Η Ευρώπη των κεκτημένων αρχών και των ανθρώπινων ιδανικών, της δημοκρατίας και της ελευθερίας δεν υπάρχει πια

A man with an European flag takes part in the monthly pro-European Union rally titled 'Pulse of Europe' in Berlin, Germany, 25 November 2017. EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Του Χριστόφορου Σκαρπάρη

Δεν περιμέναμε να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη Βάρνα. Γνωρίζοντας την κατάντια της Ε.Ε. οι προσδοκίες μας ήταν χαμηλές. Εξάλλου, είχαμε προειδοποιηθεί γι’ αυτό και από την κυβέρνησή μας, που πήγε στη σύνοδο με «μικρό καλάθι». Ελπίζαμε, όμως, σε κάτι περισσότερο ουσιαστικό από την έκφραση ανησυχιών. Διαψευστήκαμε για πολλοστή φορά. 

Η Ευρώπη των κεκτημένων αρχών και των ανθρώπινων ιδανικών, της δημοκρατίας και της ελευθερίας δεν υπάρχει πια. Ίσως και να μην υπήρξε ποτέ κάτι πιο χειροπιαστό από ένα όνειρο, από μια ουτοπία.

Στη Βάρνα, οι κ. Τουσκ και Γούνκερ, με τις ευλογίες μιας κατ’ επίφαση ένωσης κρατών, τα οποία εξακολουθούν να υπηρετούν τα  ατομικά εθνικά τους συμφέροντα και τις  στρατηγικές συμμαχίες τους, αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο, τον άνθρωπο και τους ίδιους τους εταίρους τους, υποκλίθηκαν ταπεινά στο θηρίο και του υπέδειξαν ευγενικά ότι η μασονία της Ευρώπης αναμένει από την Άγκυρα να εφαρμόσει καλύτερους τρόπους συμπεριφοράς έναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, να επιδείξει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στην εισβολή της στη Συρία, να σεβαστεί περισσότερο τις αρχές της δημοκρατίας στη χώρα της. Και το θηρίο, ενδεδυμένο δέρας προβάτου, υποσχέθηκε στο μέλλον να μην κατασπαράσσει τα θύματά του με τα χέρια αλλά να χρησιμοποιεί μαχαίρι και πιρούνι, ανανεώνοντας τους δικούς του απαράδεχτους όρους που, όπως αναιδώς ισχυρίζεται, συνάδουν απόλυτα με το διεθνές δίκαιο!

Για την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας ενός Ρώσου κατασκόπου και της θυγατέρας του, 14 μέλη της Ε.Ε. ήδη εξήγγειλαν διπλωματικές κυρώσεις εναντίον της υπόπτου Ρωσίας, που παραπέμπουν στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Για την κατάφωρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και κατ’ επέκταση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, στη Συρία και την Κύπρο, για την υπονόμευση της ειρήνης στο Αιγαίο και για τον φασισμό των νεο-σουλτάνων εναντίον του τουρκικού λαού έγιναν απλά συστάσεις και εκφράστηκαν ανησυχίες, αντί να πέσουν αστροπελέκια.

«Υπάρχουν κοινά συμφέροντα και κοινές προκλήσεις, γι’ αυτό Ε.Ε. και Τουρκία πρέπει να εργαστούν μαζί για προώθηση των πρώτων και αντιμετώπιση των δεύτερων», ήταν το ζουμί των δηλώσεων Τουσκ. «Ο δίαυλος επικοινωνίας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας πρέπει να παραμείνει ανοικτός», ήταν η κατακλείδα του Γιούνκερ.

Και η κυβέρνησή μας, μες στην ανημποριά της πανηγυρίζει πάλι με κείνο το αξιολύπητο… «Η Τουρκία για πρώτη φορά αναγκάστηκε… τέθηκε ενώπιον των ευθυνών της…!». Ώς την επόμενη ΝAVTEX και τον επόμενο διαπραγματευτικό διασυρμό μας, που ο λύκος θα ξαναδείξει τα νύχια και τα δόντια του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *