Οι κυπριακές ακρίδες και οι αργυρές λόγχες του Φίλιππου του Μακεδόνα

O υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου εκφωνεί ομιλία στην ημερίδα που διαργάνωσαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με θέμα «Διαφθορά: Διαστάσεις και νέες προοπτικές αντιμετώπισης», Λευκωσία 4 Δεκεμβρίου 2017/ ΓΤΠ/Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

Του Σάββα Ιακωβίδη

Τις τελευταίες ημέρες έγινε ξανά και για πολλοστή φορά μεγάλη δημόσια συζήτηση για το διαχρονικό και μέγιστο ζήτημα της διαφθοράς. Η αφορμή ήταν μια ημερίδα με τίτλο: «Διαφθορά: Διαστάσεις και νέες προοπτικές αντιμετώπισης», η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 

Οι ομιλητές, μεταξύ αυτών ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημ. Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, ο Γεν. Εισαγγελέας, Κ. Κληρίδης και ο Γεν. Ελεγκτής, Οδ. Μιχαηλίδης, επισήμαναν το «ασύλληπτο μέγεθος διαφθοράς και διαπλοκής στην Κύπρο». Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως, «θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι, παρά την αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων αρχών, θεσμών και υπηρεσιών να κτυπήσουν τη διαφθορά και παρά τα πλήγματα που αυτή υφίσταται, δυστυχώς συνεχίζει να βασιλεύει, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε κάθε κράτος. Δυστυχώς μέσω του χρήματος και του συμφέροντος, επιτυγχάνονται τα πάντα. Κατευθύνονται ιδέες, στοχοποιούνται πρόσωπα και θεσμοί, εξαγοράζονται συνειδήσεις, διαπράττονται εγκλήματα».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στο μέγεθος της διαφθοράς όταν ανέλαβε. «Θα τολμήσω να πω ότι όποιος ήθελε να καταχραστεί τη θέση του, μπορούσε να το πράξει. Είχε και ευκαιρίες, και σχεδόν μια πλήρη διασφάλιση ατιμωρησίας», είπε και έκανε λόγο για διαφθορά, ευνοιοκρατία και αναξιοκρατία, νεποτισμό και κομματοκρατία. Επίσης αναφέρθηκε στη διαπλοκή υπόγειων συμφερόντων, πολιτικών αλλά και οικονομικών. «Είδαμε όλοι τις προηγούμενες ημέρες, τον οχετό λάσπης κατά του Γενικού Εισαγγελέα από συγκεκριμένα ΜΜΕ», και διερωτήθηκε «πόσο πιο χαμηλά μπορεί ακόμη να πέσουν κάποιοι που χωρίς καμία ντροπή, ενώ οι ίδιοι έχουν πάρει διαζύγιο με την ηθική, παραδίδουν μαθήματα ήθους και δεοντολογίας. Βυσσοδομούν, και με τα βέλη τους βουτηγμένα σε χολή και όξος, προσπαθούν να αποδομήσουν όποιον σταθεί εμπόδιο στα άνομα σχέδια τους».

Ο γνωστός έγκριτος και ικανότατος νομικός, Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα αναφέρθηκε σε ένα γεγονός, ενδεικτικό και αποδεικτικό της νοοτροπίας των Κυπρίων. «Επί αποικιοκρατίας», είπε, «οι Άγγλοι είχαν αποφασίσει όπως καταβάλλουν αμοιβή σε όσους παρέδιδαν στις βρετανικές Αρχές συγκεκριμένη ποσότητα ακριδών που είχαν αιχμαλωτίσει, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των ακριδών που κατέστρεφαν τις φυτείες. Λίγους μήνες μετά υποχρεώθηκαν να αποσύρουν το μέτρο διότι οι Κύπριοι είχαν στραφεί στην καλλιέργεια ακρίδας ώστε να αυξήσουν τον αριθμό των ακριδών που θα παρέδιδαν και συνεπώς τα εισοδήματά τους». Κατέληξε με τα εξής σημαντικά: «Οποιαδήποτε μέτρα (πάταξης της διαφθοράς) προϋποθέτουν μια κοινωνία και θεσμούς που να είναι κατάλληλοι και ώριμοι να τα υποστηρίξουν. Αλλιώς θα οδηγηθούν σε αποτυχία».

Γιατί η διαφθορά στην Κύπρο δεν πατάσσεται; Διότι ακριβώς η κοινωνία είναι ανώριμη πολιτικά, ηθικά, αξιακά, πολιτιστικά. Από την άλλη, όσοι θεσμοί αντιστέκονται σε αυτήν την ατιμώρητη λαίλαπα, υφίστανται καθημερινές υπονομεύσεις, απειλές, εκβιασμούς, προσβολές και προπηλακισμούς, ακόμα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θυμηθείτε την οργή του νυν Γενικού Εισαγγελέα κατά του προέδρου Αναστασιάδη, όταν δημόσια του διαμήνυσε ότι πρέπει να ντρέπεται για τις επιθέσεις του κατά του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα. Ο βασιλιάς Φίλιππος ο Β’ της Μακεδονίας είχε ζητήσει χρησμό από την Πυθία πώς να αντιμετωπίσει τους εχθρούς και αντιπάλους του.

Η Πυθία χρησμοδότησε: «Αργυραίς λόγχαις μάχου και πάντων κρατήσεις». Δηλαδή να μάχεσαι με αργυρές λόγχες (να δωροδοκείς) και θα κερδίσεις όλες τις μάχες. Ο δε Εμμανουήλ Ροϊδης αποφάνθηκε: «Ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Έλληνες διαιρούνται εις τρεις κατηγορίας: α) Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντας κοχλιάριον να βυθίζωσιν εις την χύτραν του προϋπολογισμού. Β) Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον και ζητούντας εν παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον. Γ) Εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχοντας κοχλιάριον ούτε ζητούντας, αλλ’ επιφορτισμένους να γεμίζωσι την χύτραν διά του ιδρώτος των». Η Κύπρος είναι κλασικό παράδειγμα!

Η πολιτική κατάντησε συνώνυμος αλλά και η κύρια φύτρα και η διαχρονική μήτρα της διαφθοράς, η οποία εξεικονίζεται με την διαπλοκή και την εξάρτηση, δηλ. την παρανομία, την αυθαιρεσία, την ευνοιοκρατία, τις υπόγειες συναλλαγές, την καταπάτηση κάθε έννοιας ευνομίας και ευταξίας και την διαρπαγή δημόσιου πλούτου. Το λάδωμα, όπως λέγεται χυδαϊστί, είναι πρακτική που ασκείται από πολλούς, οικονομικούς, επιχειρηματικούς παράγοντες προς κομματικούς και πολιτικούς δρώντες.

Όλοι γνωρίζουν ποιοι, πώς και γιατί λαδώνουν την κρατική ή ημικρατική μηχανή για να λειτουργήσει υπέρ των δικών τους συμφερόντων. Η διαφθορά είναι η ατιμώρητη, ανίατη και πυώδης γάγγραινα η οποία κατατρώγει το δημόσιο σώμα, τους θεσμούς, την κοινωνία και απαξιώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έχει δίκαιο ο Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης: Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φοβερό καρκίνωμα προϋποτίθεται μια κοινωνία και θεσμοί που να είναι ώριμοι, υπεύθυνοι, αποφασιστικοί και σοβαροί, δηλαδή ικανοί να αντισταθούν και να το εξουδετερώσουν. Απέχουμε κατά παρασάγγας…

*Δημοσιογράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.