Οι λέξεις έχουν σημασία: Το γλωσσάρι της παραπλανητικής πραγματικότητας

Σε τρεις γλώσσες το γλωσσάρι του ΟΑΣΕ που χρηματοδοτήθηκε από Γερμανία και Ολλανδία. Φωτογραφία ΑΠΟΨΕΙΣ

Της ΤΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ

Χθες, οι δημοσιογράφοι της Κύπρου αντιδράσαμε μαζικά, καταγγέλλοντας ένα βρώμικο παιχνίδι που στήθηκε στην πλάτη μας. Το «Γλωσσάρι για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους», που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, δεν ήταν παρά ένα καλοστημένο πλιάτσικο με λάφυρο την αξιοπρέπεια του δημοσιογραφικού κόσμου αλλά και του συνόλου των ανθρώπων της Κύπρου.

Γιατί όπως λένε και οι ίδιοι οι εμπνευστές του, χρησιμοποιώντας με επιτήδειο τρόπο μια βασική αρχή της αλήθειας, «οι λέξεις έχουν σημασία». Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μαζί με δύο Ελληνοκύπριους και δύο Τουρκοκύπριους του σιναφιού της «Unite Cyprus Now», δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο παραχάραξης της ιστορίας της Κύπρου, δίνοντας την παραπλανητική εντύπωση διεθνώς ότι βγήκε από τους ίδιους τους δημοσιογράφους. Στην πραγματικότητα, μόνο μία είναι δημοσιογράφος, από τους τέσσερις ανθρώπους που εργάστηκαν για την ετοιμασία του.

Όλο το εγχείρημα έγινε πίσω από την πλάτη του δημοσιογραφικού κόσμου αλλά καi της Κυπριακής Δημοκρατίας, πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς καμία διαβούλευση έξω από το κλειστό κλαμπ των τεσσάρων επίλεκτων και των «εμψυχωτών» τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα έγγραφο καταπάτησης κάθε έννοιας ελευθερίας του λόγου αλλά και ένα εργαλείο που ξεπλένει τα εγκλήματα σε βάρος του τόπου.

  • Για παράδειγμα, ο εποικισμός, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως έγκλημα πολέμου, νομιμοποιείται με την αναφορά σε «Τούρκους πρόσφυγες» (στη σελ. 45). Τα «κατεχόμενα» αναβαθμίζονται σε «βόρειο μέρος» (σελ. 29) και το παράνομο καθεστώς αντικαθίσταται με τον όρο «τουρκοκυπριακή διοίκηση» (σελ. 19). Ούτε ο Αττίλας ούτε η εισβολή αρέσουν ως λέξεις στους δημιουργούς του αλλά μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να βρουν, λένε, άλλες για να τις αντικαταστήσουν.

Με το διάβημα που συνυπογράψαμε 238 δημοσιογράφοι, ανάμεσά μας και ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών και ιστορική μορφή των αγώνων του δημοσιογραφικού κόσμου, ζητήσαμε από τον ΟΑΣΕ να αποκηρύξει δημοσίως το Γλωσσάρι και να το αποσύρει από όλες τις ιστοσελίδες διεθνών οργανισμών που το έχει προωθήσει. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει για να μετριάσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει.

  • Ανάμεσα στους υπογράφοντες το διάβημα και ένας πολύ αγαπητός συνάδελφος, ο Θανάσης Αλιστρατλής που απεβίωσε προχθές.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *