Η ηρωική έξοδος του Ακιντζί; Γιατί, αίφνης, θυμήθηκε τις παλιές καλές ημέρες, όταν ακόμα τολμούσε και μιλούσε…«κυπριακά»

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Γιώργου Ηλιάδη

«Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη δική μας ταυτότητα εδώ. Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη δημοκρατική κοσμική μας αντίληψη και τον δικό μας τρόπο ζωής. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν είτε να γίνουν μειονότητα σε ένα ελληνοκυπριακό ενιαίο κράτος είτε να γίνουν επαρχία της Τουρκίας» (Απόσπασμα από πρόσφατη συνέντευξη του Μουσταφά Ακιντζί, στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung»).  

Όταν, το 2015, ο Ακιντζί αναδείχθηκε στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, στο λεγόμενο προεδρικό αξίωμα, την πρώτη κιόλας μέρα έκανε μια παρόμοια δήλωση, όπου εξέφραζε τη θέληση των Τουρκοκυπρίων να διατηρήσουν ένα είδος αυτοτέλειας, ένα βαθμό ανεξαρτησίας από την Τουρκία. Δεν γνωρίζουμε αν η δήλωση εκείνη έγινε για σκοπούς προσχηματικούς ή για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ως εκδήλωση επίδειξης συνέπειας σε προεκλογικές θέσεις. Πάντως, η αντίδραση του Ερντογάν ήταν άμεση, ακαριαία και απροκάλυπτα προσβλητική: «Μα ακούν τα αφτιά σου τι λέει το στόμα σου;», διεμήνυσε στον χάσκοντα Ακιντζί, ο οποίος έκτοτε δεν άνοιξε το στόμα του να πει οτιδήποτε δεν επιτρέπεται να ακούσουν τ’ αφτιά του! Εδώ και 3 χρόνια συμπεριφέρεται ως πρότυπο ευπειθούς θεράποντος και αντίλαλος του νεοσουλτάνου και ως εντολοδόχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, δείχνει να σήκωσε μπαϊράκι και να παριστάνει τον… Κύπριο πολιτικό· όχι τον ουραγό και υπηρέτη των Ερντογάν και Τσαβούσογλου, αλλά τον ηγέτη που εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους. Στη συνέντευξή του στην FAZ, αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά στον Ερντογάν, ωστόσο ολοφάνερα ασκεί κριτική στην ελλιπή αντίληψή του περί δημοκρατίας: «Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος μιλά και γράφει κατά τρόπο μη αρεστό σε μένα, θα πρέπει να φιμώνεται. Όχι. Εδώ έχουμε ελευθερία έκφρασης γνώμης».

Η μεν Τουρκία αρκέστηκε να τον αδειάσει, απορρίπτοντας απλώς την (ούτως ή άλλως ανεδαφική) εισήγησή του, για επανέναρξη των συνομιλιών, αναθέτοντας στο ανερχόμενο αστέρι, τον Κουντρέτ Οζερσάι, να τον επαναφέρει σε τάξη, οι δε Ελληνοκύπριοι, συνεπείς στις συνήθειές μας, χωριστήκαμε στα δύο: Άλλοι να επικαλούνται τον Ακιντζί των κοινών κυπριακών οραμάτων και να μιλούν για ακόμα μια ευκαιρία, την τελευταία ίσως, που δεν πρέπει να χάσουμε, ενώ άλλοι προειδοποιούν, υποπτευόμενοι νέα παγίδα των Τούρκων…

Το ερώτημα, όμως, που γεννάται είναι: Γιατί, αίφνης, ο Ακιντζί θυμήθηκε τις παλιές καλές ημέρες, όταν ακόμα τολμούσε και μιλούσε…«κ υ π ρ ι α κ ά», όταν αντιπολιτευόταν την πολιτική γραμμή της υποταγής στην Άγκυρα; Τότε που αρθρογραφούσε και διερωτώταν:

  • «Γίνεται λόγος για ενσωμάτωση, αλλά τι απέμεινε άλλο για ενσωμάτωση; (…) Όντως, υπάρχει μια μικρή έλλειψη στην ενσωμάτωσή μας. Πρώτα ο Θεός και σύντομα με τον Μουφτή που θα μεταφερθεί από την Τουρκία θα συμπληρώσουμε και τη θρησκευτική μας ενσωμάτωση»!

Ή, τότε, που έγραφε σκωπτικά:

  • «Όσον αφορά στον πληθυσμό… δόξα τω Θεώ! Με την πάροδο του χρόνου διευθετήθηκε και το θέμα αυτό. Όταν μεταναστεύουν οι Τουρκοκύπριοι, ο χώρος τους δεν μένει κενός. Γίνεται πλέον αντιληπτό με γυμνό μάτι ότι ο πληθυσμός που έρχεται από την Τουρκία ξεπερνά τους Τουρκοκύπριους…».

Ναι, κάποτε τα έλεγε δημόσια αυτά, ο κ. Ακιντζί –πριν γίνει, βέβαια, «πρόεδρος»…

Είναι αλήθεια ότι από τότε «κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι»· μεσολάβησαν πολλά και προπάντων μεσολάβησε ο Ερντογάν, ο οποίος του έκοψε τη φόρα, πριν καλά-καλά προλάβει να ψελλίσει κάτι για τουρκοκυπριακή κοινότητα, την πρώτη κιόλας μέρα της «εκλογής» του.

Καλός μαθητής, ο Ακιντζί υποτάχθηκε πλήρως στην Άγκυρα και μέχρι προχθές δεν του ξέφυγε λόγος, εκτός έγκρισης του Ερντογάν.

Ξαφνικά, όμως… «Ποίον σε έπος φύγεν έρκος οδόντων;» (Τι ξεστόμισες, Μουσταφά;…)

Γιατί τώρα;…

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αντελήφθη πως εξαντλήθηκε η χρησιμότητά του για την Άγκυρα, η οποία και αποφάσισε ήδη να τον αντικαταστήσει από την «προεδρική» ηγεσία του τουρκοκυπριακού φέουδού της· έτσι, προτού τον εκπαραθυρώσει ο Ερντογάν, όπως έκανε με τον Ντενκτάς και τον Ταλάτ, προετοίμασε ο ίδιος μια ηρωική έξοδο.

Τι πιο ηρωικό να φύγει επειδή θέλησε «να διαφυλάξει την κοσμική αντίληψη των Τ/κ», επειδή δεν δέχτηκε «να γίνει επαρχία της Τουρκίας», επειδή θέλει να διατηρήσει στην κοινότητά του «την ελευθερία έκφρασης γνώμης»;…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *