Η εθνική μας αυταπάτη: Ο Ελληνισμός πρέπει να εγερθεί σύσσωμος και να ενισχύσει την ένοπλη ισχύ του

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορο Φωκαΐδη. Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ

Του Νίκου Παπαδόπουλου

Ο συνεχιζόμενος (μέχρι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο) αποκλεισμός του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τον τουρκικό στόλο διέλυσε τις ουτοπικές προσδοκίες μερίδας των πολιτικών μας που αποπροσανατόλιζαν για πολύ καιρό, στη λήψη των σωστών αποφάσεων.

Με την απόφαση της Τουρκίας να παρεμποδίσει στην ουσία τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ποιες επιλογές έχουμε; Στην ουσία βρισκόμαστε μπροστά στη φινλανδοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ακούσαμε από πολιτικά στόματα να εκπλήσσονται που δεν μας βοήθησαν, που δεν ήρθαν να διώξουν τον τουρκικό στόλο οι σύμμαχοί μας! Που δεν ήλθε το ξανθό γένος (οι Ρώσοι) να εκδιώξει τους αλλόθρησκους! Δυστυχώς οι ηγέτες μας δεν κατανοούν τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων, ακόμα προχθές με έκπληξη ακούγαμε τον κ. Κασουλίδη να λέει «τη λύση στο θέμα της ΑΟΖ θα τη δώσει η Ρώμη…»! Σε θέμα κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Όμως οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται και διέπονται από αρχές που φαίνεται ότι δεν τις έχουν καταλάβει οι πιο πάνω πολιτικοί άρχοντες.

Πριν τις εκλογές προσπαθούσαν με επικοινωνιακά τεχνάσματα να μας πείσουν ότι η διπλωματία και οι κατά ομοβροντίες τριεθνείς συνάξεις ήταν αρκετές για να θωρακίσουν την κρατική μας κυριαρχία. Και αυτή η αυταπάτη διαλύθηκε σαν τραπουλόχαρτο με μια κίνηση του τουρκικού στόλου. Χαρακτηριστικός ο τίτλος άρθρου στον Φιλελεύθερο: «Εισπράξαμε μόνο… συμπόνια!».

Φυσικά και χρειαζόμαστε την ισχυρή διπλωματία και την επίτευξη συμμαχιών, αλλά για να ονομαζόμαστε πυλώνας σταθερότητας και να αυξηθεί ο γεωστρατηγικός μας ρόλος στην περιοχή θα πρέπει να υπάρχει ικανή αποτρεπτική ικανότητα, πρωτίστως για προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που δεν υπάρχει!

Αναμένουμε από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο να σταθεί στο ύψος του ως σωστός Έλληνας και να απεγκλωβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία με τις σωστές διπλωματικές και μη ενέργειες σε συνεργασία με το άλλο ελληνικό κράτος.

Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα από τα δύο ελληνικά κράτη πρέπει να ανασυγκροτηθεί αμφίδρομα. Η επόμενη επιθετική κίνηση της Τουρκίας είναι δεδομένη και ίσως να μην είναι στην Κύπρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δύο ελληνικά κράτη. Κάθε χρόνο εισπράττονται €300 εκατομμύρια στο όνομα της Αμυντικής Θωράκισης. Εάν διοχετευθούν με σοφό τρόπο σε σύγχρονα αμυντικά όπλα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκτήσει τη σωστή αποτρεπτική ικανότητα ακόμη και με μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα, στοιχείο που θα αναγκάσει την Τουρκία να δεσμεύει μεγάλο μέρος του δυναμικού της για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Οφείλουμε να απεγκλωβιστούμε από την επικίνδυνη και ανόητη αυταπάτη της ανοχύρωτης Πολιτείας που βόλευε τους ενδοτικούς πολιτικούς και να αφουγκρασθούμε τις αρχές του διαχρονικού Θουκυδίδη που διδάσκει το: «Ο ισχυρός επιβάλλει τη θέλησή του όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος υποχωρεί όσο του επιτρέπει η αδυναμία του».

Ο Ελληνισμός, και στις δύο κρατικές του εκφράσεις, πρέπει να εγερθεί σύσσωμος και να ενισχύσει την ένοπλη ισχύ του αν θέλει να λαμβάνεται υπόψη ως στρατηγικός παίκτης στο διεθνές σύστημα, σπάζοντας  την εξοπλιστική πενία του στον τομέα της άμυνας, και να μη μείνει στις ωραίες διακηρύξεις που μας αράδιαζαν προεκλογικά οι υπουργοί της Άμυνας των δύο κρατών.

*Πρόεδρος Επ. Μελετών ΔΗΚΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *