο. Οι βάσεις και τα λιμάνια μας χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν από τους διάφορους «πάτρωνές» μας για την επιβολή των περιφερειακών και παγκόσμιων γεωστρατηγικών σχεδιασμών τους.

Η επίθεση εναντίον της Συρίας εμπλέκει άμεσα τη χώρα μας στη σύρραξη, όσο κι αν προσπαθεί η Κυβέρνησή μας να το αρνηθεί. Αν δεν θέλαμε να θεωρηθούμε συμμέτοχοι οφείλαμε να πάρουμε θέση εναντίον της επίθεσης, ή τουλάχιστον να ζητήσουμε μια έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου των αρχηγών των κρατών της ΕΕ για συζήτηση της κρίσης και των πιθανών επιπτώσεών της για την παγκόσμια ειρήνη και για εμάς τους ίδιους.

Δυστυχώς, ακόμα και η αντιπολίτευση τήρησε και τηρεί σιγήν ιχθύος σε μια εξέλιξη που μπορεί να κλιμακώσει τη σύρραξη και να την οδηγήσει σε σημείο που να μην έχει επιστροφή. Όταν ένα κράτος συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και μάλιστα χωρίς εμφανές ουσιαστικό όφελος, πέραν του να προστατέψει την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά κάθε καλοκαίρι, πώς μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς;

Ακόμα και η μακρινή Βολιβία ζήτησε –πριν την επίθεση– την έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ. Εμείς, ως θλιβεροί μοιρολάτρες, απλώς θα παρακαλούμε να μη φυσήξει σύντομα Λεβάντες και μας φέρει τα νέφη του απεμπλουτισμένου ουρανίου των επιτήδειων συμμάχων μας και θα περιμένουμε υπομονετικά τα νέα κύματα των προσφύγων μαζί με όσους παράτολμους τουρίστες δεν θα ακυρώσουν τις κρατήσεις τους στα ανακαινισμένα ξενοδοχεία μας και στις μεταλλαγμένες παραλίες μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *