Η παρέμβαση Μπορέλ, το περιεχόμενο της και η αντίδραση της Άγκυρας: Θέλει η Ε.Ε. να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία;

(Ξένη Δημοσίευση) Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποιούν επίσκεψη στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές του Έβρου, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι προάγγελος ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για εκτόνωση της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα. Αυτή, ωστόσο, η πρωτοβουλία για να εκδηλωθεί θα εξαρτηθεί από δυο βασικούς παράγοντες:

  • Πρώτο, να δεχθεί τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το καθεστώς Ερντογάν ως συνομιλητή του για να συζητήσει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδος και της Κύπρου.
  • Δεύτερον, να συμφωνήσουν Αθήνα και Λευκωσία στο περιεχόμενο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ο κ. Μπορέλ να αρχίσει ένα εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση για τα ευρωτουρκικά με την Άγκυρα. Γιατί σε αυτή την περίπτωση προφανώς και θα υπάρξει ένα πάρε-δώσε, ώστε να «σωθεί» η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είναι σαφές πως για να υπάρξει πρωτοβουλία της Ε.Ε., στην οποία θα μπορούν να συναινέσουν οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, θα πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στο θέμα των προκλήσεων και των απαράδεκτων, παράλογων αξιώσεων της κατοχικής Τουρκίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ βρισκόταν χθες στην Ελλάδα ( μετέβη και τον Έβρο) και σήμερα θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συνεχίσει τις συζητήσεις. Η παρουσία του αξιωματούχου της Ένωσης σαφώς και δείχνει τον ενδιαφέρον και εκφράζει, όπως ανέφερε και από τον Έβρο,  την αλληλεγγύη προς δυο κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μια αλληλεγγύη, η οποία είναι φραστική και μέχρι σήμερα μη αποτελεσματική.

Τι θα μπορούσε να κάνει η Ε.Ε.; Να υιοθετήσει κυρώσεις που θα προκαλέσουν κόστος στην κατοχική Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει τις  προκλήσεις, την επεκτατική της πολιτική και να προσέλθει σε ένα διάλογο. Σε ένα διάλογο, που δεν θα είναι κομμένος ραμμένος στα μέτρα της και στην ατζέντα να βρίσκονται μόνο οι αξιώσεις της. Ο κ. Μπορέλ, πάντως, συνέδεσε τα όσα διαδραματίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων και έκανε λόγο για επιδείνωση.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι είναι ενήμερος για τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και κατ’ επέκταση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

  • «Μοιραζόμαστε την ανησυχία σας, συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη δυναμική της κλιμάκωσης (της έντασης)», είπε ο αξιωματούχος της Ε.Ε.

Είναι σαφές πως επιβάλλεται η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διαθέτει πολλά εργαλεία άσκησης πίεσης προς την Τουρκία. Το ζητούμενο είναι να θέλει να τα αξιοποιήσει. Προφανώς και υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιληφθούν όλοι πως πρέπει να μπει φρένο στην επεκτατική πολιτική της κατοχικής Τουρκίας. Γιατί αυτό αφορά όλα τα κράτη και είναι προς το συμφέρον τους να σταματήσουν τους παραλογισμούς της Άγκυρας.

ΣΗΜ: Τουρκικά F-16 πέταξαν χθες δύο φορές πάνω από τη Χίο αλλά και από τις Οινούσσες. Αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο, χθες όμως μπορούν οι υπερπτήσεις να ήταν και μήνυμα προς τον κ. Μπορέλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *