Η κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση του Ρ. Ταγίπ Ερντογάν

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγιπ Ερντογάν στο Ντιγιάρκιαπίρ του Κουρδιστάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Κατά καιρούς κυκλοφορούσαν πληροφορίες για τις σχέσεις του Τούρκου προέδρου Ρ. Ταγίπ Ερντογάν και της οικογένειας του με τον ISIS  και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Τούρκου μαφιόζου  Σεντάτ Πεκέρ περί διαφθοράς της κυβέρνησης Ερντογάν και τη σχέση της με το οργανωμένο έγκλημα αποτέλεσαν ένα ακόμα ράπισμα στην εικόνα του Τούρκου δικτάτορα, ο οποίος τηρεί μέχρι τούδε σιγήν ιχθύος. Σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί και η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και στρατηγικού μέντορα του Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου στην Γερμανική Spiegel International, ημερ. 20 Ιουλίου 2021, η οποία αποτελεί καταπέλτη για την Τουρκική κυβέρνηση. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος αποσκίρτησε από το κόμμα του Ερντογάν, ΑΚΡ, και ίδρυσε το Κόμμα του Μέλλοντος του οποίου και ηγείται, δήλωσε ξεκάθαρα στους Γερμανούς δημοσιογράφους ότι τμήματα της τουρκικής κυβέρνησης λειτουργούν ως μαφία, “are mafia-like”. Κατηγόρησε περαιτέρω την κυβέρνηση για έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα καταρρεύσει με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές την άνοιξη του 2022.

Είναι αυτή την κυβέρνηση και αυτόν τον δικτάτορα που μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, προεξάρχουσας της Γερμανίας της κυρίας Α. Μέρκελ, ενεργώντας ως «γεωπολιτικοί στρουθοκάμηλοι» υποστηρίζουν, συντηρούν και ενισχύουν εις βάρος μικρών χωρών της περιοχής. Είναι αυτή την κυβέρνηση και αυτό τον ηγέτη που η Βρετανία επιδίδεται σε διπλωματικές ίντριγκες για να προστατεύσει ώστε οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες τους ενάντια στο θύμα της εισβολής και η παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μην  τύχουν καταδίκης από το Συμβούλιο. Ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία.  Ο Τούρκος πρόεδρος, με τη συνοδεία του συνεταίρου του στην κυβέρνηση, του Γκρίζου Λύκου, Ντεβλέτ Μπαξελί, και με μεγάλη κουστωδία, εισέβαλε δια μιαν εισέτι φορά στα κατακτημένα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο την επέκταση της κατοχής και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Παρά τις αντιδράσεις πολλών χωρών, όπως των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιρλανδίας, στις εξαγγελίες του περί μετατροπής του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ο Ερντογάν προέτρεψε τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους να σπεύσουν να αγοράσουν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στην περιοχή, την οποία παρέδωσε στον υποτελή του, Ερσίν Τατάρ. Προκλητικά δε ,δήλωσε ότι «ο νότος φαίνεται πως δεν θα διεκδικήσει και πολύ αυτές τις υποθέσεις». Το θεωρεί δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες των περί ου ο λόγος περιουσιών θα σπεύσουν να ξεπουλήσουν στην Τουρκία τις περιουσίες τους και η πλευρά μας δεν θα αντιδράσει και πολύ!

Το ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι επικίνδυνη για την Κύπρο και το λαό της είναι από όλους παραδεκτό. Ο δε τρόπος χειρισμού της για τη σωτηρία του τόπου, απαιτεί εθνική συνεννόηση και ομοψυχία και στενή συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου. Κρίνεται ότι στην Κύπρο θα κριθεί η τύχη της Θράκης και του Αιγαίου γιατί η Τουρκία θεωρεί ως ενιαίο σύνολο την περιοχή για ενσωμάτωση της στην νεο- οθωμανική αυτοκρατορία. Όθεν, η στρατηγική σύζευξη Ελλάδος-Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να αποκατασταθεί ώστε να εξασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια. Το ξεχασμένο Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου, που υιοθετήθηκε το 1993 καθίσταται επίκαιρο ενόψει της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής και θα πρέπει να τύχει μιας νέας ανάγνωσης και εφαρμογής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *