Η «γραμμή απελευθέρωσης» και οι “ηγέτες” που κοιτάζουν το χώμα…

Η φωτογραφία που ανήρτησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Λευκωσία με μιναράεδες και τουρκικές σημαίες. Και πίσω ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος. Φωτογραφία via του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας

Του ΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Η δίκαιη, βιώσιμη και αξιοπρεπής κατάληξη του κυπριακού ζητήματος έχει τρεις βασικές προϋποθέσεις:

1ον: Να συνειδητοποιήσουμε (Ελλάδα& Κύπρος) ότι «για πολλές δεκαετίες, βρισκόμαστε σε λανθασμένη πορεία», γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά…

2ον: Το κυπριακό ζήτημα να τοποθετηθεί  -για 1η φορά- στην ορθή του βάση, ως Ζήτημα Παράνομης Εισβολής & Κατοχής, δηλαδή επιδρομής.

Αυτή η θέση να τεκμηριωθεί αναντίλεκτα, να υποστηριχθεί διεθνώς και να καθοριστούν, σε εθνικό επίπεδο, οι στόχοι και η στρατηγική για την υλοποίηση τους.

Και 3ον: Η κυπριακή κυβέρνηση να καταθέσει  -για 1η φορά- στον ΟΗΕ & στην ΕΕ «δική της πλήρη πρόταση για την ορθή πορεία & κατάληξη του Κυπριακού Ζητήματος», που να αφορά όλα τα κεφάλαια της κυπριακής πολιτείας, να αφορά ολόκληρο τον νόμιμο κυπριακό λαό (Έλληνες, Οθωμανούς, Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες) και να έχει προ-εγκριθεί σε δημοψήφισμα.

Αυτή η πρόταση υπάρχει. Δημιουργήθηκε το 2009, επικαιροποιήθηκε το 2016 και διαβιβάστηκε προς κάθε ιθύνοντα, χωρίς καμιά ανταπόκριση.

Η Πρόταση:

– Αφορά όλους τους νόμιμους Κυπρίους,

– είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις Πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και των Αρχών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

– προνοεί για «Κίνητρα Επανένταξης των αποσχισθέντων Οθωμανών Κυπρίων στο νόμιμο Κράτος,

– προνοεί για όλα τα Κεφάλαια Εξωτερικής Πολιτικής & Εσωτερικής Διακυβέρνησης

και το αξίωμα της είναι το αυτονόητο: “Εξέλιξη που οδηγεί σε άμεση ή έμμεση κατάργηση του κυρίαρχου, διεθνώς αναγνωρισμένου, ευρωπαϊκού Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συζητείται. Κάθε άλλο θέμα συζητείται, νοουμένου ότι οι αποφάσεις δεν θα θίγουν την κυριαρχία του Κράτους και δεν θα πλήττουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των νομίμων Κυπρίων πολιτών.”

Η Πρόταση καλεί τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας:

– Να την υιοθετήσουν,

– να την επεξεργαστούν,

– να αναπτύξουν πλήρη στρατηγική για την υλοποίηση της,

– να καταστεί λαϊκή εντολή σε δημοψήφισμα και

– να την αναγάγουν διεθνώς, ως απαραβίαστη γραμμή πλεύσης προς την ορθή πορεία και κατάληξη του κυπριακού ζητήματος.

Το ισχυρότατο επιχείρημα υπέρ της Πρότασης είναι το γεγονός, πως «οτιδήποτε άλλο συμβεί στην Κύπρο είναι απότοκο της παράνομης Εισβολής και Κατοχής και, συνεπώς, είναι εξ ορισμού απορριπτέο, ως ευρωπαϊκά και διεθνώς παράνομο».

Για την επιτυχή υλοποίηση της Πρότασης, θα πρέπει πρώτα να πραγματωθεί η πρώτη της πρόνοια, που είναι «η αποχώρηση των παράνομων στρατευμάτων και εποίκων», δηλαδή τερματισμός της Τουρκικής Επιδρομής & αποκατάσταση όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για κάθε νόμιμο Κύπριο πολίτη.

Με δυο λόγια, «γραμμή απελευθέρωσης».

Διότι, η ελευθερία είναι έννοια απόλυτη… Είναι μαύρο ή άσπρο… Δεν γίνεται να είσαι «λίγο ελεύθερος»…Είτε είσαι ελεύθερος, είτε είσαι σκλάβος… Και, άμα είσαι σκλάβος -όπως είναι ολόκληρη η Κύπρος- πρώτα χρειάζεται να απελευθερωθείς και τότε, ελεύθερα πλέον, να αποφασίσεις για το μέλλον του τόπου σου & των παιδιών σου.

*Νομικός, ανεξάρτητος πολιτευτής

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *