Η νεο-οθωμανική Τουρκία νοσεί;

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και μπροστά του ο όχλος. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι κατά πόσον ο αυταρχικός πρόεδρος της νεο-οθωμανικής Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, θα καταφέρει να υλοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του και να επανεκλεγεί στην προεδρία της χώρας του κατά τις εκλογές του 2023. Έτος εορτασμών για την 100η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το θέμα της κατάστασης της υγείας του Ρ. Τ. Ερντογάν φαίνεται να απασχολεί τους Τούρκους πολίτες και όχι μόνο, εξ ού και ο σάλος που προκλήθηκε από τη ψευδή είδηση του θανάτου του. Πράγμα που οδήγησε επίσης στην περαιτέρω μείωση της τιμής της τουρκικής λίρας. Από το βίντεο  που με σπουδή κυκλοφόρησε ο Φαχρεντίν Αλτούν, διευθυντής του Γραφείου Προπαγάνδας της τουρκικής προεδρίας, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι εν ζωή, η γενική του εμφάνιση και ο μετά δυσκολίας βηματισμός του, με εμφανώς μεγαλύτερα από το μέγεθος του παπούτσια, ίσως για καλύτερη ισορροπία, υποδηλώνει άνθρωπο με προβλήματα υγείας.

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας , η μείωση της δημοτικότητος του Ρ. Τ. Ερντογάν και η κατρακύλα των ποσοστών του κόμματος του, της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), καθώς και η απώλεια σημαντικών δήμων όπως αυτών της Κωνσταντινουπόλεως και της Άγκυρας, υπονομεύουν την πορεία του προς την επίτευξη επανεκλογής του στην προεδρία. Σημαντική επίσης πτώση παρατηρείται στα ποσοστά του κόμματος των «Γκρίζων Λύκων», του Ντ. Μπαχτσελί, συνεταίρου στην κυβέρνηση του Ερντογάν.

Προ μηνών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, στρατηγικός μέντορας του Ρ. Τ. Ερντογάν και πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, προέβλεψε σε συνέντευξη του στην Γερμανική Der Spiegel International ότι η τουρκική κυβέρνηση σύντομα θα καταρρεύσει και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2022. Δεδομένης της διάβρωσης των θεσμών και του πλήρους ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης από την πολυετή διακυβέρνηση του νεο-οθωμανού ηγέτη της Τουρκίας, όποτε και αν διεξαχθούν οι εκλογές δεν αναμένεται ότι θα είναι δίκαιες και δημοκρατικές. Το κατεστημένο της χώρας που έχει επωφεληθεί και πλουτίσει κατά την Ερντογανική περίοδο, όπως κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και άλλοι, δεν θα ριψοκινδυνεύσουν να στηρίξουν μια πιο δημοκρατική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Την Ευρώπη και γενικότερα τη Δύση φαίνεται να απασχολεί η μετά-Ερντογάν Τουρκία. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι που παρακολουθούν τα πολιτικά δρώμενα στην Τουρκία εστιάζουν την προσοχή τους στο πολιτικό σκηνικό και στους δελφίνους που δυνατόν να διαδεχθούν το Ρ. Τ. Ερντογάν καθώς και στους δυνάμει υποψήφιους της αντιπολίτευσης. Ο γνωστός έμπειρος αρθρογράφος της Foreign Policy-FP, Steven A. Cook, στη στήλη του τον Οκτώβρη απαρριθμεί τους πιθανούς υποψηφίους και τα σενάρια διαδοχής του Τούρκου προέδρου. Αναφέρεται σε ονόματα όπως αυτό του Χουλουσί Ακάρ με την επιρροή που ασκεί στο στράτευμα, του Αρχηγού της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Χακάν Φιντάν αλλά και στον Σουλειμάν Σοιλού, Υπουργό Εσωτερικών, παρά το σκάνδαλο στο οποίο κατηγορήθηκε ότι είχε ανάμειξη. Στο χώρο της αντιπολίτευσης αναφέρει την «λύκαινα» Μ. Ακσενέρ και τον δήμαρχο της Άγκυρας Μ. Γιαβάς.

Ο ηγέτης μιάς χώρας αντικατοπτρίζει το λαό που τον ανέδειξε στην εξουσία. Όποιος και αν επικρατήσει τελικά στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας, η αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της χώρας θα παραμείνει η ίδια όπως και ο άκρατος εθνικισμός και φανατισμός των μαζών. Εθνικισμός και φανατισμός που καλλιεργήθηκε έντεχνα διαχρονικά και ιδιαίτερα από τον δικτάτορα Ερντογάν.

* Πρέσβης ε.τ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *