Η νέα πρωτοβουλία από HALC για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τα εργαλεία προώθησης των ελληνικών συμφερόντων

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η εκστρατεία για την αποτροπή της παράδοσης των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία είναι γνωστό πώς και από ποιους ξεκίνησε.  Εκείνη η διαφήμιση στους New York Times, που έγινε με πρωτοβουλία της  οργάνωση Hellenic Leaders, το HALC όπως είναι ευρύτερα γνωστό, έχει αποδώσει και ξεπέρασε τις προσδοκίες των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας εκείνης.

  • Εμπνευστές της πρωτοβουλίας εκείνης, που απέδωσε σημαντικά, ο αείμνηστος Νίκος Μούγιαρης, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.

Η διαφήμιση, που δημιούργησε η Georgia Logothetis παρουσίαζε ένα κατάμαυρο F-35, σοκάροντας τους αναγνώστες της αμερικανικής εφημερίδας. Το μήνυμα ήταν το εξής: «Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος: Πέστε όχι στην αγορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία».

Και συνέχιζε: «Απειλεί να επιτεθεί στα στρατεύματα των ΗΠΑ στη Συρία. Εισβάλλει στον ελληνικό εναέριο χώρο χιλιάδες φορές το χρόνο, καταλαμβάνει παράνομα την Κύπρο (μέλος της ΕΕ), χρησιμοποιεί πολεμικά πλοία για να εκφοβίσει αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, φυλακίζει περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, προσβάλλει τον Αμερικανό πρεσβευτή και συλλαμβάνει διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ. Αρνείται τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, αποκλείει την Κύπρο και την Αρμενία, βομβαρδίζει τους Κούρδους ενώ πολεμούν το ISIS, αγοράζει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και επιτίθεται ειρηνικούς Αμερικανούς διαδηλωτές στο έδαφος των ΗΠΑ».

Μετά από αυτό υπήρξε μια απίστευτη κινητικότητα και η φαεινή ιδέα των εμπνευστών της πρωτοβουλίας για διασύνδεση των ρωσικών S-400 με τα αμερικανικά F-35 ήταν το κομβικό σημείο που καθόρισε και τους όρους του παιχνιδιού. Μπορεί να βοήθησε η συγκυρία, άλλοι παράμετροι στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, όπως η κράτηση του Πάστορα Μπράνσον, όμως το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση διαφορετικών εξελίξεων και διασύνδεσης τους.

Όλα αυτά παραμένουν επίκαιρα όσο το θέμα με τους S-400 παραμένει ανοικτό.

Χθες Κυριακή, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης, σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο», στο δημοσιογράφο Πανίκο Παναγιώτου, ανακοίνωσε πρωτοβουλία για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως είναι γνωστό, αυτό το μήνα θα αρχίσουν συζητήσεις για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Εδώ και καιρό μεθοδεύεται αλλαγή του καθεστώτος της Δύναμης, αλλαγή του ρόλου και μείωση της. Σε αυτό το παιχνίδι ρόλο διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, όπως κι άλλες δυνάμεις. Μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί τα μέγιστα τους Τούρκους και θα είναι πλήγμα για την Κύπρο, η οποία θα μείνει εκτεθειμένη στη τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα.

  • Ο κ. Ζεμενίδης δήλωσε ότι το HALC ξεκινά «μεγάλη πρωτοβουλία», υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα ότι «προγραμματίζουμε συναντήσεις με Αμερικανούς, αλλά και με Ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς και με σημαντικά μέλη του Κογκρέσου, ώστε να ασκήσουν επιρροή προς τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κύρια επιδίωξή μας είναι να γίνει κατανοητό, πέρα από την αμερικανική πολιτική για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο, ότι όσο υπάρχει τουρκική κατοχή στην Κύπρο και το Κυπριακό είναι άλυτο, επιβάλλεται για λόγους ασφάλειας και σταθερότητας να παραμείνει η Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί».

Αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει σημαντικά γιατί ξεκινά από μια Οργάνωση, που έχει δράση στις Ηνωμένες Πολιτείες και η εγκυρότητα της έχει δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας με κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και πολιτικούς παράγοντες. Η δράση του HALC αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του στο στόχο αλλά και το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες του αποδίδουν. Είναι γι αυτό που σε τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να επενδύουν Αθήνα και Λευκωσία.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *