Η κοινωνία των πολιτών έχει να επιλέξει μεταξύ συνέχισης της ίδιας πολιτικής ή την αλλαγή με βάση μια άλλη άποψη

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Toυ Ανδρέα Σ. Αγγελίδη

Είναι προφανές ότι η διεκδίκηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νέας, ανανεωμένης, λαϊκής εντολής, καταδείχνει την πρόθεση διατήρησης και συνέχισης μιας συγκεκριμένης πολιτικής στο Κυπριακό και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Αυτή η φιλοδοξία, απόλυτα σεβαστή κατά τη δημοκρατική αρχή, πυροδότησε από πλευράς των διαφωνούντων την προώθηση άλλων υποψηφιοτήτων, που υποστηρίζουν την ανάγκη αλλαγής από όσα παγιώθηκαν ως κατεστημένο πενταετίας. 

Η κοινωνία των πολιτών θα έχει να επιλέξει μεταξύ συνέχισης της ίδιας πολιτικής ή την αλλαγή με βάση μια άλλη άποψη. Έτσι το ερώτημα, όπως  διαφαίνεται μετά από τις διάφορες δημοσκοπήσεις, συνίσταται στο κατά πόσον η αλλαγή θα μπορεί να επέλθει τη δεύτερη Κυριακή. Τότε, θα γίνει προσπάθεια και πάλιν για ευκαιριακές συμμαχίες, εάν επιτευχθούν. Το πραγματικό όμως ζήτημα παραμένει: χρειάζεται για όσους πιστεύουν και εξαγγέλλουν ως αναγκαία την αλλαγή, να υποβάλουν τον απλό πολίτη στην ανάγκη να μην προσέλθει στην κάλπη γιατί είναι ενοχλημένος από την αποτυχία λόγω της άκρατης κομματικής ή ιδεολογικής, ευγενούς κατά τα άλλα φιλοδοξίας, να μην έχει επιτευχθεί έγκαιρα ή έστω και τώρα, μια συντονισμένη αντιπολίτευση που να διεκδικήσει από κοινού, από την πρώτη Κυριακή την αλλαγή;

Εάν οι κομματικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης πιστεύουν πραγματικά στην αλλαγή, δεν έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν αυτή, κατακερματισμένοι. Ιδιαίτερα όλοι εκείνοι που δεν ασπάζονται από χρόνια την πολιτική των δύο μεγάλων κυπριακών κομμάτων που ουσιαστικά κυβέρνησαν διαδοχικά τις τελευταίες δύο Προεδρικές θητείες. Προφανώς εάν όντως κρίνουν ότι, η δεκαετία αυτή έφερε επιδείνωση και προφανείς κινδύνους στην πορεία του κυπριακού και επαύξηση της αλαζονείας του Τουρκικού παράγοντα λόγω των δικών μας υποχωρήσεων, ως επίσης εάν θεωρούν υπεύθυνη τη δεκαετή διακυβέρνηση για την οικονομική καταστροφή που επήλθε, οφείλουν να δώσουν έστω και τώρα τα χέρια. Ας καταδείξουν την φιλοπατρία τους. Συνενωμένοι έχουν ισχύ.

Μέχρι τις 29.12.2017, ημέρα υποβολής τελικών υποψηφιοτήτων υπάρχει χρόνος για να διαμορφωθεί και να υπάρξει, με ατομικές επιμέρους «θυσίες» στις όσες φιλοδοξίες, μια και μόνη υποψηφιότητα, με ορίζοντα θητείας πέντε έτη και μόνο. Θητεία στην οποία ο στόχος θα είναι η αναδόμηση αρχών χρηστής διοίκησης, ανάδειξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πραγματικό Κράτος Δικαίου, με καταπολέμηση της διαφθοράς ή της κομματικής πελατειακής σχέσης και με ανιδιοτελή «φροντίδα» για το καλό του τόπου και του λαού. Πρότεινα προ πολλού ότι, μια τέτοια υποψηφιότητα που να συνενώνει με αναφορά μάλιστα από τώρα ποίοι θα είναι οι υπουργοί σε περίπτωση εκλογής, θα συντελέσει ως ομάδα αλλαγής, στο να αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος με προφανή προέκταση το ότι ο κυρίαρχος λαός θα καταφέρει να ανακτήσει την ελπίδα και την αναγκαία αγωνιστικότητα για ένα καλύτερο μέλλον Κράτους και λαού. Η ευθύνη λοιπόν είναι συγκεκριμένη. Τώρα είναι που πρέπει να αναληφθεί.

*Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *