Η ορθότητα της απόφασης της ΕΔΕΚ για στήριξη Νικόλα Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές

Τα συλλογικά όργανα των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη επικύρωσαν υποστήριξη της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018. KΥΠΕ/Κάτια Χριστοδούλου

Του Βίκτωρα Κουντούρη
Αυτό που αποφασίστηκε (σχεδόν) ομόφωνα στο 13ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΕΚ στις 30 Απριλίου δεν ήταν ουσιαστικά τίποτα άλλο, παρά η επισημοποίηση μιας στενής συνεργασίας.

Ούτε ως κεραυνός εν αιθρία μπορεί να αντικριστεί, ούτε ως έκπληξη. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, κατά κύριο λόγο, εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια μια συστηματική ομοιότητα θέσεων, ειδικά στο Κυπριακό, γεγονός που πολύ φυσιολογικά δημιούργησε όλες εκείνες τις ευνοϊκές συνθήκες για συνεργασία και στις Προεδρικές Εκλογές του 2018.

Όσοι επομένως διερωτώνται πώς προέκυψε η υποστήριξη της ΕΔΕΚ προς την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, είτε δεν ζούσαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, είτε υποκρίνονται.

Η ορθότητα της απόφασης της ΕΔΕΚ δεν έγκειται μόνο ως προς την καθαυτή πολιτική επιλογή που έγινε, αλλά εμπεριέχει και άλλες διαστάσεις. Κατ’ αρχάς, έγινε σε ένα πολύ σωστό χρονικό σημείο.

Πέραν της πρόσθετης δυναμικής που αναμένεται να δώσει στην υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, πέραν της πρόσθετης «πίεσης» που θα θέσει και στα άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να συμπορευθούν μαζί μας, έτσι ώστε να υπάρχει ένας μόνο κοινός υποψήφιος, διαλύει εν τη γενέσει τους και τις οποιεσδήποτε υποψίες εσωκομματικής τυχόν εσωστρέφειας.

Η οδυνηρή εμπειρία των Προεδρικών του 2013, με την παρατεταμένη για μήνες κωλυσιεργία στη λήψη τελικής απόφασης, είχαν πληγώσει βαθύτατα το εσωτερικό μέτωπο της ΕΔΕΚ, το οποίο είχε κυριολεκτικά θρυμματιστεί.

Ακόμη, το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ ουσιαστικά επικύρωσε πρώτη την υποστήριξή της προς την υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλου, εκ των πραγμάτων της εκχωρεί ένα σχετικά πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο ως προς τη διαμόρφωση του κοινού προγράμματος που αναμένεται να συνομολογηθεί σύντομα, όσο και ως προς την ακολουθούμενη στρατηγική μέχρι τις εκλογές.

Θεωρώ δε αυτονόητο ότι οι ιδεολογικές ευαισθησίες της ΕΔΕΚ θα λειτουργήσουν θετικά ως προς τον εμπλουτισμό του προγράμματος με πινελιές σοσιαλιστικής και προοδευτικής απόχρωσης. Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ έγκαιρα έλαβε την απόφασή της, εν αντιθέσει με άλλες χρονιές, της δίνει όλη την άνεση για να συμμετέχει και να συνδιαμορφώσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νικόλα Παπαδόπουλου, με όλα τα θετικά που αυτό δημιουργεί.

Η διαφαινόμενη πάντως δυναμική που αναπτύσσει η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, ήδη, έχει αρχίσει να κτυπά τα καμπανάκια της ανησυχίας σε ορισμένους. Κάποιοι εξ αριστερών ήδη έσπευσαν να επικρίνουν τη συνεργασία των κομμάτων του Ενδιάμεσου Χώρου, χρησιμοποιώντας φαιδρά επιχειρήματα, του τύπου ότι υπάρχει δήθεν διάσταση απόψεων μεταξύ των συγκεκριμένων κομμάτων και του Ν. Παπαδόπουλου σε σχέση με τη ΔΔΟ. Σας απαντούμε λοιπόν, αγαπητέ κ. Στεφάνου και λοιποί φίλοι του ΑΚΕΛ:

1. Ασφαλώς και δεν συμφωνούμε στα ΠΑΝΤΑ με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το κόμμα του. Αν συμφωνούσαμε στα πάντα, δεν θα ήμασταν ξεχωριστά κόμματα αλλά ΕΝΑ.

2. Το ΑΚΕΛ, όταν στήριζε το 2003 τον πατέρα και πολιτικό προκάτοχο του Νικόλα Παπαδόπουλου, αείμνηστο Τάσσο, συμφωνούσε στα πάντα μαζί του; Τότε προς τι εκείνο το ιστορικό «άλλαξεν ο άδρωπος σιόρ»;

3. Επί της ουσίας, δεν μας χωρίζει διαφορά με το Ν. Παπαδόπουλο και το γνωρίζετε. Κολλάτε σε μία άνευ ιδιαίτερης σημασίας ονοματολογία, σε σχέση με το αν κάποιος αποδέχεται ή όχι τη ΔΔΟ, ενώ ξέρετε πολύ καλά τις κάθετες διαφωνίες τόσο της ΕΔΕΚ, όσο και του υποψηφίου που στηρίζουμε σε σχέση με την ακολουθούμενη στρατηγική τα τελευταία 10 χρόνια στο Κυπριακό.

4. Με το δικό σας σκεπτικό, ότι δηλαδή δεν μπορούν να συνεργάζονται όσοι έχουν κάποιες διαφωνίες, να υποθέσουμε αντιστρόφως ανάλογα ότι εφόσον ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ συμφωνούν ΑΠΟΛΥΤΑ στο Κυπριακό, θα κατέλθουν με κοινό υποψήφιο;

Κατανοούμε πλήρως την αγωνία της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, εφόσον διαβλέπει ότι αυτή τη φορά οι πιθανότητες ο υποψήφιος των κομμάτων του Ενδιάμεσου Χώρου να περάσει στον Β’ Γύρο είναι πολύ μεγάλες και μάλιστα μεγαλύτερες απ’ ό,τι ο δικός του.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ επιλέγει συνειδητά να ασκεί κριτική εναντίον των εν δυνάμει συνεργατών του σε ένα σενάριο Β’ Γύρου (δηλ. το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ) πολύ μεγαλύτερη και πολύ ισχυρότερη απ’ ό,τι εναντίον του ΔΗΣΥ και του Ν. Αναστασιάδη. Αυτό θα πρέπει να ξέρουν κάποια στιγμή οι φίλοι του ΑΚΕΛ ότι είναι πολύ πιθανό τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Όσοι έχετε απαυδήσει με τις τελευταίες 2 καταστροφικές διακυβερνήσεις, όσοι δεν θέλετε να δείτε τη συνέχεια του σίριαλ «Χριστόφιας-Αναστασιάδης», όσοι πιστεύετε ότι τούτος ο τόπος αξίζει κάτι καλύτερο, όσοι εν πάση περιπτώσει θεωρείτε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα κάποιοι να τιμωρηθούν για τα εγκλήματά τους, ανεβείτε πάνω. Το τρένο μας ξεκίνησε. Και πηγαίνει ολοταχώς για τη νίκη και τη μεγάλη ανατροπή. Όσοι πιστοί προσέλθετε. Θα είναι ένας ωραίος αγώνας με ακόμη πιο ωραία κατάληξη.

*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *