Η Κερύνεια καθορίζει  το μέγεθος του προβλήματος των υποχωρήσεών μας, με στόχο να βρεθεί «λύση»

FILE PHOTO. Το κατεχόμενο λιμανάκι της Κερύνειας.

Του Ανδρέα Σ. Αγγελίδη

Μέσα στις τόσες διαφαινόμενες δυσχέρειες περί της αναζήτησης λύσης δικαίωσης για το κυπριακό πρόβλημα, η Κερύνεια αμετακίνητη πιστεύει και διεκδικεί το αυτόδηλο: το δικαίωμα για επιστροφή στην πατρογωνική εστία και την άρση της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, διαίρεσης και εποικισμού.

Γνωρίζει ότι πορεύεται σχεδόν μόνη κατά το «δεν ξεχνώ» και το ότι τα «σύνορά μας είναι στην Κερύνεια», αλλά δεν κάμπτεται, δεν λιγοψυχεί και δεν παραδίδεται σ’ ό,τι η Τουρκία επιθυμεί σε βάρος της Κύπρου. Αντίθετα διαμαρτύρεται, διεκδικεί, διοργανώνει δράσεις μνήμης και αγωνιστικής ανάτασης, με τη γνωστή κατ’ έτος εβδομάδα της Κερύνειας. Δράσεις που καταδείχνουν το πείσμα και την προσήλωση για την πλήρη αποκατάσταση των δίκαιων και δικαιωμάτων, όλων των εκτοπισμένων. 

Κύρια ο συμβολισμός των δράσεων αυτών είναι η υπόδειξη προς τον κάθε νόμιμο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς κάθε πολίτη τρίτης χώρας ότι, σε περίπτωση που ένα Κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεχτεί με συμφωνίες την κατάργηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε ο ισχυρός στη συμφωνία θα αξιοποιήσει περαιτέρω την υποχωρητικότητά μας και προφανώς δεν θα αρκεστεί με όσα η διζωνική – δικοινοτική λύση θα του διασφαλίσει. Άλλωστε οι υποχωρήσεις που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, προκαθορίζουν στην ουσία νέες, συνεχείς και μεγαλύτερες απαιτήσεις της Τουρκίας.

Η Κερύνεια λοιπόν και όσοι αγωνίζονται μαζί της, προειδοποιούν ότι η διεκδίκηση δεν είναι η όποια «λύση», γιατί το πρόβλημα είναι η άρση της στρατιωτικής κατοχής, διαίρεσης, προσφυγοποίησης και εποικισμού. Η απόλυτη, σ’ ολόκληρη την επαρχία Κερύνειας, στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για 44 χρόνια ως συνέπεια παράνομης κατά το Διεθνές Δίκαιο, επεκτατικής πολιτικής και επιθυμιών της Τουρκίας πρέπει να είναι το προς επίλυση ζήτημα.

Ας συνειδητοποιηθεί ότι η Κερύνεια καθορίζει το μέγεθος του προβλήματος των υποχωρήσεων μας, με στόχο να βρεθεί «λύση». Η όποια λύση, η οποία δεν θα δικαιώνει την Κερύνεια, όπως από χρόνια εντός και εκτός της Βουλής υποστήριξα, θα είναι λύση καταστρεπτική, απόλυτη εξ αρχής με την υπογραφή της για την Κερύνεια και κατ’ επέκταση στη συνέχεια σε βάρος ολόκληρης της Κύπρου. Απλώς θα είναι για την Τουρκία μια ακόμη ενδιάμεση φάση στα πλαίσια του κύριου και από χρόνια σε εφαρμογή, σχεδίου της, για τουρκοποίηση της Κύπρου.

Τιμά η Κερύνεια πρόσωπα, (όπως τον Νίκο Κρανιδιώτη στα 20 χρόνια από το θάνατό του),αρχές, αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμες, ιστορία και κινεί τους μουδιασμένους αρμούς της καθημερινότητάς μας για να πετύχει να ανατρέψει την αδράνεια και τις ψευδαισθήσεις περί την Τουρκία και για τις όσες έχει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώξεις της. Ας  διεκδικήσουμε με έργα και πράξεις όλοι, Κερυνειώτες, Μορφίτες, Βαρωσιώτες ό,τι δικαιούμαστε ως ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα κατά το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο.

*Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *