Η ιδιαιτερότητα της πρωθυπουργικής αναφοράς έχει τη δική της βαρύτητα, για να επιχειρεί κινήσεις σε αποτυχημένες ράγιες

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ), μιλάει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΡΤΗ

ΤΟ… ΠΑΝΕΡΙ των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή των Ελλήνων είχε απ’ όλα. Παρόλον ότι συνέπεσαν με την 20ή Ιουλίου –ημέρα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και των… επετειακών σουλτανικών κομπασμών– η πρόκληση του Ερντογάν έμεινε αναπάντητη, παρότι προηγήθηκε της δήλωσης του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Κατά το μήνυμα του Σουλτάνου: «Ο γενναίος τουρκικός στρατός που δεν θεωρεί την Κύπρο ως κάτι διαφορετικό από τη δική του πατρίδα, όταν είναι για τη ζωή ή την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, δεν θα διστάσει να κάνει ξανά  ό,τι έκανε πριν από 45 χρόνια. Να μην έχει κανείς αμφιβολία γι’ αυτό».

Απογοητευτική η δήλωση παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού, την ώρα των πρωτοφανών προκλήσεων της Άγκυρας και στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Δήλωσε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σε ό,τι αφορά τη γειτονική μας Τουρκία θα είμαι λιτός. Πυξίδα για τις σχέσεις μας παραμένει το διεθνές δίκαιο και η διάθεση φιλικής συνεργασίας, χωρίς όμως ρητορικούς παροξυσμούς, όπως, δυστυχώς ακούσαμε και σήμερα, και ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζω να καλέσω τον Πρόεδρο Ερντογάν  να επιχειρήσουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Η αχρείαστη ένταση, οι κούρσες εξοπλισμών στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν, τελικά, προς όφελος των πολιτών μας».

Υπήρξαν και πιο… προχωρημένες αναφορές, αλλά η ιδιαιτερότητα της πρωθυπουργικής αναφοράς έχει τη δική της βαρύτητα, για να επιχειρεί κινήσεις σε αποτυχημένες ράγιες:

Το τουρκικό θηρίο δεν εξημερώνεται με καλοπιάσματα και κολακείες!  Αντίθετα: Έτσι, αποθρασύνεται και εξαγριώνεται, θεωρώντας ότι οι  πάντες υποχωρούν στην οθωμανική… γενναιότητα!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.