Οι αιθεροβάμονες στη Λευκωσία  περιμένουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει στο Κυπριακό

Αφότου ξεκαθάρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι υποστηρικτές του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεχύθηκαν στους δρόμους και γιόρτασαν τη νίκη του «ναι» που θα φέρει ακόμη περισσότερες εξουσίες στον Ερντογάν./ EPA/Sedat Suna.

Του Κώστα Βενιζέλου
Η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης. Είναι μια χώρα βαθιά διχασμένη, όπως επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής.  Ο μισός πληθυσμός τάχθηκε υπέρ του Ερντογάν και ο υπόλοιπος βρίσκεται απέναντι του. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, παράλληλα,  ένα τρίτο κομμάτι που είναι ο κουρδικός πληθυσμός. Το γεγονός ότι ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι μόνο πολιτικός αλλά διαπιστώνεται και γεωγραφικά, αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να καταγραφεί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε στο νήμα το δημοψήφισμα, παρά την εκστρατεία φόβου που οργάνωσε, τη νοθεία που φαίνεται σύμφωνα με τις καταγγελίες να έγινε ενώ οδηγεί τη χώρα σε  μια εμφυλιοπολεμική κατάσταση.  Ο Ερντογάν έχει αφαιρέσει όλες τις δικλείδες διασφάλισης της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας. Η επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος είναι δύσκολή. Παρά την προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να παρουσιαστεί «ενωτικός» και «συναινετικός», σίγουρα ο βασικός του στόχος εφεξής είναι να κερδίσει τις εκλογές του 2019 για να συγκεντρώσει τις υπερεξουσίες στα χέρια του. Συνεπώς η προεκλογική περίοδος θα συνεχιστεί, όπως και οι ακραίες συμπεριφορές του. Δεν είναι, όμως, μόνο οι επόμενες εκλογές ο στόχος.

Το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει όπως το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους, να παρουσιάσει αποτελέσματα που θα ενισχύουν, θα μεγαλώνουν τη χώρα του. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το κύριο σύνθημα του Συνεδρίου του ΑΚΡ, το Σεπτέμβριο του 2012,  ήταν «Μεγάλο έθνος, μεγάλη δύναμη, στόχος το 2023». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Το φώναξαν ως σύνθημα οι συγκεντρωμένοι στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της περασμένης Κυριακής στον Ερντογάν: «Να γίνει η Τουρκία μεγαλύτερη».

Για την Κύπρο και την Ελλάδα αυτό που συμφέρει είναι να υπάρχει σταθερότητα στην Τουρκία. Φτάνει αυτή η σταθερότητα να μην αποβαίνει σε βάρος τους. Φτάνει αυτή η σταθερότητα για να διατηρηθεί να μην περνά μέσα από την εφαρμογή των τουρκικών σχεδιασμών, που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδος και της Κύπρου. Σε Αθήνα και Λευκωσία οι «συνήθεις ύποπτοι», οι αιθεροβάμονες, μπορεί να εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν δεν θα είναι πλέον αλαζονικός και επιθετικός. Θεωρούν πως έχοντας κερδίσει το δημοψήφισμα- όπως αυτό  κερδήθηκε – θα αλλάξει ρότα.

Αυτή η λογική στηρίζεται διαχρονικά σε μια ψευδαίσθηση που συντηρεί προσεγγίσεις στο Κυπριακό που παραπέμπουν στους οπαδούς της όποιας λύσης. Θα ήταν ψευδαίσθηση να αναμένει κανείς πως θα αλλάξει μετά το  δημοψήφισμα. Έχει καθορίσει το πλαίσιο των κινήσεων του, με βάση τους επόμενους σταθμούς, όπως το 2019 και το 2023. Στο Κυπριακό η στάση Ερντογάν περνά μέσα από διαχρονικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και διά των  προσωπικών του σχεδιασμών. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που με αφέλεια ανέμεναν από το 2003 να κυριαρχήσει πλήρως ο Ερντογάν έναντι των αντιπάλων του για να «απελευθερωθούν» τα χέρια του και να λύσει το Κυπριακό.

Τώρα που κατέστη κυρίαρχος έχει μετατραπεί ένας αλαζονικός δικτάτορας που θέλει να μεγαλώσει την Τουρκία και όχι να επιστρέψει κατεχόμενα εδάφη. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι ερασιτέχνες του εθνικού θέματος για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Σημείωση: Έφυγε η Μαρία Ζουπανιώτη. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος μια σωστή επαγγελματίας, που έδωσε μάχες για την Κύπρο στον ΟΗΕ. Θα είναι πάντα στη σκέψη μας.

One thought on “Οι αιθεροβάμονες στη Λευκωσία  περιμένουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει στο Κυπριακό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *