Η επόμενη κίνηση της Λευκωσίας: Άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχει στην οικογενειακή φωτογραφία στις εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, στο Sibiu της Ρουμανίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/STR

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ

Οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επιβολή τιμωριτικών μέτρων και κυρώσεων στην Τουρκία δεν απέδωσαν στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αντίθετα, με μια σύντομη δήλωση τριών προτάσεων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τουσκ, έκφρασε συμπαράσταση και συμπάθεια προς την Κύπρο και κάλεσε την Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της Ένωσης.

  • Καμία καταδίκη, καμία αναφορά στο διεθνές δίκαιο, καμία αναφορά στο δίκαιο της θαλάσσης, καμία αναφορά σε παραβιάσεις της Τουρκίας, καμία αναφορά σε πρόθεση επιβολής κυρώσεων. Ο κ. Τουσκ περιορίστηκε να πει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί. Δεν είπε αν έχει πρόθεση να επανέλθει ή να πάρει αποφάσεις. Ούτε και έθεσε κάποιο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνεται εκείνη η παρακολούθηση.

Ποια είναι, ποια θα πρέπει να είναι, η επόμενη κίνηση της Κυπριακής Κυβέρνησης έναντι της “δεύτερης εισβολής” της Τουρκίας; Σίγουρα όχι να περιμένει μέχρι την 28η Μαΐου ή τον Ιούνιο για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έστω και αν ασκείται κριτική, δικαίως, για το απογοητευτικό αποτέλεσμα στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η κρισιμότητα της κατάστασης μας υποχρεώνει να σκεφτόμαστε παραγωγικά.

Οι διμερείς επαφές με Κράτη Μέλη της ΕΕ και του ΟΗΕ πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν. Όμως θα πρέπει να επιδιωχθεί μεθοδικά και συλλογική αντίδραση και (επιτέλους) επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την επιδρομική της πολιτική, όπως ακριβώς μας υποσχόταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι θα επιδιώξει.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ζητήσει άμεσα ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για έκδοση Απόφασης, η οποία να περιλαμβάνει σαφή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, σαφή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καθώς και (κυρίως) ένα οδικό χάρτη κορύφωσης της αντίδρασης της Ένωσης και των κρατών μελών της. Τι εμποδίζει τον αγαπητό κ Χριστοδουλίδη να πράξει τούτο; Γιατί δεν έγινε ήδη αυτή η κίνηση;

Το ερχόμενο Σάββατο 11 Μαΐου συγκαλείται Εθνικό Συμβούλιο. Εκεί θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να τεθούν στρατηγικοί στόχοι και εξεταστούν οι κινήσεις τακτικής. Τα κόμματα οφείλουν να προσέλθουν με προτάσεις. Όπως και η κοινωνία πρέπει να συμβάλει και αν χρειαστεί να ασκήσει παραγωγική πίεση με αίτημα την συλλογική και ουσιώδη απάντηση της ΕΕ στις τουρκικές επιδρομικές ενέργειες.

  • Για την ιστορία αναφέρεται ότι τα μέτρα κατά της Ρωσίας λήφθηκαν σε ΕΚΤΑΚΤΗ Σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ στις 6 Μαρτίου 2014. Προηγήθηκε στις 3 Μαρτίου ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας επιβλήθηκαν λίγες μέρες αργότερα, στις 17 Μαρτίου, σε σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών.

Η καλή γνώση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και η μεθοδική διεκδικητική πολιτική μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Εναλλακτική επιλογή από την επιδίωξη κυρώσεων έναντι τις Τουρκίας δεν υπάρχει.

  • Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *