Η Κύπρος χρειάζεται νέο ξεκίνημα για να διασωθεί η Κ.Δ.

Η γραμμή της κατοχής παραμένει για 48 χρόνια στην Κύπρο. Φωτογραφία Philenews

Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η διαφθορά και η διαπλοκή στην Κύπρο δεν είναι μόνο ηθική κατάπτωση και κατάντημα. Είναι κυρίως αλλοτρίωση του λαού και λόγος αποπροσανατολισμού από το σημαντικό πρόβλημα της κατοχής και του μέλλοντος του Ελληνισμού. Αποτέλεσμα της διαφθοράς είναι και η αποστασιοποίηση του λαού από τον αγώνα επιβίωσης και εθνικής δικαίωσης. Η διαφθορά που έχει γίνει σήμα κατατεθέν σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα στην πολιτική. Κάθε σκάνδαλο που αποκαλύπτεται είναι αποτέλεσμα αυτής της ηθικής εκτροπής. Η πολιτική εξαθλίωση και η διαφθορά και διαπλοκή απομακρύνουν τον λαό από τις επάλξεις του αγώνα, γιατί βλέπει ότι τα εθνικά ιδανικά έχουν εκτοπιστεί από το ατομικό και οικονομικό συμφέρον. Η αποχή από τις εκλογές και η ανοχή του λαού έχουν φτάσει στα όριά τους.

Ο κυπριακός λαός χρειάζεται ηγεσία που να τη χαρακτηρίζει η εντιμότητα, η πολιτική ευαισθησία, η ηθική ακεραιότητα, ο άμεμπτος χαρακτήρας, η ακεραιότητα και η προσήλωση σε αρχές και αξίες. Ο ηγέτης πρέπει να είναι σταθερός στους στόχους του αγώνα, διεκδικητικός στις διαπραγματεύσεις του, ανθεκτικός στις πιέσεις. Πρέπει να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και να εμπνέει τον λαό με το παράδειγμα του και να του μεταδίδει το συναίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας σε κάθε πράξη και ενέργειά του. Ο λαός πρέπει να νιώθει ότι κάθε ενέργεια του κράτους γίνεται με διαφάνεια. Ότι όλοι ελέγχονται για πράξεις και ενέργειές τους και οι παρανομίες τιμωρούνται με αυστηρότητα.

Αυτή την περίοδο το Κυπριακό βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις του. Οι διεθνείς απατεώνες επιδιώκουν να το κλείσουν. ΄Οχι να το λύσουν δίκαια και με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με βάση την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, που πολλά ταυτίζονται με τα συμφέροντα του κατακτητή. Φαίνεται ότι προσπαθούν να καταστήσουν το κυπριακό μέρος ενός πακέτου, που θα περιλαμβάνει τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών, τον διαμοιρασμό του ορυκτού πλούτου, την ικανοποίηση απαιτήσεων της κατοχικής δύναμης και την εξασφάλιση των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων. Η κατάργηση της Κ.Δ. θα είναι το πρώτο βήμα. Προσβλέπουν στη νέα πενταμερή, που έχει προγραμματιστεί, παρά την απαίτηση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα θα βρεθεί το Κυπριακό. Και ο ΠτΔ και εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας θα βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις και πρέπει να τις αντιμετωπίσει. Είναι ο Νίκος Αναστασιάδης ικανός να αντιπροσωπεύσει την Κ.Δ. σε αυτή την κρίσιμη φάση; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Και τούτο για πολλούς λόγους.

1Είναι σε όλους γνωστή η προσήλωσή του στο σχέδιο Ανάν και οι έντονες προσπάθειές του για αποδοχή αυτού του σχεδίου. Άρα δεν μπορεί με επιτυχία να αντικρούσει προτάσεις, που να συνάδουν με το σχέδιο που απέρριψε το 76% του λαού. ΄Ηδη με την αποδοχή της πενταμερούς έχει υποβιβάσει την Κ.Δ.

2Τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει κάμει τόσες υποχωρήσεις και τέτοιες παραχωρήσεις, κι έχει περάσει πολλές κόκκινες γραμμές. Η διεθνής κοινή γνώμη θεωρεί ότι είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να κάμει κι άλλες υποχωρήσεις και να αποδεχτεί λύση που να εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα και όχι την Κ.Δ.

3Τα τελευταία σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί έχουν δημιουργήσει τις χειρότερες εντυπώσεις σε όλο τον κόσμο και η Κύπρος έχασε την αξιοπιστία της και έχει εξευτελισθεί διεθνώς.

4Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να αποκαλυφθούν νέα σκάνδαλα, που να εκθέτουν ακόμη περισσότερο τον ίδιο τον ΠτΔ και τις ενέργειες της κυβέρνησής του.

5Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι πιθανόν ο ΠτΔ να βρίσκεται σε κατάσταση εκβιασμού και ως εκ τούτου η αντίστασή του σε πιέσεις θα είναι μηδαμινή, έως ανύπαρκτη.

Τώρα που ο ΠτΔ εξήλθε πιο δυνατός από τα αποτελέσματα των εκλογών, τώρα που μια μεγάλη μερίδα των δικαίωσε και τον αθώωσε, είναι καιρός να δείξει κι αυτός την αποφασιστικότητά του να μην επιτρέψει την κατάργηση του κράτους που παρέλαβε και να παραδώσει μία κοινότητα που θα είναι κυριαρχικά ίση με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τέτοια εξέλιξη θα είναι το τέλος του Ελληνισμού της Κύπρου.

Παρά τις τεράστιες διαφωνίες μας με τον Νίκο Αναστασιάδη για τις διαχρονικές του θέσεις στο Κυπριακό, ελπίζουμε να μην κατεβεί στο τελευταίο σκαλί.

Ελπίζουμε σε ένα νέο ξεκίνημα, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε και σε μια λύση που θα εξασφαλίζει τη συνέχιση της Κ.Δ. και θα εξασφαλίζει την κατοχύρωση των τριών ελευθεριών, των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κ.Δ. Αυτό πρέπει να είναι το νέο ξεκίνημα, για να αντιμετωπίσουμε την απαίτηση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.