Η κατάσταση της ΕΕ – 2017: Η ομιλία Γιούνκερ και οι προοπτικές της Ένωσης των 27

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ/ EPA/MATHIEU CUGNOT

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η καθιερωμένη ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η συζήτηση που ακολουθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί, κάθε χρόνο, σημείο αναφοράς για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρονιά που πέρασε και την οριοθέτηση των πολιτικών για το μέλλον της.

Στην ομιλία του στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, ο Πρόεδρος Γιούνκερ, ανέλυσε το προσωπικό του όραμα αλλά και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Επιτροπή του σε σχέση με τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ένωσης των 27, πλέον, κρατών – μελών, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ένα από τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Γιούνκερ ήταν ακριβώς οι προκλήσεις και οι προοπτικές που αναφύονται λόγω του Brexit, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καλεί τα κράτη να αδράξουν της ευκαιρίας και να εκμεταλλευτούν την περίσταση για να δημιουργήσουν μια πιο ολοκληρωμένη Ένωση. Ένα δεύτερο βασικό σημείο ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα του εμπορίου σε επίπεδο ΕΕ αλλά και η συνομολόγηση νέων συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με τρίτα κράτη, ειδικά σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Τραμπ, φαίνεται να ακολουθούν μια πιο εσωστρεφή πορεία σε σχέση με τις εμπορικές τους σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας εμπορίου με την Ιαπωνία τον Ιούλιο, η Επιτροπή είναι τώρα έτοιμη να ανοίξει ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ επιθυμεί την ολοκλήρωση των συνομιλιών με το Μεξικό και το εμπορικό μπλοκ Mercosur, στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων το Μεξικό και η Αργεντινή. Ο κ. Γιούνκερ, τόνισε, όμως, το γεγονός ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τα στρατηγικά της συμφέροντα, ειδικά σε σχέση με τις κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ, θέση η οποία υποστηρίζεται σθεναρά από τη Γαλλία.

Η πρόσφατη εκλογή του κ. Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας και η αναμενόμενη επανεκλογή της κας Μέρκελ στην Καγκελαρία της Γερμανίας για τέταρτη φορά, ατόμων που έχουν καθαρές θέσεις σε σχέση με την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δίνει στον κ. Γιούνκερ την ευκαιρία να προωθήσει το όραμά του για μια πιο ενσωματωμένη Ευρώπη, με ένα από τους κεντρικούς της άξονες, το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Έντονη ήταν η κριτική του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Τουρκίας, η οποία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, απομακρύνεται άρδην από την προοπτική ένταξή της στην ΕΕ, κατακρίνοντας προσωπικά τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για την καταπάτηση του κράτους δίκαιου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι για το προσεχές μέλλον η ένταξη της Τουρκίας αποκλείεται.

Εν κατακλείδι, η ομιλία του κ. Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και την ανάληψη των προοπτικών που έχει ενώπιον της η Ένωση των 27 κρατών – μελών.

One thought on “Η κατάσταση της ΕΕ – 2017: Η ομιλία Γιούνκερ και οι προοπτικές της Ένωσης των 27

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *