Η λύση που θα μας παρουσιάσουν πρέπει να βελτιώνει τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση

File Photo: Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελεράν, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Τα δέκα τελευταία χρόνια η λύση που συζητείται δεν είναι ομοσπονδία, αλλά συνομοσπονδία, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που της αποδίδουν οι συγκλίσεις και οι παραχωρήσεις.

Τελευταία προέκυψε και ο όρος χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία, που αποτελεί την πραγματική ομολογία αποτυχίας της μέχρι τώρα στρατηγικής των υποχωρήσεων ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ. Είμαι από εκείνους που θεωρούν καταστροφική τη λύση που διαπραγματεύεται ο ΠτΔ και στηρίζουν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Η κρίση μου αυτή στηρίζεται στις απαράδεκτες υποχωρήσεις του ΠτΔ και στις συνθήκες που θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης.

Από την άλλη διαβάζω και άρθρα με τις αντίθετες απόψεις, που μας διαφημίζουν τα καλά της λύσης, της όποιας λύσης, αλλά και τα κακά που θα μας βρουν, αν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να μας λένε, ότι εμείς «οι απορριπτικοί» δεν απορρίπτουμε απλώς τη λύση, που «αγωνίζεται» να πετύχει ο ΠτΔ, αλλά απορρίπτουμε κάθε λύση, γιατί απλώς προτιμούμε τη διχοτόμηση ή τη σημερινή κατάσταση χωρίς λύση.

Σήμερα θα προσπαθήσω να παραθέσω στο άρθρο μου αυτό μερικές πολύ απλές σκέψεις. Θα πω, λοιπόν, μερικά απλά πράγματα και απλά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια λύση για να μπορώ, έστω και με βαριά καρδιά, να την αποδεχτώ και να ψηφίσω ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Θέλω με αυτό τον απλό τρόπο να δείξω πως ενδιαφέρομαι για λύση, πως θέλω λύση, πως με τρομάζει η κατοχή, όπως νιώθει η πλειοψηφία. Αρχίζω λοιπόν.

  1. Η λύση που θα μας παρουσιάσουν πρέπει να βελτιώνει, έστω και σε ελάχιστο βαθμό, τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στην Κύπρο και καταπατεί όλα τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων. Οι παραχωρήσεις και οι συγκλίσεις όμως τη χειροτερεύουν.
  2. Η λύση ξέρω ότι δεν θα είναι δίκαιη, γιατί θα είναι ένας οδυνηρός συμβιβασμός, που είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχτούμε, επειδή είμαστε και ηττημένοι και αδύνατοι, απέναντι σε έναν κατακτητή που είναι στρατιωτικά πανίσχυρος και αδίστακτος.
  3. Η λύση, αφού δεν θα είναι δίκαιη, θα πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη και να περιέχει όρους και ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε κανένα μέρος να μην μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του ή να επιφέρει παράλυση και διάλυση του κράτους. Η Τουρκία θα έχει πάντα ως στόχο τη διάλυση του κράτους για να μπορεί εύκολα να πραγματοποιήσει το σχέδιό της για επανάκτηση της Κύπρου. Η λύση δεν πρέπει να τη διευκολύνει.
  4. Η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κ.Δ. και έχει την κυριαρχία και τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας μας. Είναι φυσικό να δώσουμε εξουσία, κυριαρχία και αναγνώριση στην τούρκικη κοινότητα, αλλά όχι επικυριαρχία στην Τουρκία. Όμως, πρέπει να πάρουμε πίσω εδάφη που κατέκτησαν οι Τούρκοι με την εισβολή και να αποκατασταθεί η ιδιοκτησία των προσφύγων, που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Οι ίδιοι θα αποφασίσουν αν αποδέχονται αποζημίωση και αποξένωση από την περιουσία τους.
  5. Η χαλαρή ή ισχυρή κεντρική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, τη μία διεθνή προσωπικότητα, τη μία κυριαρχία, τη μία ιθαγένεια και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια και να εξασφαλίζει τη λειτουργία του κράτους και της Κυβέρνησης.
  6. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε., όλοι οι πολίτες της είναι Ευρωπαίοι πολίτες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να ισχύει σε όλη την επικράτεια.
  7. Το Σ.Α. πρέπει να εγγυηθεί την εφαρμογή της λύσης και την ασφάλεια της Κ.Δ., και η Ε.Ε. τη λειτουργία του κράτους. Τα κατοχικά στρατεύματα και τα αποσπάσματα των «εγγυητριών δυνάμεων» πρέπει να αποχωρήσουν.
  8. Η ομοσπονδία και τα όργανά της να αρχίσουν να λειτουργούν, μόνο όταν όλα τα μέρη ολοκληρώσουν και εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις, που θα προβλέπει η συμφωνία για τη λύση.

Ευτυχώς, τελευταία άρχισε να αντιλαμβάνεται και ο ΠτΔ ότι το κακό περιεχόμενο μιας λύσης θα είναι καταστροφικό για την Κ.Δ. και τον Ελληνισμό. Ελπίζω να έχει κατανοήσει πραγματικά τον κίνδυνο και οι δηλώσεις του να μην είναι προπέτασμα καπνού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.