Η μυθιστορηματική ζωή του δρος Σ. Συμεωνίδη

Βρετανοί στρατιώτες ελέγχουν Ελληνοκύπριους, στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Φωτογραφία ΓΤΠ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΡΤΗ

ΠΟΥ να χωρέσει σ’ ένα δισέλιδο του κυριακάτικου «Φ» (την άκρως εξομολογητική συνέντευξη έλαβε ο Π. Παναγιώτου) το πλούσιο βιογραφικό του επιστημονικού έργου και η μυθιστορηματική ζωή του δρος Σ. Συμεωνίδη, που μας γεμίζει υπερηφάνεια.
Εξ αφορμής -άλλης μιας- τιμητικής διάκρισης, όπως αναφερόταν στη σχετική πρόσκληση: «Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, κατά την ετήσια εκδήλωσή της στη Νέα Υόρκη, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής θα απονείμει στον δρα Συμεών Συμεωνίδη ένα ακόμη βραβείο ‘’Lifetime Achievement’’, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, Αμερικανών πολιτικών και στελεχών της Ομογένειας».

Λοιπόν:

  • Ιδιαίτερα αυτές τις ώρες, που οι εκπαιδευτικοί συμπεριφέρονται σαν συντεχνιακοί και όχι ως λειτουργοί Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι γονείς και το Υπουργείο αγνοούν την… πυρόσβεση, οι μαθητές ρυμουλκούνται από τα κομματικά γραφεία, θα είχαν άπαντες πολλά να διδαχθούν, αν αφιέρωναν μιαν ώρα για ανάγνωση της συνέντευξης του Σ. Συμεωνίδη, επικεντρωμένοι -κυρίως- στην περίοδο των εγκύκλιων σπουδών του.
    Αφηγείται ο ίδιος:

«Η εντονότερη εικόνα της παιδικής μου ηλικίας είναι μια νύκτα του Οκτώβρη του 1955, όταν ξύπνησα με την κάννη του όπλου ενός Άγγλου στρατιώτη στο πρόσωπό μου». Διαβάζοντας με λάμπα πετρελαίου, αποφοίτησε από το Δημοτικό του Λυθροδόντα. Στη συνέχεια, βρέθηκε στο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου, οπότε άρχισαν οι διακρίσεις, παρόλες τις δυσμενείς συνθήκες. Για να τελειώσει το Γυμνάσιο ταξίδευε -με τα τότε λεωφορεία και τότε οδικό δίκτυο- τρεις, τουλάχιστον, ώρες την ημέρα, χώρια οι ώρες ενασχόλησης στις γεωργικές εργασίες, και η δοκιμασία από τον απαχθέντα αδελφό του, Αντώνη, από τους Τούρκους, τον Ιούνιο του 1964. «Ήταν από τους πρώτους αγνοουμένους, μια λέξη που έγινε τόσο κοινή, δέκα χρόνια αργότερα. Μετά από 50 χρόνια, το 2014, βρέθηκαν τα οστά του, κοντά στις Χαμίτ Μάντρες. Όλες οι ενδείξεις είναι ότι ετάφη ζωντανός…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.