Η περισυλλογή δεν σημαίνει απραξία: πρέπει να επιδιωχθεί η αποσύνδεση της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα/ ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Μετά την ηχηρή κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα επικράτησε η άποψη, συνεργούσης και της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, ότι πρέπει να υπάρξει περίοδος «περισυλλογής». Ωστόσο, θα ήταν ολέθριο αυτή η άποψη να οδηγεί σε μια παραλυτική απραξία, η οποία να ισοδυναμεί με πλήρη ακινησία ως προς την επιδίωξη της λυτρωτικής λύσης στην οποία προσβλέπει ο λαός μας μετά την προδοσία και το έγκλημα του 1974.

Πρώτο και βασικό καθήκον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνικής κυπριακής πλευράς, η λησμονημένη διαμόρφωση πρότασης–περιγράμματος λύσης του Κυπριακού το οποίο να κατατεθεί ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για διαμόρφωση και κατάθεση ενός τέτοιου περιγράμματος λύσης. Υπόσχεση και δέσμευση που αθετήθηκε. Βάση ενός τέτοιου περιγράμματος λύσης ή έστω βασικών αρχών της λύσης θα πρέπει να αποτελέσουν, πέραν των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979 (με ορθή ερμηνεία), οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989, καθώς και το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του 2009. 

Στόχος, μια αξιόπιστη και νομικά-συνταγματικά τεκμηριωμένη πρόταση η οποία, πέραν της αυτονόητης χρησιμότητάς της, θα απαντά και σε όσους κακόπιστα -όχι μόνο από πλευράς Τουρκίας- προβάλλουν τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι «οι Έλληνες Κύπριοι δεν επιθυμούν λύση» και ότι είναι ικανοποιημένοι με τη σημερινή διχοτομική τάξη πραγμάτων. Όπως επανέλαβε πρόσφατα ο ανεκδιήγητος πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο.

Σημαντικό είναι να υπογραμμιστεί ότι λεγόμενες συμφωνίες για έναρξη διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να τύχουν βελτίωσης για να είναι συμβατές με μια ομοσπονδιακού τύπου λύση, συμβατή με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Όπως η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου του 2014. Με τις «εποικοδομητικές» ή καλύτερα μη εποικοδομητικές ασάφειες που οδηγούν σε αμφισημία στην ερμηνεία της κυριαρχίας.

Η κυριαρχία έπρεπε να προσδιορίζεται ως «μία μόνη και αδιαίρετη» η οποία εκπηγάζει από τον λαό και όχι από τις «κοινότητες» ή «τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους». Η τουρκική πλευρά είναι προφανές ότι επεδίωξε υιοθέτηση των προνοιών του Σχεδίου Ανάν για την «κυριαρχία».

Οι πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν (άρθρο 2 (1)(α) (β) και (γ) του Μέρους «Κύρια άρθρα») προνοούν:

(1)(β): Ότι «η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση κυριαρχικά ασκεί τις εξουσίες που καθορίζονται στο Σύνταγμα, ώστε να διασφαλίζεται ότι η Κύπρος θα μπορεί να μιλά και να ενεργεί με μια φωνή διεθνώς και στην  Ευρωπαϊκή Ένωση…» ενώ στο αμέσως επόμενο άρθρο αναφέρεται:

(1)(γ): «οι συνιστώσες πολιτείες, έχουν ίσο καθεστώς (status). Εντός των ορίων του Συντάγματος, αυτές θα ασκούν κυριαρχικά όλες τις εξουσίες που δεν ανήκουν («vested») διά του Συντάγματος στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση …»

Είναι προφανές από αυτές τις διατυπώσεις του Σχεδίου Ανάν, του οποίου τη νεκρανάσταση δεν αποκρύβει ότι επιδιώκει η τουρκική πλευρά, ότι η «κυριαρχία» δεν θα είναι «μία, μόνη και αδιαίρετη» αλλά θα είναι τρικέφαλος. Πολύ περισσότερο όταν η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι το κατάλοιπο εξουσίας να αποτελεί κεκτημένο των «συνιστωσών πολιτειών», κάτι που έγινε αποδεκτό στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου.

Άκρως επικίνδυνη και η αποδοχή της τουρκικής απαίτησης, σε ότι αφορά την κυριαρχία, ότι εκπηγάζει ισότιμα από «τις δύο κοινότητες» όπως προέβλεπαν «οι ιδέες Γκάλι» έστω και αν, αντί της αναφοράς σε «κοινότητες», γίνεται αναφορά σε «Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους». Όπως και η αναφορά σε «εσωτερική ιθαγένεια» που, αναπόδραστα και αναπόφευκτα, ενισχύει την τρικέφαλο κυριαρχία.

Η ουσία του Κυπριακού, δηλαδή ο τερματισμός της κατοχής, η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των εγγυήσεων του 1960, απουσιάζουν από τη συμφωνία.

Περαιτέρω θα πρέπει να επιδιωχθεί η αποσύνδεση της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Πολύ σωστά η σημερινή ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές, ότι, εκείνο που την αφορά ως εγγυήτρια δύναμη, είναι το θέμα της αποχώρησης στρατευμάτων, η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 και η απομάκρυνση των εποίκων. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν ενώπιον της Τουρκίας σε μια πραγματική διεθνή διάσκεψη με συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ε.Ε. των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επειδή προβάλλεται η άποψη ότι με τις εξελίξεις στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, η δυνατότητα άσκησης πιέσεων από δικής μας πλευράς προς την Τουρκία μέσω Ε.Ε. έχει εκμηδενιστεί, θα πρέπει να υπομνησθεί ότι πέραν του στόχου της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. ανοικτή παραμένει και θα παραμείνει η ειδική εταιρική σχέση. Συνεπώς, η απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκπλήρωση των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας προς οιανδήποτε εξομάλυνση–αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, θα πρέπει να παραμένει αμετακίνητη. Το ίδιο ισχύει και για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε. Από το 2005 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αναθέσει στην Τουρκία συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και συνεργασία για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας περί Κύπρου και των αρχών και των αξιών της Ε.Ε. Χωρίς εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων η θέση μας θα πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη για παρεμπόδιση αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Αντί λοιπόν της διολίσθησης στη διαβόητη περισυλλογή–απραξία, το χρέος μας είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτρέψουμε τους οφθαλμοφανείς κινδύνους. Για διπλή κυριαρχία, διπλή ιθαγένεια, συνομοσπονδιακή δομή, παρθενογένεση, μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο μέσω κήρυξης της λύσης ως πρωτογενούς δικαίου.

*Τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *