Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αμυντικά ανοχύρωτη έναντι του αδίστακτου Αττίλα

FILE PHOTO. Στιγμιότυπο από άσκηση της Εθνικής Φρουράς. Φωτογραφία: ΓΕΕΦ

Του Σάββα Ιακωβίδη

Η υποχρέωση κάθε σοβαρού κράτους και κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης είναι, πρώτον, να μεριμνά με όλους τους τρόπους και με όλα τα μέσα για την ασφάλεια του κράτους και του λαού. Δεύτερον, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κράτους και του λαού έναντι εσωτερικών και, κυρίως, εξωτερικών εχθρών και επιβουλών. Η Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1960 αντιμετωπίζει την τουρκική επιβουλή η οποία μορφοποιήθηκε με την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της. Η Τουρκία ξεκάθαρα, απροκάλυπτα, ωμά και αδίστακτα από το 1956 μεθοδεύει την επανάκτηση της νήσου.

Οι εγκληματικές ανεπάρκειες ηγετών μας, η ολέθρια πολιτική τους να κατευνάσουν το τουρκικό θηρίο με συνεχείς και μονομερείς υποχωρήσεις και η παροιμιώδης ανικανότητά τους να αντιληφθούν ότι απειλείται η εθνική και βιολογική ύπαρξη και επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού, τον οδήγησαν στα πρόθυρα αφανισμού, εξανδραποδισμού και πλήρους τουρκοποίησης. Ιδιαίτερα η σημερινή Αναν-ική κυβέρνηση Αναστασιάδη αδιαφορεί απερίσκεπτα για την ασφάλεια του τόπου η οποία είναι συναρτημένη προς την ύπαρξη ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Άμυνας, Χρ. Φωκαϊδης, διαβεβαιώνουν τον κυπριακό λαό ότι, μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου, η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίστηκε γεωπολιτικά και στρατηγικά και αναδείχθηκε σε «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας». Ο κάθε νοήμων πολίτης αντιλαμβάνεται ότι τα πιο πάνω προϋποθέτουν ισχυρή Εθνική Φρουρά. Δηλαδή, πλήρως και άρτια εξοπλισμένη με τελευταίου τύπου οπλικά συστήματα κατά ξηράν, θάλασσα και αέρα, υψηλό ηθικό και εκπαίδευση των στελεχών και των κληρωτών, εφέδρων και εθνοφυλάκων και ισχύ πυρός ικανή να ανακόψει, τουλάχιστον, οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιθετική τουρκική ενέργεια.

Οι διαβεβαιώσεις Αναστασιάδη-Φωκαϊδη είναι βροντερές φλυαρίες και αχώνευτοι λήροι μόνον για αφελείς. Τα περί «πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας» είναι καραμπινάτες ανοησίες αφού δεν στηρίζονται σε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα δισεκατομμύρια που όλοι οι πολίτες εισφέρουμε για την άμυνα κλείνουν τις τρύπες της κυβερνητικής ασωτίας. Δεν θωρακίζουν την άμυνα και την ασφάλειά μας. Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα (στον «Φιλελεύθερο») ότι 54 γαλλικά άρματα ΑΜΧ-30 πάνε για παλιοσίδερα, δημιουργήθηκαν εύλογα ερωτηματικά μεταξύ των ανησυχούντων για την άμυνα, πολιτών. Εύλογη απορία: Αφού τα 54 ΑΜΧ-30 πήγαν για παλιοσίδερα, αντικαταστάθηκαν με καινούργια;

Δεύτερη εύλογη απορία: Δύο άλλες μονάδες αρμάτων που ακινητοποιήθηκαν, θα αντικατασταθούν ώστε η αρματική ισχύς της Ε.Φ. να διατηρηθεί; Και στις δύο ερωτήσεις η απάντηση είναι ένα ηχηρό «όχι»! Η θητεία μειώθηκε στους 14 μήνες για λόγους εξόφθαλμα ψηφοθηρικούς. Οι ευθύνες κομμάτων και κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Όλοι ενήργησαν εναντίον της ασφάλειας του τόπου. Γιατί σε μήκος πολλών χιλιομέτρων δεν υπάρχει ούτε ένα φυλάκιο ούτε μία σκοπιά; Πόσες δεκάδες σκοπιές καταργήθηκαν επί προηγούμενης και σημερινής κυβέρνησης;

Πού είναι οι ένοπλες, μηχανοκίνητες περίπολοι κατά μήκος της γραμμής Αττίλα; Γιατί καταργήθηκαν μεραρχίες και μετονομάστηκαν σε ταξιαρχίες αλλά με μειωμένη ή ελλειμματική ισχύ πυρός και στελέχωσης; Γιατί υποβαθμίστηκαν οι ειδικές δυνάμεις; Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα πτητικά μέσα της Ε.Φ.; Πού είναι τα πλωτά μέσα για τον έλεγχο, επιτήρηση και ασφάλεια της κυπριακής ΑΟΖ; Ανώτατος στρατιωτικός μας είπε χαρακτηριστικά: «Τα κενά στην ασφάλεια δεν φαίνονται εύκολα σε καιρό ειρήνης, επειδή οι πολίτες κρατούνται επίτηδες σε άγνοια λόγω του (βολικού, για τους κυβερνώντες) απορρήτου για θέματα άμυνας. Φαίνονται στην κρίση».

Ο υπουργός Άμυνας ασχολείται επικοινωνιακά με ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, παροχή κινήτρων για σπουδές σε κληρωτούς, συνεργασίες με Πανεπιστήμια, αμυντικές συνεργασίες με διάφορες χώρες. Καλά όλα αυτά. Και η άμυνα του τόπου; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Ε.Φ.; Ενσυνείδητα, Πρόεδρος και υπουργός Άμυνας παραπλανούν τους πολίτες περί ανασυγκρότησης της δομής της Ε.Φ. και ανάδειξής της σε έναν ευέλικτο, τάχα, επαγγελματικό στρατό.

Θα πούμε μόνο τούτο: Ο τόπος αντιμετωπίζει κρισιμότατο πρόβλημα ασφάλειας και εντεύθεν εθνικής και συλλογικής επιβίωσης. Και πότε όλα αυτά; Όταν, στα κατεχόμενα, οι Τούρκοι διατηρούν τις 43.000 και πλέον Αττίλες σε ετοιμότητα επί 24ώρου βάσεως ενώ έχουν αναβαθμίσει και ενισχύσει τη δύναμη πυρός του Αττίλα. Και όταν η περιοχή μας φλέγεται από πολέμους και συγκρούσεις δυνάμεων.

Ποιος ανησυχεί; Πάντως όχι η σημερινή κυβέρνηση ούτε ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος την 1η Οκτωβρίου 2016, μετά την στρατιωτική παρέλαση είπε τα πιο κάτω εξωφρενικά: «Αυτό που χρειάζεται είναι η επικέντρωση της προσοχής μας όχι σε αμυντικούς ή οποιουσδήποτε άλλους σχεδιασμούς, εξοπλισμούς και λοιπά, αλλά να εξοπλιστούμε με θάρρος για να βρούμε τους στόχους και το δρόμο της ειρήνης». Οι Τούρκοι πήραν το μήνυμα. Η μεν Ε.Φ. αφοπλίζεται ο δε… πασιφιστής αλλ’ επικίνδυνος Αναστασιάδης ακόμα να βρει τον δρόμο της ειρήνης επειδή δεν γνωρίζει ότι… Si vis pacem para bellum.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *