Η κατοχική Τουρκία θέλει να επιβάλλει τη γεωπολιτική της ατζέντα: Ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Καλίν, περιγράφει κινήσεις το 2022

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν μπροστά από τον επίμαχο χάρτη. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν, ο οποίος αναλαμβάνει και τις δύσκολες, ενίοτε και μυστικές αποστολές, επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις αναφορικά με τη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας. Κάνει ανοίγματα αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να κρύψει τον μεγαλοϊδεατισμό του καθεστώτος, το οποίο υπηρετεί. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter και απαντώντας στις ερωτήσεις του γενικού συντονιστή της SETA, (Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας) Μπουρχανεττίν Ντουράν, προανήγγειλε «νέες περιφερειακές πρωτοβουλίες». Αλλά και «επιτάχυνση των βημάτων εξομάλυνση για την Τουρκία».

Όταν αναφέρεται σε βήματα εξομάλυνσης,  παραπέμπει στα πρόσφατα ανοίγματα σε χώρες της περιοχής.  «Δεν θα αγνοήσουμε το χέρι που απλώνεται σε μας ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν προσθέτοντας πως «αν κάνετε ένα φιλικό βήμα απέναντί μας, εμείς θα κάνουμε δύο».

Ήταν δε συγκεκριμένος και για τα ανοίγματα αλλά και για τις προθέσεις της Άγκυρας, αν και προσπάθησε να επιστρατεύσει διπλωματική γλώσσα.

  • «Αξιολογούμε τα πρόσφατα βήματα που έγιναν με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτό το πλαίσιο. Αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από άλλα βήματα. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι βήματα που συμβάλλουν στα εθνικά μας συμφέροντα, το περιφερειακό όραμα και την παγκόσμια ειρήνη».
  • «Η Τουρκία, ενώ αυξάνει τις δικές της ευκαιρίες και δυνατότητες σε κάθε τομέα, συνεχίζει να ενισχύει τις συμμαχικές της σχέσεις. Αυτή η πολιτική ισορροπίας θα ενισχύσει το χέρι μας στην επίλυση κρίσεων. Νομίζω ότι νέες πρωτοβουλίες και βήματα εξομάλυνσης θα ενισχύσουν την περιφερειακή και παγκόσμια στάση μας. Τα Βαλκάνια, ο Καύκασος, η Κεντρική Ασία, η Μέση Ανατολή και οι ισχυροί μας δεσμοί με τις αφρικανικές περιοχές θα αποκτήσουν μεγαλύτερο βάθος».
  • Αυτή η στρατηγική τοποθέτηση της Τουρκίας θα διατηρήσει την ισχύ της τα επόμενα 10 χρόνια…. Μια Τουρκία με ισχυρή εγχώρια οικονομία, αυξάνοντας συνεχώς τις εξαγωγές της, θέτοντας σε λειτουργία τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, μπαίνει στο εγχώριο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο και προετοιμάζεται για την εκατονταετηρίδα της Δημοκρατίας με δυνατό, περήφανο και αυτοπεποίθηση τρόπο θα συνεχίσει να είναι βασικός παράγοντας σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα»( μετάφραση ΓΤΠ).

Κρατώντας αποστάσεις από ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν, με τις οποίες όπως ανέφερε υπάρχουν διαφορές απόψεων σε σχέση με το συριακό, έσπευσε να αναφέρει ότι ο καθένας θέλει να επιβάλει τη δική του γεωπολιτική ατζέντα. Προχώρησε και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κατοχική δύναμη εμπλέκεται σε διενέξεις- μερικές φορές τις προκαλεί- από τη Λιβύη, το Καραμπάχ, την Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας με νόημα πως «αν δεν πάρεις το προβάδισμα εγκαίρως, θα έρθουν στην πόρτα σου τα προβλήματα και θα σε πιάσουν απροετοίμαστο. Ως εκ τούτου, το 2022 και στη διαδικασία που οδηγεί μέχρι το 2023, η Τουρκία αυξάνει τις εθνικές της ευκαιρίες και δυνατότητες με μια προληπτική προοπτική εξωτερικής πολιτικής και ενισχύει τις περιφερειακές και παγκόσμιες συμμαχίες της. Θα συνεχίσει να ενισχύεται».

Η πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων, για όσους δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί και συμπεριφέρεται η Άγκυρα, είναι πως η κατοχική δύναμη αλλάζει. Αυτό, όμως, που λέγει ο Καλίν είναι ξεκάθαρο. Η Τουρκία θέλει να εκτονώσει τις εντάσεις, να βελτιώσει τις σχέσεις με χώρες της περιοχής, όχι όμως με την Ελλάδα και την Κύπρο. Θέλει να προχωρήσει να επιβάλλει τη γεωπολιτική ατζέντα της και στα πλαίσια αυτά κάνει ανοίγματα. Το 2022 ενόψει και τις εκλογές στην Τουρκία θα είναι χρονιά τουρκικών ενεργειών. Ο Ερντογάν θέλει πολλά αποτελέσματα, που θα του φέρουν ψήφους. Είναι, όμως, σαφές πως  υλοποίηση της «Γαλάζιας Πατρίδας» βρίσκεται σε εξέλιξη, ανεξαρτήτως εκλογών. Αυτό αφορά τον μεγαλολιδεατισμό του Ερντογάν και όχι μόνο αυτού.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *