Η «μεγάλη πορεία» του Εμμανουέλ Μακρόν για το ξαναχτίσιμο της Ευρώπης

FILE PHOTO. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) αποχαιρετά τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (Δ) (Emmanuel Macron) κατά τη διάρκεια της αναχώρησης του από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με το προεδρικό αεροσκάφος, επιστρέφοντας στη γαλλική πρωτεύουσα, έπειτα από τη διήμερη επίσημη παρουσία στην Αθήνα, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Του Σάββα Ιακωβίδη

Ελλάδα… Αθήνα… Πνύκα! Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, στην κοιτίδα της Δημοκρατίας δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε χωρίς συμβολισμούς. Υπό την σκιά της Ακρόπολης και στον λόφο της Πνύκας όπου, πριν από 2500 χρόνια οι Αθηναίοι συγκεντρώνονταν για να αποφασίσουν για τα ζητήματα και προβλήματα της πόλης τους, ο Γάλλος Πρόεδρος επέλεξε να επαναλάβει την φιλοδοξία του «να ανανεώσει τον πολιτικό ηρωισμό» και την επιθυμία του «να ξαναβρεί την αίσθηση της ιστορίας», φράσεις-κλειδιά τις οποίες είχε διατυπώσει σε μια συνέντευξη-ποταμό στο γαλλικό περιοδικό, «Le Point», πριν από μια εβδομάδα. Γιατί η πρώτη επίσκεψη του Μακρόν έγινε στην Ελλάδα;

Διότι, όπως ο ίδιος είπε, «εδώ γεννήθηκε η ευρωπαϊκή δημοκρατία και εδώ ξεδιπλώνεται η ευρωπαϊκή φιλοδοξία μας» επειδή στην Ελλάδα «εκδηλώνονται όλα τα δεινά από τα οποία υποφέρει η Ευρώπη». 

Συνεπώς, ο λόφος της Πνύκας ήταν ο ιδεώδης χώρος για τον Γάλλο Πρόεδρο – ο οποίος αρέσκεται, φαίνεται, σε περασμένα μεγαλεία – για να επισημάνει πως «η κυριαρχία, η δημοκρατία και η εμπιστοσύνη διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο στην Ευρώπη». Γι’ άλλη μια φορά, επανέλαβε το σχέδιό του, το οποίο ήταν κυρίαρχο κατά την προεκλογική εκστρατεία του: Να οργανωθούν εθνικές συνελεύσεις στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ για να ξεκαθαρίσει πώς η Ευρώπη ξεπερνά το αδιέξοδο, το οποίο δημιουργήθηκε το 2005 μετά την αποτυχία των δημοψηφισμάτων στην Γαλλία και στην Ολλανδία όσον αφορά την συμφωνία για το Σύνταγμα της Ένωσης.

Ουσιαστικά, ο Γάλλος Πρόεδρος προτείνει ένα είδος «μεγάλης πορείας» προς τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι να αποφασίσουν ποια είναι τα κύρια προβλήματα που τους απασχολούν και ποιες είναι οι λύσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν μέσα στα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια.

Η ανάκαμψη της Ελλάδος και η έξοδός της προς τις αγορές αποτυπώνει και την ανάκαμψη της Ευρώπης, με ενίσχυση της ευρωζώνης και μεγαλύτερη συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο Μακρόν ήταν ξεκάθαρος στην υποστήριξή του στην κυβέρνηση Τσίπρα και επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε πάρα πολύ, άρα είναι καιρός να αντιμετωπιστεί το χρέος του.

Η ομιλία Μακρόν στην Πνύκα έστειλε μηνύματα προς διάφορους αποδέκτες.

Πρώτον, προς την Ελλάδα, προς την οποία εξέφρασε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας ξανά το πασίγνωστο σύνθημα, το οποίο κυριαρχούσε στην Ελλάδα από την εποχή του προέδρου Valéry Giscard d’ Estaing: «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία». Με το αζημίωτο, φυσικά: Ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόταν στην Αθήνα από εκπροσώπους 40 μεγάλων γαλλικών εταιρειών. Η Ελλάδα παρουσιάζει για τη Γαλλία εξαιρετικές προοπτικές επενδύσεων και φτηνό εργατικό δυναμικό.

Δεύτερον, προς τους 27 της ΕΕ. Το Παρίσι, εμφανώς επιθυμεί να διαδραματίσει έναν νέο ρόλο στα ευρωπαϊκά και όχι μόνο πράγματα. Στη συνέντευξη του στο «Le Point», ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η γαλλική πολιτική πρέπει να «επαναπροσανατολιστεί» και να παύσει να είναι επεμβατική στη Μέση Ανατολή ή στην Βόρεια Αφρική. Με απλά λόγια, ο Μακρόν επιδιώκει να αναβιώσει την ευρωμεσογειακή πολιτική της Γαλλίας διά του συνασπισμού των μεσογειακών χωρών του Νότου, υπό την ηγεσία του Παρισιού, έναντι των Βορείων χωρών της ΕΕ.

Τρίτον, η ομιλία Μακρόν στην Πνύκα ήταν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Γερμανία. Είναι προφανές ότι ο Γάλλος Πρόεδρος επιδιώκει να αμφισβητήσει ή και να κατεδαφίσει την ιδέα που καλλιεργείται εδώ και καιρό για μια «Γερμανική Ευρώπη». Στόχος του είναι όπως ο γαλλο-γερμανικός άξονας τεθεί σε μία νέα βάση και τροχιά αφού, συν τοις άλλοις, η Γαλλία είναι η δεύτερη οικονομία της ΕΕ και η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία μπορεί, σύμφωνα με τον Θάνο Ντόκο, διευθυντή της ελληνικής δεξαμενής σκέψης, ΕΛΙΑΜΕΠ, να προβάλει την ισχύ της και εκτός των συνόρων της Ένωσης.

Τέταρτον, ο Μακρόν έστειλε και ένα μήνυμα προς το εσωτερικό της Γαλλίας όπου η εικόνα του, μετά την εντυπωσιακή νίκη του τον περ. Μάη, πήρε την κατιούσα. Ο Γάλλος Πρόεδρος επιδιώκει εμφανώς την υποστήριξη των ψηφοφόρων οι οποίοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το πρόγραμμά του να ξαναγράψει τη νομοθεσία για την εργασία, να αμβλύνει τις πρόνοιες για προσλήψεις και απολύσεις και να αλλάξει το σύστημα κοινωνικών παροχών.

Ο 39χρονος Μακρόν έχει βάλει ένα μέγιστο πολιτικό στοίχημα: Να ανασυντάξει την Γαλλία και να εντείνει τις προσπάθειες για μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ, η οποία υποφέρει από την οικονομική κρίση, την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό, το Brexit, την έξαρση των εθνικών συμφερόντων των κρατών-μελών και την απογοήτευση των λαών. Θα φανεί σύντομα μέχρι πού θα φτάσει η «μεγάλη πορεία» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *