Η οικονομία, δεν είναι αφήγημα που μπορείς να διαμορφώσεις όπως σε εξυπηρετεί

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Αντώνη Κ. Σιβιτανίδη

Ναι, αποτελεί θετική εξέλιξη το ότι το δημόσιο χρέος της χώρας έχει μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ, η Κύπρος καταγράφει θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2017 και η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα.  Είναι γεγονός πως τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν μετά το κούρεμα του 2013. Αλίμονο αν δεν ήταν, μετά από τόσες θυσίες που έκαναν οι πολίτες. 

Όμως, η κυπριακή οικονομία σήμερα, βρίσκεται πολύ μακριά, τόσο από εκεί που ήταν κάποτε όσο και από εκεί που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι. Κανείς – και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση Αναστασιάδη – δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για αυτό.  Η μυθοπλασία του «success story» έρχεται σε αντίθεση τόσο με τους δείκτες και τα στοιχεία όσο και με την πραγματικότητα:

 1. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μας έχει μειωθεί κατά 24% από το 2011.

(Με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κύπρου ήταν €32.692,70 το 2011 και σήμερα βρίσκεται στο €24.740,96.)

 1.  Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας, έχει μειωθεί κατά 1 δις ευρώ από το 2012.

(Επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, τα €19,5 δις ΑΕΠ του 2012, έπεσαν στα 17,6 δις το 2014 για να φτάσουν στα €18,5 δις το 2017.)

 1.  Έχουν χαθεί €20 δις καταθέσεων, αξιογράφων και μετοχών από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
 2.  Συνολικά το 27,7% του πληθυσμού βρίσκεται υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ένας στους 4 συμπατριώτες μας. 10.000 περισσότεροι από το 2012.
 3.  Η ανεργία, ιδιαιτέρως των νέων, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
 4. Η Κύπρος είναι η πέμπτη χειρότερη χώρα στην Ε.Ε. σε ποσοστό μακροχρόνιων ανέργων.
 5.  Η χώρα μας, βρίσκεται στην 25η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο υποψήφιός της, Σταύρος Μαλάς, που στην ουσία προτίθενται να επαναφέρουν την οικονομική πολιτική του κ. Χριστόφια, η οποία οδήγησε τη χώρα μας στη χρεοκοπία, επιτέθηκαν στον Νικόλα Παπαδόπουλο για τις προτάσεις του στην Οικονομία και επιχείρησαν να τον ταυτίσουν με τους κ.κ Ν. Αναστασιάδη και Α. Νεοφύτου.

Είναι όμως προφανές ότι οι κύριοι Άντρος Κυπριανού και Σταύρος Μαλάς:

 1. Ξεχνούν ότι είναι ο κ. Μαλάς που το 2013 συμβούλευσε τον κ. Αναστασιάδη «να αφήσει τα μασκαραλίκκια και να πάει να υπογράψει το Μνημόνιο».
 2. Ξεχνούν ότι είναι ο ίδιος ο κ. Μαλάς που μετείχε στην κυβέρνηση Χριστόφια όταν καθυστερούσε να πάρει οποιαδήποτε μέτρα αποφυγής της χρεοκοπίας.
 3. Ξεχνούν ότι οι βουλευτές του ΑΚΕΛ ψήφισαν τον νόμο των εκποιήσεων αλλά όχι το δίχτυ προστασίας του πλαισίου αφερεγγυότητας που σήμερα προστατεύει τους δανειολήπτες.
 4. Ξεχνούν ότι επί διακυβέρνησης Χριστόφια κατατέθηκαν στη Βουλή και υπερψηφίστηκαν και από το ΑΚΕΛ σειρά νομοσχεδίων όπως: Σύνθλιψη της φοιτητικής χορηγίας, Μείωση του επιδόματος τέκνου, Κατάργηση του επιδόματος μάνας, Μείωση των συντάξεων, Επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, Αύξηση φορολογικών συντελεστών, Αύξηση του Φ.Π.Α, Αύξηση φόρων Ακίνητης Ιδιοκτησίας, Αύξηση τελών κατανάλωσης Ηλεκτρικού Ρεύματος, Αύξηση της Έκτακτης Αμυντικής εισφοράς, Αύξηση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων, κατάργηση της ΑΤΑ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και κυρίως των οικονομικών των πολιτών. Με βασική προτεραιότητά του, την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

*Εκπρόσωπος Τύπου Ε.Ε. ΔΗΚΟ Πάφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *