Η προδοτική ιδέα για δύο κράτη: Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε λύση που θα καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Τελευταίως ακούστηκε η πληροφορία ότι στα υποχθόνια πολιτικά μαγειρεία προωθείται η ιδέα των δυο κρατών και της διχοτόμησης ως λύση του κυπριακού προβλήματος. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε προδοτικές και επικίνδυνες τέτοιες φωνές, που υπαινίσσονται λύση δυο κρατών. Πράγματι τέτοια λύση είναι προδοτική, επειδή αναγνωρίζει και νομιμοποιεί την κατοχή και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Τώρα στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα νόμιμο κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε., και η επικράτειά του επεκτείνεται σε ολόκληρο το νησί. Ένα σημαντικό τμήμα της Κ.Δ. βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας, η οποία έχει δημιουργήσει ένα παράνομο μόρφωμα, που το ονομάζει κράτος και που δεν το αναγνωρίζει καμιά χώρα ή διεθνής οργανισμός. 

Η λύση δυο κρατών μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις εξής διευθετήσεις:

  1. Η Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει το παράνομο κράτος και να του αναγνωρίσει κυριαρχία στο κατεχόμενο έδαφός της. Θα δημιουργηθεί έτσι δεύτερο κράτος και θα διχοτομηθεί η σημερινή επικράτειά της. Η διευθέτηση αυτή είναι καθαρή προδοσία. Οι Τούρκοι όμως δεν την αποδέχονται, επειδή ο κύριος στόχος τους είναι η κατάργηση της Κ.Δ.
  2. Να καταργηθεί η Κ.Δ. και να υποβιβαστεί σε συνιστώσα πολιτεία και να αναβαθμιστεί το παράνομο κατοχικό μόρφωμα σε νόμιμη, συνιστώσα πολιτεία. Οι δυο συνιστώσες πολιτείες να ενωθούν σε μία συνομοσπονδία δύο κυρίαρχων κρατών. Και η διευθέτηση αυτή είναι καθαρή προδοσία. Η Τουρκία πιθανόν να την αποδεχτεί, επειδή έτσι καταργείται η Κ.Δ., και αφού διασφαλίσει ότι με τις πρόνοιες της συνομοσπονδίας θα ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο και το Φ.Α.
  3. Να συμφωνηθεί μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, το σύνταγμα της οποίας δεν θα καθορίζει ότι αποτελεί μετεξέλιξη της Κ.Δ. Για την Κ.Δ. θα υπάρχει μια εποικοδομητική ασάφεια και η κυριαρχία του κράτους θα προέρχεται από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, που θα έχουν την κυπριακή ιθαγένεια, αλλά και την εσωτερική ιθαγένεια του δικού τους κρατιδίου, όπως έχει γίνει αποδεκτό με τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου. Στην περίπτωση αυτή θα νομιμοποιηθεί η κατοχή και η διχοτόμηση σε πρώτο στάδιο και σε δεύτερο στάδιο θα έχουμε δυο νόμιμα και ισότιμα κράτη με διεθνή αναγνώριση και των δύο. Και η διευθέτηση αυτή είναι προδοτική και πολύ επικίνδυνη. Ελπίζω να το αντιληφθούν εκείνοι που δεν μπορούν να αποδεχτούν τη διχοτόμηση και διακηρύσσουν ότι η λύση δυο κρατών είναι προδοσία. Επομένως για να αποφευχθεί η προδοτική λύση των δυο κρατών και της διχοτόμησης έχουμε μόνο δυο περιπτώσεις:

Πρώτο, να επανενταχθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κ.Δ. και να συμφωνηθούν συνταγματικές τροποποιήσεις που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματά της και τα προνόμια που της έχουν παραχωρηθεί. Δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Δεύτερο, μια λύση στην οποία θα καθορίζεται ότι η Κ.Δ. με συνταγματική αλλαγή θα μετεξελιχθεί σε Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, κάθε κοινότητα θα διοικεί τη ζώνη της, με την κεντρική κυβέρνηση της Κ.Δ., που θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδία και στην οποία θα ανήκει η μία κυριαρχία και η μία διεθνής προσωπικότητα και θα εκδίδει την μίαν ιθαγένεια για όλους τους κατοίκους της Κ.Δ. Φυσικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να αναγνωρίζονται και να κατοχυρώνονται σε όλη την επικράτεια. Δυστυχώς όμως οι παραχωρήσεις της πλευράς μας την κατέστησαν αδύνατη.

Με μια λύση Δ.Δ.Ο. με τις παραχωρήσεις που έχουν κάμει οι κ. Χριστόφιας και Αναστασιάδης και με όλες τις απαράδεκτες συγκλίσεις, που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δέκα χρόνια και περιλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες, θα έχουμε στην ουσία συνομοσπονδία και απλώς θα δημιουργήσουμε τον προθάλαμο της μετάβασης στην οριστική λύση της νόμιμης διχοτόμησης και των δυο κρατών, που είναι προδοτική και επικίνδυνη.

Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε λύση που, με εποικοδομητική ασάφεια, θα καταργεί την Κ.Δ., υποβιβάζοντάς την σε συνιστώσα πολιτεία και θα αναγνωρίζει το κράτος της κατοχής νομιμοποιώντας το. Τέτοια λύση θα είναι η ταφόπλακα του Ελληνισμού της Κύπρου.

Δυστυχώς στην Κύπρο πάντα υπήρχαν μερικοί έτοιμοι για όλα και για όποια λύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *