Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών: Η ομιλία Τραμπ στη ΓΣ του Διεθνούς Οργανισμού απογοήτευσε την Ευρώπη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών/ EPA/PETER FOLEY

Του Χρίστου Αχιλλέως Θεοδούλου

Κάθε χρόνο όλοι σχεδόν οι ηγέτες του κόσμου συνωστίζονται στη Νέα Υόρκη για να λάβουν μέρος και να προσφωνήσουν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού λαμβάνει χώρα από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τον Δεκέμβριο. Κάθε κράτος-μέλος προσφωνεί τη Γενική Συνέλευση διά του ηγέτη του. Τα κράτη δίδουν τις θέσεις τους για τη Διεθνή Πολιτική και κυρίως βέβαια για τα δικά τους ζητήματα που τα ταλανίζουν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, αναλύοντας στα κράτη μέλη το πρόβλημά μας και τις θέσεις μας. Όλοι οι άλλοι ηγέτες των κρατών-μελών έκαναν ή κάνουν το ίδιο.

Ο κ. Trump προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Σεπτεμβρίου 2017. Ως ο Πρόεδρος μιας  υπερδύναμης, η προσφώνησή του αναμενόταν από τον κόσμο και τα άλλα κράτη-μέλη. 

Ήταν μέσα στα πλαίσια της Εσωτερικής και Εξωτερικής του πολιτικής. Ο κ. Trump μίλησε βέβαια με τέτοιο τρόπο που φαινόταν καθαρά η πολιτική του «America First». Επανήλθε στη διαμάχη του με τη Β. Κορέα, μια «χώρα παρία» και παρ’ όλη την επιμονή του να μιλά για την ανεξαρτησία των κρατών, δήλωσε ότι θα «καταστρέψει ολοκληρωτικά αυτή τη χώρα». Η δεύτερη του επίθεση ήταν εναντίον του Ιράν, σχετικά με το οποίο καταδίκασε τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα της χώρας που είχε υπογράψει ο κ. Obama και που είχε χαιρετίσει ο κόσμος.

Παρατηρήθηκε ότι δεν υπήρχαν αναφορές σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις ανθρωπιστικές αξίες. Η ομιλία του κ. Trump στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού απογοήτευσε και την Ευρώπη για πολλά θέματα: την κλιματική αλλαγή, το Ιράν και τις πολυμερείς σχέσεις. Φαίνεται ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ, κάτω από τον κ. Τrump, και της ΕΕ χειροτερεύουν από μέρα σε μέρα.

Ο κ. Trump ακολουθεί τη δική του πολιτική την οποία δεν φαίνεται ν’ αλλάζει. Ο ηγέτης της Β. Κορέας τον αποκαλεί «παρανοϊκό», ενώ ο κ. Trump αποκαλεί τον κ. Kim Jong-Un έναν «άνθρωπο ροκέτα» μπλεγμένο «σε μιαν αποστολή αυτοκτονίας». Ας ελπίσουμε ότι η διαμάχη μεταξύ των δυο αυτών ηγετών δεν θα αιματοκυλίσει τον πλανήτη.

*Δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι, Γενεύης, Ελβετίας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *