Η Κύπρος στο Διάστημα: Ο πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός και τα πλάνα του Οργανισμού

Ο πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός. Πηγή: Φιλελεύθερος

Του Πανίκου Παναγιώτου

Όταν η μικρή Κύπρος ανοίγει τα φτερά της για μεγάλους στόχους, οι αποστάσεις ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη, λιγοστεύουν και συνάμα γίνεται μέρος της παγκόσμιας δημιουργικότητας. Αυτό αναδεικνύει η λειτουργία και η δράση του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (Cyprus Space Exploration Organisation – CSEO), του οποίου ο ιδρυτής και πρόεδρός του, Γιώργος Δανός, παρουσίασε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πλάνα του Οργανισμού, αποσκοπώντας παράλληλα στην προσέλκυση Αμερικανών επενδυτών. Η ομιλία του έγινε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Μανχάταν το Κυπροαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. 

Μέσα από την προβολή καλοφτιαγμένων ντοκιμαντέρ, με στοιχεία και εικόνες για τη δράση και τις στοχεύσεις του CSEO, ο κ. Δανός έκανε συνολική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση, αναπτύσσοντας παράλληλα το θέμα της προετοιμασίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων και της ανάπτυξης της τοπικής βιομηχανίας διαστήματος στην Κύπρο, μίας από τις 21 χώρες με έρευνα σε υψηλό επίπεδο SpaceOps. Μίλησαν επίσης οι συνεργάτες της CSEO, ο ιταλικής καταγωγής διαστημικός επιστήμονας και συνεργάτης της NASA, δρ Marcello Coradini και ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μίλησε ζωντανά μέσω Skype και αναφέρθηκε στη «σημαντική συνεργασία» του δήμου με τον CSEO, επισημαίνοντας την «αξιόλογη προσφορά» του Οργανισμού, που έβαλε την Κύπρο στον χάρτη των χωρών με διαστημική τεχνολογία. Επίσης, ανέπτυξε σχέδια και ιδέες για την προώθηση υποδομής και γνώσης για την αποστολή του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος. Τους ομιλητές παρουσίασε ο πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Νικολάου, σημειώνοντας την ανάγκη στήριξης από την Ομογένεια αυτής της προσπάθειας.

Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο», ο κ. Δανός ανέφερε ότι «ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος ιδρύθηκε ακριβώς πριν πέντε χρόνια με σκοπό να προωθήσει την Κύπρο σ’ αυτό τον τομέα, να στηρίξει τη νέα γενιά Κυπρίων επιστημόνων, καθώς και να προωθήσει τη δυνατότητα να είναι πρωτοπόρος ως μέρος της επομένης τεχνολογικής επανάστασης της ανθρωπότητας για το Διάστημα». Επιπλέον, παρουσίασε «τις μέχρι τώρα επιτυχίες» και μίλησε «για το τι μπορεί να φέρει το μέλλον για την πατρίδα μας και για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Κύπρου στο διεθνές πεδίο. Ο Οργανισμός μας είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, είναι πολυεθνικός και συμμετέχουν στο συμβούλιό μας κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως από τη NASA, Καναδά, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία, Ισραήλ και Κίνα. Δείξαμε επίσης ένα συγκεκριμένο πλάνο, που έχουμε σκοπό να εδραιωθεί και να κτιστεί στην Κύπρο».

Ο πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Νικολάου, δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ότι είχε γνωρίσει τον Γιώργο Δανό πριν από δύο χρόνια όταν βρισκόταν στην Αμερική με την ευκαιρία βράβευσής του από τη NASA. «Προσωπικά με ενθουσίασε το πάθος που είχε για το Διάστημα και την Κύπρο», όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι «κρατήσαμε επαφή και επειδή υπάρχουν ορισμένα αξιόλογα νέα για το έργο του Οργανισμού, θεωρήσαμε ότι θα άξιζε τον κόπο να τα παρουσιάσει στο εδώ κοινό και έτσι διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση για να τους μάθει η Ομογένεια και γενικότερα Αμερικανοί που έχουν σχέση με διαστημικά θέματα. Επίσης και για να βρεθούν άτομα και εταιρείες που θα μπορούσαν να στηρίξουν οικονομικά αυτή την προσπάθεια που μας κάνει όλους περήφανους ως Κυπρίους, τοποθετώντας την Κύπρο στον χάρτη της παγκόσμιας διαστημικής εξερεύνησης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *