Η φοβική διπλωματία δεν έχει κανένα όφελος για την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, ΚΥΠΕ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ

Καθόλου σοφή η κίνηση Αναστασιάδη να ακυρώσει μονομερώς τη συνάντηση του με τον Λαβρόφ. Είναι και κάπως αστεία, από διπλωματικής πρακτικής, η εξήγηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι “έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες από Βρυξέλλες για αποφυγή διμερών επαφών με τη Ρωσία.” Οι Βρυξέλες (ποιες Βρυξέλλες;) δε δίνουν οδηγίες στα κράτη μέλη για διμερείς συναντήσεις. Μόνο στο πλαίσιο κοινής απόφασης του Συμβουλίου λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, που είναι αμοιβαία δεσμευτικές. Και τέτοια απόφαση δεν υπήρξε.

Να θυμηθούμε ότι όταν το Συμβούλιο αποφάσισε το πάγωμα διμερών επαφών Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ως μέτρο διπλωματικής πίεσης πάνω στην Άγκυρα για τις έκνομες ενέργειές της στις θάλασσες της Κύπρου, αντιπροσωπία της Επιτροπής, με επικεφαλής τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, μετέβηκε στην Τουρκία και έγιναν συναντήσεις.

Δε τα ζύγισε ορθά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τα πράγματα. Χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να πει τη θέση του ξεκάθαρα για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να υποστηρίξει την θέση της ΕΕ και της Κύπρου ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν γίνεται αποδεκτή και να θέσει τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο στις διμερείς σχέσεις Λευκωσίας-Μόσχας.

Η ακύρωση συνάντησης δεν είναι απλή ενέργεια, είναι δήλωση πολιτικής και αυτονόητα προσβάλει την άλλη πλευρά.

Για μια ακόμα φορά, η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντά της. Κινείται φοβικά και ασυντόνιστα. Η Μόσχα κατανοεί ότι η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να παγώσει μέρος των διμερών σχέσεων της με τη Ρωσία, να επιβάλει τις κυρώσεις και να είναι αυστηρή. Όμως υπάρχει και η επόμενη μέρα. Και οι διμερείς σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία, η οποία χτίζεται σε βάθος χρόνου και μπορεί να χαλάσει σε μία στιγμή.

Ακόμα και οι Αμερικάνοι κατανοούν τις ισορροπίες στις σχέσεις Μόσχας-Λευκωσίας.

Ο κ. Αναστασιάδης θα έπαιρνε πόντους και από τους Ρώσους και από τους Ευρωπαίους και από τους Αμερικάνους εάν έκανε τη συνάντηση και στη συνέχεια έκανε δήλωση με την οποία θα ξεκαθάριζε τις θέσεις της Λευκωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και την ανάγκη των κυρώσεων και του άμεσου τερματισμού του πολέμου.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης έχασε το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που μπορούσε να έχει: Να βάλει την Κύπρο στο κάδρο της διεθνούς διπλωματίας, να γίνει ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που θα είναι συνομιλητής της Ρωσίας και να μεταφέρει τις θέσεις της ΕΕ καθαρά. Γιατί να χαρίζεται στην Τουρκία η αποκλειστικότητα του συνομιλητή της Ρωσίας;

  • Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.